Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA DANI EVROPSKE BAŠTINE 2020 - DANI BAČA

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2020 - DANI BAČA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Opština Bač i Turistička orgnaizacija opštine Bač su i ove godine, uprkos epidemiološkoj situaciji, a u skladu sa svim preporučenim merama Republike Srbije, obeležili Dane evropske baštine, i tako ostali jedna od retkih opština koje pored velikih gradova poput Beograda i Novog Sada slave evropske vrednosti.

            Manifestacija Dani evropske baštine u 2020. godini slavi nasleđe i obrazovanje kroz ulogu obrazovanja u nasleđu i nasleđa u obrazovanju. Od samog početka obrazovanje predstavlja srž Dana evropske baštine i čini osnovu najvećeg broja događaja koji se svake godine održavaju širom Evrope. 
            Manifestacija se nizom različitih aktivnosti obeležavala tokom septembra, a započela je 11.09.2020. promocijom knjige „CAR JOVAN NENAD“, profesora dr Borisa Stojkovskog u organizaciji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“,  koja je organizovana na prostoru Tvrđave u Baču. Dan nakon toga u Franjevačkom samostanu u Baču je održana likovna kolonija i izložba udruženja „Sv.Vojteh“ iz Selenče, koji je okupio eminentne likovne umetnike i naše, ali i susednih opština. 
            U subotu 19.09.2020. na prostoru Tvrđave je realizovana još jedna radionica vezana za obrazovanje i nasleđe, na temu „Dan u srednjem veku“. Radionicu su organizovale Muzejska jedinica „Vekovi Bača“ i Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Bač, za sve učenike četvrtog razreda osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Bača.
            Osim navedenih aktivosti, u skladu sa svim preporukama, Opština Bač je zajedno sa svojim saradnicima većinu aktivnosti vezanih za manifestaciju preselila na online platforme. Tako su svi zainteresovani u petak 25.09.2020.  imali prilike da na društvenim mrežama pogledaju prezentaciju učeničke kompanije „COOKIE” srednje Poljoprivredne škole iz Bača na temu „Recepti naših baka”, mališani iz PU “Kolibri” Bač su se predstavili kroz temu „Tradicionalne igre i obrazovanje”, dok su članovi KUD-a „Mladost” iz Bača prezentaciju teme „Putevi tradicije kroz obrazovanje” započeli u petak na svojoj fejsbuk stranici, a prenos uživo su imali i tokom subote i nedelje, nakon čega su sav sadržaj objavili i na svom jutjub kanalu. Literarni konkurs u organizaciji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ Bač na temu „Pogled na stari grad“, tradicionalno je privukao decu onovnoškolskog uzrasta, a u nekoliko kategorija nagrađeni su najbolji radovi. Predstavljanje širokog opus rada Kamernog hora „Zvoni” iz Selenče takođe je prikazan široj zajednici na fejsbuku postavljanjem linkova sa najreprezentativnijih nastupa. Osnovne škole sa teritorije cele opštine Bač su ovogodišnju manifestaciju obeležile nizom edukativnih aktivnosti posvećenih deci. 
            Subota kao centralni dan maifestacije je započela konferencijom na jutjub kanalu kompanije Color Media Communications na temu „KAKO ISTORIJSKU BAŠTINU OPŠTINE BAČ STAVITI U FUNKCIJU SAVREMENOG TURIZMA“, na kojoj su govornici bili eminentni stručnjaci iz različitih oblasti, poput predstavnika Evropa Nostre u Srbiji, Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Vojvodin i mnogih drugih.
            Izložbu pod nazivom „KAKO OČUVATI I ISKORISTITI KULTURNO NASLEĐE - VEKOVI BAČA", autora dr Slavice Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, autorka je predstavila zainteresovanim posetiocima, dok su umetnici svih uzrasta likovne kolonije „IZRAZ“, u organizaciji KEK „ISKON“,  i ove godine na temu „Nasleđe i obrazovanje“ stvarali svoja umetnička dela i predstavili prošlogodišnja.
            Manifestacija „ŽENSKO TRADICIJSKO ČEŠLJANJE I IZRADA OGLAVLJA” , udruženja Tragovi Šokaca, koje je ove godine proslavilo 10 godina uspešnog rada, takođe je organizovana u subotu i bila je deo ovogodišnjih Dana evropske baštine.
            Nedelja je kao i prethodnih godina bila rezervisana za sport i Memorijalne turnire u fudbalu i odbojci, „Zvonko i Zdravko” i „Zlatko i Mile”, koji su se ove godine zbog epidemiološke situacije odigrali bez prisustva publike. Memorijalni turnir u fudbalu je održan na stadionu FK „Tvrđava“ Bač, dok je turnir u odbojci na kome su se sastale ekipe OK „Sombor“ iz Sombora i OK „Partizan“ iz Bača održan u Ustanovi za sport i rekreaciju „Bačka tvrđava“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com