Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinarija Grabak - mesto najtrofejnijeg Prokupca

Vinarija Grabak - mesto najtrofejnijeg Prokupca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Ako je Župa kraljevstvo Prokupca, Vinarija „Grabak“ je njegova rezidencija. Glavna zasluga pripada Vivak Prokupcu 2017 vinarije „Grabak“ koje je na Decanter World Wine Awards (DWWA) u Londonu ove godine i zlatnom medaljom najviše ocenjeno vino od 100% Prokupca.

            Situirana u kraljici banja - Vrnjačkoj Banji, Vinarija „Grabak“ je sticajem srećnih okolnosti gradila i izgradila jedinstvenu turističko-vinsku priču najvišeg standarda. Miloš Jovanović, vlasnik i idejni tvorac čitavog kompleksa, ujedno i vlasnik „Micro Line“ doo (stomatološka oprema, proizvodnja, prodaja i servisiranje opreme) Trstenik, shvatio je korisnim da poveže turističko mesto sa mestom dobrih vina. Zamišljeno - učinjeno.
Sačuvavši preostali deo grabove šume, koja je nekada opasavala čitav kraj, gospodin Jovanović je u spomenu na nju, vinariju i ceo kompleks nazvao njenim imenom. Vinariji osnovanoj 2015. prethodila je priprema prostora, njegovo uređenje. Rezultat te vizije je fascinantan: vinarija, paviljon u etno stilu, brvnare za prijem 10 gostiju, prostor za degustaciju, zatvorena degustaciona sala kapaciteta do 80 mesta, prostrana bašta za druženja, nekoliko bazena, teniski teren i tereni za sportove na pesku, ugodne niše za osamu i zaštitu od letnjih vrelina.
            U okviru kompleksa je i pola hektara vinograda, na 500 metara od vinarije vinograd od jednog hektara i hektar i po u dva sela nadomak Trstenika, što je ukupno tri hektara vinograda iz koje dolazi grožđe za ovu vinariju.
            - Vinarija „Grabak“ potencira na Prokupcu kao autohtonoj sorti Srbije. Smatra da je to jedini način da se izdvoji na tržištu i ostvari prepoznatljivost. Osim uobičajenog crvenog vina od ove sorte, Vinarija „Grabak“ proizvodi i rose - kaže Marina Bogićević, tehnolog, vinogradar u vinariji i nastavlja: - Od 2015. godine od grožđa sa tri hektara proizvodi se godišnje 15 - 20 hiljada litara vina. Sorte su Tamjanika, Sauvignon blanc, Cabernet, Merlot i naravno Prokupac. Polovina kompletne proizvodnje vina zasnovana je na Prokupcu. Ideja je potekla od gospodina Jovanovića, rođenog u Riljcu, gde je Prokupac bila osnovna sorta, a ja studirajući u inostranstvu naučila sam da je autohtona sorta dobitna kobminacija na kojoj treba raditi, potencirati i insistirati jer sve ostalo je već viđeno. Od 2015. i prve berbe 2016. Prokupac je bio na prvom mestu, sa godišnjom proizvodnjom od 10.000 litara.
            Posebno priznanje je što je Prokupac vino od skora prepoznato i na velikim takmičenjima. Grabak Prokupac koji nije odležavao u drvetu, prošle 2019. je na Dekanteru dobio 88 poena, a Vivak Prokupac je ove godine dobio 95.
            - Nije nam cilj da Vinarija „Grabak“ osvoji nagradu, već da bude što više vinarija sa nagrađenim Prokupcem. To bi značilo da će Prokupac postati poznat i priznat među domaćom i stranom publikom - dodaje naša sagovornica.
            Po njenim rečima Prokupac je, poput ostalih starih sorti, težak i u vinogradu i u vinariji. Zahtevna je to sorta koja traži puno angažovanja, rada, truda. Problem je i nemanje neke duge tradicije na koju bi se tehnolog ugledao. Da zna šta mu prija, a šta ne. Još uvek svako po nešto proba, pokušava i greši, i kroz greške dolazi do odgovarajućih rezultata, što ponekad dugo traje.
            Na pitanje šta je konkretno teško sa Prokupcem, gospođa Bogićević odgovara:
            - Sve je teško. Prokupac je jako bujna sorta koja ume da prerodi, kasno sazreva, beremo je tek drugom polovinom oktobra, kada u Srbiji počinje loše vreme sa kišom. Prokupcu to ne odgovara jer je osetljiv na buđ. Treba dostići i polifenolnu zrelost i sve to nije lako usaglasiti. Obavezne su i zelene agrotehničke operacije. Prokupac kod nas ide u bačvu samo u određenim godinama, koje su za sada bile 2017-ta i 2019-ta. I u vinariji težak je igrač. Mora dobro da se promišlja šta mu od drveta odgovara. Naša filozofija je da ide u staro, već korišeno drvo jer ne želimo da mu remetimo njegove sortne karakteristike. Možda će neko probati sa novim pa ustanoviti da je to upravo kombinacija koja mu odgovara, nikada se ne zna.
            Međutim, i pored sveg truda oko ove „razmažene“ vrste ona preporučuje svim, posebno mladim vinogradarima da posade ovu sortu, do čijih rezultata se dolazi napornim radom, jer je smatra jedinom sortom u Srbiji koja zavređuje da joj se posvetimo. Kaže da je oduvek verovala u Prokupac jer uz adekvatnu pažnju daje vrhunsko vino.
            Zaštitni znak Vinarije „Grabak“ su ptice kojih u grabovoj šumi ima dosta. One su dale ideju za vinske etikete: Modrovrana, Vivak, Siva vrana. Ćuk, Prva lasta, Plava paunica, Bela golubica. Nadamo se da će let ovih ptica biti dug i uspešan, i da će dolepršati do onih koji znaju da cene posebnost i izuzetnost. Do tada, svi koji dođu u ovo banjsko mesto imaće prilike da uživaju u dobrom vinu i hladu visokih dugovečnih grabova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com