Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Porodični podrum Nedin: Priča o vinu i ljubavi

Porodični podrum Nedin: Priča o vinu i ljubavi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Vinarija „Porodični podrum Nedin“, Gudurica, s pravom nosi taj naziv, jer je u njenom stasavanju, od zamisli do danas, u njenom oblikovanju osim roditelja Josifa i Snežane Nedin, u proteklih 30-tak godina učestvovalo i njihovo troje dece. Danas je sa njima samo najmlađi Nenad, koji je po završetku škole odlučio da ostane uz roditelje i posveti se porodičnom biznisu. Podignut 2003., registrovan decembra 2009.„Porodični podrum Nedin“ rastao je zajedno sa porodicom, savladavajući sve mene kroz koje je prolazilo društvo i lokalna zajednica. Jer, nije lako biti među prvima, a kamoli prvi.

            - Imali smo sreću ili nesreću da ništa ne nasledimo i sve što imamo sticali smo kupujući parče po parče zemlje, podizali podrum, pa ga proširivali, opremali, zanavljali. Danas imamo pet hektara vinograda i jedan hektar pod kruškom - vilijamovkom. Podrum je kapaciteta 23 hiljade litara, dovoljno za našu sadašnju godišnju produkciju od 20 hiljada litara. U planu je proširenje vinograda, pa tako i proširenje podrumskih kapaciteta - objašnjava gospodin Nedin.
            Ova vinarija isključivo proizvodi vino iz svojih vinograda. Od belih su to njihovo najpoznatije vino - Beli Krst (70% Rajnski Rizling, Pinot blanc, Italijanski Rizling i Muscat Ottonel), Italijanski Rizling, Pinot blanc, Traminac, i od prošle godine Muscat Ottonel. Od Muscat Hamburga i Frankovke proizvode Rose, a od crvenih etiketa su to Cabernet Sauvignon i Merlot. Od Marselana, zasada od pre dve godine, prvi rod se očekuje sledeće. U planu je i podizanje vinograda sa Muscat Ottonel-om, zaštitnim znakom ovog kraja.
            Po staroj dobroj guduričkoj praksi, zaštite od grada, vinogradi porodice Nedin nalaze se na šest lokacija. U njihovom slučaju to nije rađeno sa namerom, već prema mogućnosti, kada i koliko se moglo ulagati u zemlju i nove zasade. Zato su parcele od 30 ari do hekatara i po. Najveća od četiri hektara polako se popunjava vinogradom, dok je na jednom delu zasađena vilijamovka, koja sledeće godine treba da donese pun rod, a porodica obezbedi jednu destileriju i započne proizvodnju rakije - vilijamovke. U pripremi je još 10-tak ha zemlje za podizanje vinograda i vilijamovke. Polako, strpljivo i sa puno ljubavi, kao i do sada.
            - Čovek se izgrađuje kroz rad, iskustvo, odgovarajući na raznorazne izazove. Od prvog dana vino je za mene i moju porodicu predstavljalo početak, sredinu i kraj. Presudno za sve što radite da u tome uživate, da to volite. Volili smo to i kada nismo imali ni mogućnosti ni kapaciteta i nikada nam materijalna dobit nije bila primarna - kaže Josif, naglašavajući da bi verovatno njegovo razmišljanje bilo drugačije da nije imamo svesrdnu podršku i pomoć supruge, a kasnije i dece. Razumevanja je bilo i kada je 2015. godine ostao bez posla i do tada sporednu delatnost preveo u osnovnu i potpuno se posvetio kući, porodici i vinu.
            - Ove godine obnovili smo podrum, kupili čilere i vinifikatore. Berbu radimo mašinski uz angažovanje nekoliko radnika, a jedan bivši kolega, postao je stalan član našeg tima - dodaje gospodin Nedin, vinar, koji je prvi u Vinskom selu Gudurica otvorio vrata svoje vinarije za prijem turista. Prvobitno je to bilo u bočnoj prostoriji u okviru vinskog podruma, da bi 2012. godine nikao potpuno nov objekat kapaciteta 70 mesta. Ove godine planirano je otvaranje jedne manje degustacione sale od 30 mesta, ali će to sačekati neko bolje vreme. Tek, porodica Nedin je, uz afirmaciju svojih vina i prodaje na kućnom pragu, obezbedila najveći degustacioni prostor u mestu za prijem 100 osoba. Ova porodica šta god može, radi sama. Tako je bilo i sa projektima za vinariju i degustacionu salu, tako je i kada su fizički radovi u pitanju. Osim promocije vina, u degustacionoj sali, uz najavu i prethodni dogovor, služi se i hrana, koju, kao i sve ostalo priprema neko od članova, najčešće mama Snežana.
            - Možda da sam započeo neki drugi posao, možda bi i to zavoleo, ali se desilo vino. Vino ispunjava posebnom radošću, jer iza njega stoji priča o porodici, slozi, trudu. Još ako se nekome sviđa ono što ste proizveli, npr. autoritetima koji ocene tu vašu muku na dobar način, sreća je potpuna. Poklopilo se da sam uz sebe uvek imao suprugu i decu. Mislim da bez toga ne bi imalo svrhe. Zato sve što sam za ovih 26 godina planirao, dva puta više sam napravio. Nekom sa parama bi bilo dovoljno i dve godine, ali sumnjam da bi tu bilo ovoliko ljubavi. I za porodicu i za vino, za kolege - vinare prema kojima gajim veliko poštovanje. Siguran sam i oni prema meni - zaključio je Josif Nedin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com