Sat02242024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Međunarodni dan Prokupca: Tragom dobrog vina

Međunarodni dan Prokupca: Tragom dobrog vina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Petu godinu za redom u Srbiji je obeležen Međunarodni Dan Prokupca. Inicijatori ovog događaja, Igor Luković, vinski kritičar, novinar, semelijer i osnivač i direktor magazina Vino&Fino, i Tomislav Ivanović, bloger, autor sajta Vinopedia.rs i međunarodni vinski sudija, kažu prvi put na način koji Prokupac zaslužuje. Tako je Dan Prokupca prerastao u Nedelju Prokupca, dinamičnu i ambiciozno zamišljenu, za vreme koje je posećen Sajam vina u Kragujevcu uz predavanja o šumadijskim vinima, organizovan obilazak vinarije u srcu kraljice banja - Vrnjačkoj Banji, vinskih podruma u Župi Aleksandrovačkoj, vinarije jagodinskog kraja, sa područja Mlavskog i Krnjevačkog vinogorja, uz stučna predavanja i radionice na temu Prokupca. Održana je i konferencija „Okusi razliku, okusi Prokupac“ u hotelu Radisson Collection u Beogradu, a za završnicu priređen je koncert Vasila Hadžimanov benda - Prokupac Show.

            Dan prvi: Vinarije Grabak, Ivanović, Budmir...
            Tokom dva dana, 11. i 12. oktobra somelijeri, novinari sa grupom stranih vinskih autoriteta, imali su zadovoljstvo da posete rodni kraj Prokupca - vinorodnu Župu. Putovanje je ipak počelo posetom Vinarije „Grabak“ u Vrnjačkoj Banji i to s razlogom - Vivak Prokupac 2017 Vinarije „Grabak“ osvojilo je prvo Decanterovo zlato, prvo za stopostotni Prokupac uopšte. Najboljem je prethodila degustacija Prokupca iz 2017., potom - Prva lasta iz 2019. rose-a od Prokupca, koje je na Novosadskom sajmu 2020. osvojilo zlatnu medalju 
            Druga stanica bila je Vinarija „Ivanović“, Aleksandrovac, i degustacija Prokupca iz 2017  kojeg još nema na tržištu, i Prokupca iz iste godine sa redovnom etiketom; zatim Prokupca 2015 (kupaža Prokupac, Merlot, Cabernet) i Prokupca No ½ iz 2017 i 2016 (takođe kupaža). Osim izvrsnog gastronomskog doživljaja porodice Ivanović, grupa je uživala u vinu, složna u konstataciji da se „Prokupac dobro slaže uz Merlot i Cabernet, ali da mu ne trebaju“.   Pre posete Vinariji „Budimir“, grupa je obišla 120 godina star vinograd Budimir na brdu Gubovac, a domaćini su, po dočeku u vinariji, vinsku priču počeli rakijom dobrodošlice od Tamjanike. Degustirana vina: Rose (60% Prokupac, 40% Merlot) berba 2018, Rajnski Rizling Margus Margi iz 2011, i Tamjanika Budimir iz 2019. Zatim je sledilo Margus Margi iz 2010., Triada Prokupac 2017. Domaćini su predstavili i 100% Prokupac iz vinograda starog 120 godina - Boje lila iz 2013, 2012 i 2011. Za kraj ostavljeno je vino drugačije od svih ostalih Projekat X (Cabernet, Merlot, Pino Noir i Prokupac), četiri godine negovano u velikom buretu, proizvedeno u količini od 16.000 litara. Viševekovno iskustvo župskih vinara, višedecenijsko praćenje novih tehnologija porodila su ljubičasta vina Prokupac koja se mogu nazvati „velikim“. Takvo je Sub Rosa 2009. (60% Prokupac, 40% Cabernet Sauvignon) perjanica ove vinarije, prvo srpsko vino koje je još 2016. Robert Parker, najuticajniji vinski kritičar u časopisu Wine Advocate ocenio sa više od 90 poena.
            Sledila je radionica o identitetu župskog Prokupca koju su vodili Vuk Vuletić, Tomislav Ivanović i Radovan Đorđević, dok je istovremeno na platou ispred Muzeja vinarstva u Aleksandrovcu održana Izložba vina.
            Dan drugi: Vinarije Temet, Virtus, Despotika
            Drugi dan započeo je posetom modernoj Vinariji „Temet“ u Lozoviku. Koncept domaćina je bio da se priključi danu obeležavanja Prokupca predstavljajući Prokupac iz 2019., dva iz vinograda sa poteza Međurečje - Jezero i jednog sa poteza Beli kamen, sva tri podvrguta različitim načinima odležavanja, od amfore, preko novog barika do inox-a. Sledila je „redovna“, turistička degustacija Vinarije „Temet“, sa vinima iz serije Ergo: Rose-a iz 2018 (Pinot Noir, Shiraz), Ergo belo 2017 (Chardonnay, Morava), Tri Morave reserve 2017 (100% Tamjanika), sa BIWC trofejom u orange kategoriji. Ergo crveno (40% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon. 30% Prokupac), pa crveno vino Tri Morave, 2017 reserve (Caberent Franc 55% i Prokupac 45%), a sve to su pratili specijalno pripremljeni namazi bogatih, egzotičnih ukusa. Nešto sasvim novo i jedinstveno.
            Nezaobilazna na ovom putu bila je Vinarija „Virtus“ u Viteževu između Žabara i Svilajnca, sa 2.5 ha pod Prokupcem i 10.000 boca vina Prokupac. Pod sloganom da je „dobro vino nezamislivo bez dobre zakuske“ uz odgovarajuće zalogaje Vinarija se predstavila Rose Prokupcem iz 2019 (70% Prokupac, 30% Caberent Sauvignon), specijalno edicijom vina Prokupac iz 2016 i 2017, Prokupac special edition 733 iz 2017, „nabolja preporuka za sve one koje ulaze u svet vina, jer znanje treba graditi na dobrim primerima“.
            Za kraj ovog putovanja preostala je Vinarija „Despotika“ u Vlaškom Dolu. Kažu da uz praseće pečenje ide svako vino, a ovaj put potvrđeno da sva „Despotikina“ vina pašu uz ovo meze, počev od Rose-a 2019 (Prokupac, Cabernet Sauvignon), Prokupac 2016, Prokupac 2017...
            Ovaj put pokazao je veliki potencijal autohtonog Prokupca i načine vinara da dođu do željenog cilja - vrhunskog vina Prokupac. Dosadašnji napori su potvrdili da to nije samo moguće, već polako prerasta u obavezu. Atraktivan za učesnike, ovaj put imao je svoju značajnu dimenziju i za vinare, u vidu dobijanja stručne i iskrene povratne informacije o njihovim vinima od poznatih i priznatih vinskih radnika. Za ovaj „dan“ najznačajnija je bila potvrda da je Prokupac osvojio simpatije domaće publike, počeo sa upoznavanjem stranaca i stao na čelo vina koja će vinsku Srbiju repreznetovati u svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com