Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Prokupcem afirmišemo Srbiju

Prokupcem afirmišemo Srbiju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Onoliko koliko se mi budemo ugradili u Prokupac toliko će Prokupac govoriti o nama.  (I.Luković)

            Doprinos revije Vino&Fino i vebsajta Vinopedia
            Po ugledu na svetske poznate sorte koje imaju svoj dan, u Srbiji su 2016. Igor Luković vinski kritičar, pisac, novinar i somelier, direktor, glavni i odgovorni urednik „Vino&Fino“, magazina koji se bavi vinom, vinskom i gastronomskom kulturom u Srbiji i regionu i Tomislav Ivanović, nagrađivan vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina, autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs, inicirali da se 14. oktobar odredi za „Dan Prokupca“, kao najznačajnije autohtone sorte Srbije i prve sa područja centralne i istočne Evrope, koja je dobila međunarodno priznat dan, sa zadatkom da uvede Srbiju u internacionalnu porodicu vinskih zemalja.
            Od 10. do 15. oktobra 2020., na do sada najsveobuhvatniji način i sa velikim brojem događaja širom Srbije, obeležena je petogodišnjica Međunarodnog Dana Prokupca. Prva stanica „Karavana Prokupca“ bio je hotel „Kragujevac“ sa izložbom vina od Prokupca i radionicama o šumadijskim vinima. Dan kasnije, na platou ispred Muzeja vinarstva u Aleksandrovcu, jedinom u Srbiji muzeju posvećenom vinu, priređena je Izložba vina i radionica o identitetu župskog Prokupca. Karavan je obišao vinarije jagodinskog vinogorja, mlavskog rejona, a u beogradskom hotelu Radisson Collection, 13. oktobra organizovana je konferencija „Okusi razliku, okusi Prokupac“, na kojoj su učestvovali: Tomas Kurtijus MW, dr Slavica Todić, dr Nataša Štajner, Robert Gorjak i mnogi drugi. Finale ovog događaja pripalo je koncertu Vasila Hadžimanova - Prokupac Show u Beogradu.
            Prokupac - ambasador Srbije i srpskog vinarstva
            „
Ovo je prilika na podsećanje na prvu zvaničnu objavu „Dana Prokupca“ i entuzijazam i petnaestak novinara prisutnih u jednoj novosadskoj piceriji u prihvatanju ideje, čak mnogo pre vinara. Posle pet godina imam utisak da je Dan Prokupca sebe afimrisao i da je izrastao u manifestaciju u rangu sa najznačajnijim vinskim dešavanjima u Srbiji. Ove godine smo imali priliku da obiđemo Centralnu Srbiju i uverimo se da se Prokupac svuda slavi i da su i vinari i potrošači, i generalno publika, prihvatili Dan Prokupca kao svoju slavu.
            Drago mi je što smo ove godine po prvi put dobili Prokupac iz Vojvodine, iz onog dela naše zemlje za koji sam smatrao da „fali“ vinskoj sceni, kada je Prokupac u pitanju.  Prokupac vinarije „Maurer“ Oskara Maurera iz Bačkih Vinograda, iz 12 godina starih zasada je prvi, ali Oskar nije i jedini zainteresovan za ozbiljniju posvećenost ovoj sorti na području Vojvodine, čime će ujedno biti srušen stereotip da je Fruška gora pretežno za bela, a ne za crvena vina, što sa klimatskim promenama i savremenim vinarstvom i vinogradarstvom ne važi. U svakom slučaju Prokupcem afirmišemo celu Srbiju.
            Za vinski identitet Srbije i izvan njenih granica, kao zemlje kvalitetnih vina uopšte, ne samo od Prokupca, vrlo je bitno da sa njihovim svojstvima, autentičnošću, nečim što drugi nemaju, upoznamo i strance. Mislim da Prokupac ima svoju bitnu ulogu u toj priči i samim tim što ga promovišemo ovoga puta među gostima iz Slovenije, Makedonije, Finske, afirmišemo se kao vinska zemlja.
            Ovoga puta zahvaljujući podršci USAID - Projekat za konkurentnu privredu, uspeli smo da pokrijemo sve segmente prezentacije Prokupca, za razliku od ranijih godina kada smo se oslanjali na entuzijazam i podršku vinara i ljubitelja vina. Želeli smo da obuhvatimo sve aspekte Prokupca na tržištu, ne samo među potrošačima, već i u vinotekama, restoranima, Wine Bars, kafeima...Na spisku trenutno imamo 60 lokacija u Beogradu, Banjaluci, Novom Sadu, Kragujevcu, na Zlatiboru, Nišu, Zrenjaninu, gde se obeležava Dan Prokupca.
            Svesni smo da je ovo tek početak i da je potrebno još mnogo ovakvih godina obeležvanja da dostignemo željeni cilj. Godine 2016. imali smo prvu degustaciju sa 15 vina koje smo našli na tržištu. Ove godine smo našli 50, što znači da je za pet godina tri puta povećan broj vina sa etiketom Prokupca na tržištu. Paralelno sa tim rastu i površine pod prokupcem, koje su na nivou od 4% u odnosu na ukupne površine pod vinogradima. To nije dovoljno, ali pozitivno je da vinari sve više sade i imaju Prokupac u svojim vinogradima.“

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com