Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Gljivarske kuvarancije na XI Danima vrganja

Gljivarske kuvarancije na XI Danima vrganja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Najdinamičniji deo manifestacije „Dana vrganja“ bez dvojbe je takmičenje u kuvanju jela od vrganja i drugih gljiva. Osim takmičarskih ekipa na Vatrištu, guraju se turisti, slučajni prolaznici, mirišući i osluškujući, ne bi li obogatili kućni meni nekim novim jelom. Na prvoj manifestaciji takmičile su se četiri ekipe, danas je i dalje fer borba između 10 ekipa, ali sa više uzbuđenja. Širi se kult upotrebe gljiva i svega iz prirode, a jelovnici usložnjavaju jer su se poslednjih godina amaterima pridružili profesionalni Chef-ovi, i podigli nivo takmičenja.

            Cekić Lidija, GD „Rujnica“, Vlasotince, bila je deo ekipe od 10 članova. Pobratimljeni sa GD „Lisičarka“, Sremska Mitrovica, pripremali su „Vlasotinački gulaš“, odnosno gulaš od mladog jelena sa dodatkom gljiva, po originalnom receptu iz njihovog kraja. Njihova očekivanja bila su jasna: bitno je učestvovati i sve pojesti, ali žiri je bio mišljenja da su skuvali najbolji gulaš.
            UGLjP „Vilino kolo“, Petrovac na Mlavi, učesnik je svih takmičenja, sa odličnim rezultatima.
            - Za nas je bitno da oni koji su degustirali naše jelo od prošle i pretprošle godine pitaju da li to mogu i ove - rekao je Nebojša Janićijević. Za ovaj put pripremili su carpaccio na brusketima, ukiseljene vrganje i blagvu, za predjelo; gulaš sa pečurkama i divljom svinjom u kategoriji kuvanih jela; šampinjone sa mocarelom u kategoriji pleh/roštilj i kao pride, desert palačinke sa pekmezom iznenađenja.
            Lazarević Srđan iz GD „Niš“ je rekao da se njegova ekipa svake godine predstavlja ukusnom čorbom, ovoga puta od svežih lisičarki, vrganja i još nekoliko vrsta gljiva.
            - Nadam se da će svi oni koji budu probali biti zadovoljni. Ove godine glavni majstor je Ivan Stojanović, a pomoći će mu podmladak, jer želimo da ih naučimo da vole prirodu i jedu zdravu hranu. Društvo ima izuzetno aktivnu kuvarsku sekciju i nekoliko vrsnih kuvara koji pripremaju ukuse juga sa kojima postižemo vrhunske rezultate. Prvi smo pobednici „Gljivarske trpeze“ na Adi Ciganliji - podsetio je gospodin Lazarević.
            Bajčeta Slovenka, članica GD iz Banje Koviljače, iz kraja gde se svi bave gljivarenjem, ili ribarenjem, a nije im strana pravljenja odlične rakije. Društvo beleži drugu godinu nastupa na Kopaoniku. Naša sagovornica ističe da je tajna dobrog jela u ljubavi, strpljenju i puno svežih gljiva. Po njenim rečima važno je učestvovati, a ova ekipa je ispunjena divnim utiscima boravka u ovom planinskom centru. Drugonagrađeni na „Gljivarskoj trpezi“ za kotlić od gljiva bez mesa, na Kopaoniku su uzeli učešće u kategoriji čorbasta jela.
            Mirjana Ćosić ispred šestočlane ekipe GD „Kopaonik“ Raška, predstavila je jela svoje ekipe u svim kategorijama.
            - Promovišemo naš kraj kroz hranu. Takmičimo se punih 11 godina, kao što dolikuje domaćinima, i svake godine vidimo pomake na bolje. Ljudi su sve više okrenuti zdravoj hrani, pečurakama, lekovitom bilju. Naše društvo broji sve više članova, a ovo je jedan od načina promocije gljiva i gljivarenja uopšte - zaključila je Mirjana.
            Ispred ED „Kneginja“, Niš, u kategoriji čorbasta jela, takmičila se Mirjana Igrutinović. Prisutna od starta na ovom takmičenju, uprkos ispitu za zvanje determinatora koje je polagala, i kasnila na početak takmičenja, nije želela ni ovoga puta da propusti ovu feštu. Čak je ustala zorom da nabere sveže gljive kako bi gljivarski kotlić bez mesa bio ukusniji. Po njenom mišljenju ako se doda meso, vrganj nije isti.
            Mihailo Birčanin iz ED „Medvednik“ takođe je zbog polaganja za zvanje determinator, kasnio na takmičenje. Tu ga je spemno čekala pobratimska ekipa UGLjP „Gorun“, Ćuprija, ali bez njega nisu želeli da počnu. Na kraju jelo nije bilo spremno, a oni odustali od takmičenja, ali ne i od šumske varijante gulaša sa divljači i gljivama. Birčanin je poznat kao vrhunski promoter jela sa gljivama. U pripremi je i knjiga, priređena u saradnji sa Kuvarskom federacijom Srbije. Ideja je da profesionalni kuvari što više koriste samonikle gljive i uvrste ih u menije svojih restorana.
            - Bitno je da shvatimo kakvim bogatstvom raspolažemo, ne samo što je to zdravo, nego što su to delikatesi poznati širom sveta. Jedini koji su to uspeli da primene su Istrani, Severna Italija i Južna Francuska. Mi imamo sve što i oni, možda čak i više, i mislim da u kombinaciji sa našom tradicionalnom kuhinjom, maštoviti kuvati mogu da postignu velike rezultate - rekao je Birčanin.
            Na takmičenju su ove godine nastupile tri profesionalne ekipe nadmećući se u svim kategorijama. Hotel „Kraljevi čardaci“ poslednjih godina nastupa redovno na ovom takmičenju i uglavnom pobeđuje. Za ovaj put pripremali su gulaš od vrganja, carpaccio od vrganja i pržen vrganj i povrće. 
            - Na meniju hotela uvek je gulaš sa vrganjima, ali svojim gostima nudimo i jela od lisičarki, bukovača, bar deset jela u kojima centralno mesto zauzimaju gljive - istakao je Executive Chef hotela, Filip Zečević.
            Marija Đorović iz Jošaničke Banje ispred JAT-ovih apartmana, uz Jasnu Veljković, Chef-a restorana, član tročlanog tima, pripremila je jela čija su osnova gljive.
            - Trudimo se da u našoj redovnoj restoranskoj ponudi imamo što više ovakvih jela „iz prirode“, što poslednjih godina nailazi na topao prijem naših gostiju. Kopaonik je bogat vrganjima i lisičarkama, i to su dve vrste gljive koje najviše koristimo - rekla je Marija Đorović.
            Dragica Stevanović, glavni kuvar hotela „Rtanj“, Odžaklija, poznata po pripremi tradicionalnih jela u kazanu, grnetu i saču, predstavila se širokom ponudom jela od vrganja, a odgovornost za sva napravljeno kaže, preuzima na sebe:
            - Pripremam 23 vrhunska specijaliteta sa vrganjima. Ovoga puta sam se odlučila za musaku od vrganja, paradajz punjen sa vrganjom (kao sarme), hladno predjelo od vrganja, vrganje sa jagnjetinom, iznutricama, salatu od vrganja, čorbu od vrganja, teleći ribić sa vrganjima itd. Bitni su ukus, miris i doživljaj. Moj zadatak je da pokažem izbor jela koji dolaze iz prirode, jer od vrganja nema boljeg mesa. Svi ovi delikatesi u ponudi su hotela „Rtanj“ - naglasila je Dragica Stevanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com