Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Miloševačke štrudle gospođe Draginje Nedin

Miloševačke štrudle gospođe Draginje Nedin

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Štrudla, kolač detinjstva mnogih od nas. Nekada, porodični ručkovi ili važniji događaji nisu mogli da se zamisle bez domaćih štrudli sa makom i orasima. A ponegde je i danas tako.

            Za Draginju Nedin možemo da kažemo da je dostigla nivo vrhunske majstorice u pravljenju štrudli. Rođena u Molu, sa 15 godina udaje se za sedam godina starijeg momka, bojeći se da joj ga neka ne „ukrade“ i narednih 51 godinu provela u složnom braku sa njim. Došavši u novu kuću, ono što je naučila od svoje bake, usavršila je kod svekrve, nenadmašne u izradi svih kiselih testa.
            Pre 25 godine, zajedno sa koleginicama iz Novog Miloševa, osnovala je Udruženje žena „Kolo srpskih sestara“. Ove godine planirano je obeležavanje 20 godina manifetacije „Štrudlijada“, koja zaštićena i pod tim imenom može da se koristi samo u Novom Miloševu. Štrudlu svojataju mnogi, ali ona je, zahvaljujući manifestaciji, a pre svega ženama iz Novog Miloševa, pune dve decenije vojvođanska, banatska, novomiloševačka.
            UŽ „Kolo srpskih sestara“ osnovano je 1996., godinu dana kasnije, 19. juna je registrovano. Imalo je 46 članova, uglavnom žena i nekoliko muževa raspoloženih da pomognu. Osim iz Novog Miloševa, članovi su dolazili i iz Kikinde i Malog Iđoša. Sa početkom novog milenijuma došle su na ideju da naprave štrudle za takmičenje. Iz tog razloga ustanovljavaju prvu žensku manifestaciju u Vojvodini i 2004. ugošćuju 1.000 posetioca, u čemu im pomaže i lokalna samouprava. Četiri godine kasnije, na predlog PK Beograd, brendirale su svoju manifestaciju. Godine 2015. manifestaciju, koja se održava u parku, između restorana „Lovac“ i Omladinskog doma, posetilo je 5.000 ljudi. Ali, tada su već bile poznate.
            Osim štrudli, ove vredne žene specijalizovale su se i u pravljenju domaćih sirupa od višnje i cvekle, zove, šljive, dunje. Prave i pekmezi, slatka, a brend u nastajanju je pekmez od šargarepe. Planiraju da pokrenu mini proizvodnju, ali nemaju gde. Na teritoriji Novog Miloševa ima praznih objekata u vlasništvu države, ali za četvrt veka koliko je prošlo od osnivanja, niti MZ, niti opština, uprkos njihovom predanom radu, još uvek nisu prepoznale potrebu i obezbede adekvatan prostor. Time bi Udruženje rešilo problem silnih priprema za razne nastupa, od sajmova do lokalnih događaja, omogućilo održavanje radionica, te doček turista, čime bi turistička ponuda ovog lepog mesta, koje ima šta da pokaže, bila znatno obogaćena. Da li i koliko se sve to isplati?
            - Ne baš - kaže gospođa Draginja Nedin. Turistička organizacija opštine Novi Bečej, pomaže im promocijom, obezbeđivanjem bespaltnih štandova i pokrivanjem putnih troškova. Ako bi morale sve da plate, bile bi u debelom minusu, Uz navedenu pomoć, imaju taman toliko da pokriju troškove materijala (brašna, maka, oraha...) za sledeći nastup.
            Lepo upakovane, ukusne, bogatog fila štrudle, pod brendom „Miloševačka štrudla“ najčešće se prave sa filom od maka. One su i najbolje, i uglavnom ih svako voli. Prave se i sa orasima, višnjama, slatko/slanim sirevima, rogačem, od lečnika i badema, sa suvim grožđem, cimetom, kakaom, malinama, jagodama, raznim džemovima u kombinaciji mak/višnja, jabuka/mak, čak i sa bundevom. Ukupno oko 15 vrsta.
            Za manifestacije Udruženje pravi štrudle od 25 kg brašna. Najveća koju su napravile bila je dugačka 25 metara, a široka 40 cm. Pečena je u starinskoj furuni privatne pekare, u međuvremenu zatvorene, u plehu dužine tri metra. Bila je savijena sedam puta, jer nije smela da bude prekinuta.
            Ko god traži recept, gospođa Draginja Nedin ga rado daje. Bila bi srećna da što više mladih zavole da mese štrudlu, ali malo je takvih. Najveća uzdanica joj je njena unuka Jelena. Evo i recepta gospođa Draginje, za sve one koji žele da se okušaju u ovoj disciplini.
            Za dve štrudle potrebno je: U toplo mleko staviti kašičicu šećera i ½ svežeg kvasca, ostaviti 5 minuta da kvasac nadođe. U drugu činiju staviti dve kašičice soli, izdašnu kašiku šećera, i sjediniti sa mlekom i kvascem. Dodati kašiku svinjske masti i u dva puta 400 gr mekog brašna. Mesiti dok se ne dobije fino, ne jako meko testo. Ostaviti 15 min. da odstoji.
Fil: maka prethodno skuvati u mleku sa šećerom (po ukusu). Narendati malo kore od limuna. Podeliti testo na dve ogbe, nafilofati i premazati jajetom. Pre pečenja pustiti 10 minuta da se odmori. Peći na podmazanom plehu 200°C 15 - 20 minuta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com