Mon01252021

Poslednja izmena:10:25:21 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Pevanje iz vika: Boljeg leka od pesme nema

Pevanje iz vika: Boljeg leka od pesme nema

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            „Pevanje iz vika predstavlja jedan od najrazvijenijih i sa stanovišta pevača najzahtevnijih oblika tradicionalnog pevanja“ - rekao je u Uvodu Metodskog praktikuma „Pevanje iz vika“ (Nova Varoš 2020), prof. dr Dimitrije Golemović, uz dr Sanju Radinović autor ove knjige. Odgovorajući na pitanje zašto neko želi da ga nauči, kaže: „Zato što je moćno, neobično, zato što vraća korenima, vremenu kada je na livadama Zlatara i Zlatibora paslo stotitne ovaca, kada se prevaljivalo po deset i više kilometara da bi se stiglo na sedeljku, jer tamo se peva i igra; vremenu kada se išlo na vašare i prvi put hvatalo u kolo, a neretko sretale prve ljubavi.“

            - Dr Dimitrije Golemović i sam solista, kompozitor koji je 90% stvaralačkog opusa posvetio vokalnim kompozicijama, smatrajući ljudski glas najlepšim instrumentom, sedam godina se intenzivno bavi promocijom ove arhaične vokalne forme Zapadne Srbije, koja se izvodi u dvoje bez prekida emisija zvukova, najčešće u desetercu i u dva stiha - rekla je Selena Rakočević iz FA „Vila“ SKUD „Železničar“, domaćina dvodnevnog programa „Pevanje iz vika kao nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, vrste srpskog tradicionalnog pevanja, koje je 2012. godine upisano u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. U prostorijama FA „Vila“ i u KC Novog Sada, održane su radionice kojima je prisustvovalo 40 polaznika, a završno veče posvećeno je predstavljanju „Praktikuma“ i dogovoru oko narednih koraka zaštite ovog narodnog blaga.
            Nosioci MasterClass bila je Malina Stanojević iz Priboja, predsednica UŽ „Sačuvajmo selo“ u kojoj je jedna od tri sekcije - negovanje kulturne baštine.
            - Osnovni zadatak je osnaživanje položaja seoskih žena i stvaranja ambijenta za lakši život, da ne požele da odu u grad i da poprave svoj materijalni položaj; da zadržimo i njihovu decu, da gledaju kako im unučad rastu. To je garancija da će na selu ostati, a selo opstati. Pokušavamo da sačuvamo sve ono što je nekada krasilo selo i što je imalo dušu. Udruženje broji oko 70 članova iz 11 sela pribojske opštine. Od 2012. udruženje je sprovelo 12 projekata: podeljeno je 19 plasetnika, kosačica, opreme za preradu voća i povrća; sprovedena je obuka seoskih žena za rad na računaru, danas svaka članica ima svoj mail, a sastanci se održavaju online preko Zoom platforme. U toku je projekat elektronske prodaje proizvoda - objašnjava naša sagovornica, projektant elektroinstalacija u penziji.
            Slavenko Karadžić iz Pribojske Banje, preduzetnik, član sekcije za pevanje iz vika u udruženju „Sačuvajmo selo“.         
            - Ovaj način pevanja je zastupljen u našim krajevima i od malih nogu sam bio okružen ljudima koji su to znali i negovali. Kada sam video da će ovaj način pevanja da se zaboravi počeo sam da svoje znanje prenosim na mlađe - rekao je gospodin Karadžić, zadovoljan interesovanjem mladih za radionice.
            Miloljub Šaković (66) iz Kokinog Broda je radni vek proveo kao komandir obezbeđenja u jednoj firmi. Harmonikaš, frulaš, okarinaš, gajdaš.
            - Iz vika pevam od svoje četvrte godine. Moj talenat otkrio je moj otac jednom kada smo bili u ribolovu i od tada nisam prekidao. Sa svojim partnerom Radovanom Jankovićem pevam sedam godina, jer je važno da se parovi poznaju i nadam se da ćemo se još dugo družiti - istakao je gospodin Šaković.
            Radovan Janković rođen u selu Jablanica, opština Čajetina, 45 godina živi u Novoj Varoši, kaže:
            - Moj zlatiborski kraj je izvor ove pesme tzv. zlatiborske gajde. Računam da ću još dugo moći pevati, jer iz vika to može samo zdrav čovek, doduše ne u ovolikoj snazi. Mora da imaš grlo, kondiciju, a potrebna je i vežba. Pevam od svoje 15-te. Prekidao sam i posle je glas škripao, a onda sam ga dugo štelovao.
            Jovana Lazić, student novinarstva, i Vanja Vujičić, student veterinarske medicine, obe članice „Vile“, obdarene prekrasnim glasovima, bile su učesnice seminara Pevanja iz vika, u Novoj Varoši, 2018. Prvi je bio organizovan godinu dana ranije za muzičke stručnjake, a 2019., zbog nedostatka sredstava nije održan. Jovana Lazić kaže da je to za nju bilo potpuno novo iskustvo, oduševljenje tim načinom pevanja jer do tada ništa slično nije iskusila.
            - To nam je omogućio naš maestro, Milorad Lonić, koji nas je poslao na seminar i dao nam priliku da sarađujemo sa ljudima koji to od malena rade.
            Vanja Vujičić pozdravlja ovakav vid edukacije, koji je pokazao da je početna faza učenja pevanja iz vika laka, ali da je nadograđivanje dugotrajan proces, koji podrazumeva godine vežbanja.
            Milorad Lonić, koreograf i umetnički direktor FA„Vila“, organizator ovog susreta, podržanog od Grada Novog Sada i resornog ministarstva, objasnio je da se ovaj biser narodnog stvaralaštva uklapa u program Novog Sada - Evropske prestonice kulture i ulogu kulturno-umetničkih društava da prikažu najvrednije iz srpske tradicije, kao što je znanje i veština pevanja iz vika. Program je završen u Velikoj Remeti, a sledeća radionica pevanja iz vika zakazana za Beograd. Gospodin Lonić je podsetio na reči rumunskog etnomuzikologa da je „ovo pevanje kada je svet stvaran“, a da je naša dužnost da ga, zajedno sa selom, sačuvamo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar