Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Uvažene brucoškinje i brucoši, nove koleginice i kolege

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Uvažene brucoškinje i brucoši, nove koleginice i kolege

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, danas je prigodnom svečanošću organizovan prijem brucoša, a tinme je i zvanično počela nova školska godina.Kao dekanu, pripada mi dužnost i čast da vam poželim dobrodošlicu u akademsku zajednicu i u našu kuću znanja i nauke. Tom prilikom, brucošima je dobrodošlicu poželela, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekan PMF-a, i poručila:

            - Novim akademcima do sada sam se uvek obraćala usmeno, nažalost, ne i ove godine. Ova 2020-a je jedna od onih godina koje će u istorijskim udžbenicima biti upisana crvenim slovom. Kada vaša generacija bude diplomirala, imaćemo nadam se precizne uvide o pandemiji koja je promenila, i koja i dalje menja svet. Možda će upravo neki od vas dati doprinos novim naučnim saznanjima, osvetliti ovaj prirodni, ali i sociološki fenomen. Za sada sa sigurnošću mogu da kažem samo da živimo u neobičnom vremenu, pa je i ova dobrodošlica isto tako neobična, odnosno neuobičajena - u onlajn formatu.
            Vaša nastava na prvoj godini fakulteta biće organizovana u skladu sa mogućnostima i specifičnostima naših departmana - predavanja i vežbe smo osmislili tako da na što bezbedniji i efikasniji način odgovorimo izazovima pandemije, da uvažimo sve epidemiološke preporuke, a da ujedno ni vi, ni vaše starije kolege, ne budete uskraćeni za kvalitetnu nastavu. O svemu tome detaljnije će vas obavestiti profesori sa vaših departmana. Uveravam vas da ni u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša, nemate razloga za brigu - u takozvanom kombinovanom modelu nastave (teorijski deo prezentovan većinom u virtuelnom svetu, putem različitih Internet platformi i aplikacija, dok se praktična nastava i eksperimenti održavaju u fakultetskim laboratorijama u manjim grupama) već smo uspostavili visoke akademske standarde. I nastavljamo da se usavršavamo na tom polju. Prelazak na kombinovani model nastave najveći je izazov sa kojim se Fakultet suočio tokom protekle školske godine, možda i u mnogo dužem vremenskom periodu. Danas sa ponosom i zadovoljstvom mogu da kažem da smo kao kolektiv uspešno odgovorili na taj izazov i da u novu školsku godinu ulazimo spremni, sa novim veštinama i kompetencijama.
            “Svaki početak je težak” jeste klišeiziran zaključak, ipak tačan. Tim pre, jer je ulazak u akademsku zajednicu posebno težak, budući da pored neizvesnosti i obaveza podrazumeva i veliku odgovornost. Vi, studentkinje i studenti generacije 2020/2021, prve akademske korake pravite u iznimno zahtevnim okolnostima. Nije utešna ni činjenica da cela vaša generacija deli isti teret - kako vama, tako je danas svim brucošima i brucoškinjama na svim svetskim univerzitetima. Svesna toga, dajem vam reč da ćemo na PMF-u kao kolektiv uložiti dodatne napore i učiniti sve da vam početak i dalji tok studija bude što prijatniji, lakši i efikasniji.
            Nadam se da su osnovni motivi kojima ste se rukovodili pri izboru nauke koju će te studirati bili interesovanje, ljubav i radoznalost prema hemiji, fizici, biologiji, matematici, geografiji, nepoznatim i poznatim zemljama i kulturama,veštinama u kulinarstvu, lovu i ribolovu… i verujte mi, niste pogrešili jer samo ćete tako i postići zavidne rezultate na koje ćete biti ponosni i vi i vaša porodica. Vaš indeks ulaznica je u svet akademske izuzetnosti - naši istraživači su na Univerzitetu u Novom Sadu najbolji po naučnoj produkciji i citiranosti, vešti su i posvećeni predavači. Dolazite u jedno moderno radno/studijsko okruženje u kom su se školovali i oni koji su danas su istaknuti profesori i naučnici na prestižnim svetskim univerzitetima i institutima, ali i priznati stručnjaci u svetskim korporacijama, bankama, na klinikama… Zahvaljujući njima ime PMF prepoznato je u Evropi i svetu.
            Isto tako, i sami na PMF-u prepoznajemo i cenimo izuzetnost i svesni smo da je čak i najboljima potrebna dodatna motivacija. Zato ih svake godine nagrađujemo. Ni ova teška godina neće biti izuzetak - početak godine prilika je da nagradimo studente sa visokim prosekom, kao i studente koji su za svoje studentske temate, rekla bih prve male naučne radove, proglašeni za najbolje na Univerzitetu.
            Neka vam vaše starije kolege, oni koji su tokom prehodne godine pokazali najbolje rezultate, budu motivacija za odličan početak. Od vas ne očekujemo ništa manje! Bez straha i bez oklevanja. Mi ćemo dati sve od sebe da se osećate slobodno, uvaženo, poštovano i korisno.
            Dobrodošli i srećno!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com