Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE ROGALj: Peti Festival vojvođanskih festivala

ROGALj: Peti Festival vojvođanskih festivala

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Peti susret turističkih, gastronomskih i etno manifestacija u Vojvodini - ROGALJ 2020. održan je u nedelju, 04. oktobra, na Salašu 137 na Čeneju. Cilj ove svetkovine je da na jednom mestu okupi organizatore tradicionalnih seoskih događaja, radi promocije i unapređenja ovog vida okupljanja. I nezaobilaznog druženja.

            U programu se predstavilo tridesetak manifestacija: Manić-Tisa 63, Beloblatska kobasica, Klob-kob Fest Šid, Kobasicijada Turija, Klobasafest Bački Petrovac, Štrudlijada Novo Miloševo, Gastro Srem, Tamiški dani, Sajam poljoprivrede Jaša Tomić, Kulenijada Erdevik, Vidovdanski sabor Vrdnik, Parastos dudu, Festival Dani tradicije, Dani vesele mašine, Dan Kisačke sarme, Čenej u maju, Festival čvaraka Mužlja, Vojvođansko venčanje, Vivo sajam voćarstva i vinogradarstva, Opasuljivanje Novi Bečej, Siriško prelo, Srbobranski kotlić, Čerević u maju, Al se nekad dobro jelo, baš, Pudarski dani, Palanačke zabijačke, Pitijada, Zlatni sač Vojvodine i BEAN festival.
            U okviru festivala održan je panel na temu: „Snaga sela danas i značaj seoskih manifestacija“ u kojem su učestvovali novinari Branislav Gulan i Miomir Filipović, te organizator  Dragan Vukotić. U ulozi moderatora bio je Nikola Božović, takođe dugogodišnji novinar. Na panelu je bilo reči o sve težoj borbi za opstanak sela. Pored brojnih problema izneti su i konstruktivni predlozi za njegov oporavak. Nade za njegov preporod još uvek ima - zaključili su panelisti.
            Kruna „festivala festivala“ bila je dodala Zlatne plakete Roglja u tri kategorije, prema utvrđenim kriterijumima Organizacionog odbora: uloženog truda, pristupa, priznatog kvaliteta.
            Zlatna plaketa - seoski neimar, dodeljena je Miomiru Filipoviću Fići, novinaru, publicisti, dugogodišnjem učesniku u širenju različitih oblika stvaralaštva i kulture na selu, njegovom hroničaru i preko 20 napisanih knjiga na ovu temu, organizatoru isto tolikog broja manifestacija u Srbiji. Za rad na afirmaciji sela 2018. dobitnik je Vukove nagrade, najprestižnije nagrade za kulturu u Srbiji.
                        Zlatna plaketa za promociju gastronomije Srema, dodeljana je manifestaciji „Gastro Srem“ Stara Pazova, uz obrazloženje, da kroz bogatu gastronomiju Srema, narodno stvaralaštvo, turističku i edukativnu ponudu, spaja tradicionalno i savremeno. Ova manifestacija na jednom mestu okuplja lokalne proizvođače, proizvođače iz regiona i Srbije, predstavljajući kako zaboravljene proizvode, tako i neke nove ideje u vojvođanskoj i srpskoj gastronomiji.
            Zlatnu plaketu za uspešnu organizaciju pripala je manifestaciji „Beloblatska kobasicijada“, koja je 2020. napravila značajan iskorak u orgnizaciji, kako u pogledu broja takmičara i izlagača tako i po rekordnoj poseti. U Belom Blatu živi manje od 1.000 stanovnika. U dane manifestacije posetilo ga je 15.000 gostiju, što ovu svetkovinu svrstava u najposećenije seoske manifestacije u Vojvodini.
                        Šarolikost festivalu ROGALJ dali su izložbeni štandovi, sa suvomesnatim proizvodima, štrudlama, sitnim kolačima, pčelarskim proizvodima, zimnicom, suvenirima, vinom i rakijom, bezalkoholnim pićima, palentom i dr. Dinamiku festivala podigle su radionice za žene koje se bave preduzetništvom.
                        Organizatori manifestacije ROGALj: Agencija BIN Marketing i Razvojni centar ComNet, Novi Sad, pokrovitelj: Gradska uprava za privredu grada Novog Sada, i medijski sponzori RTV, Dnevnik, TV Novosadska, TOP Srbija, ComNet grupa i Vojvođanski magazin.

            Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com