Tue03052024

Poslednja izmena:10:23:04 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Iz brodogradilišta „Bomeks” porinut najveći brod ikada izrađen u Zrenjaninu

Iz brodogradilišta „Bomeks” porinut najveći brod ikada izrađen u Zrenjaninu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

            U petak, 06. novembra 2020. godine, u brodogradilištu „Bomeks” kraj Perleza, svečano je porinut hemikal rečni tanker, najveći koji je do sada proizveden u brodogradilištu. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura imao je čast da razbije bocu šampanjca o trup broda, što je tradicionalni običaj prilikom prvog porinjanja broda u vodu. Svečanom porinuću prisustvovali su i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić i druge brojne zvanice.

            Gradonačelnik Simo Salapura istakao je da je lokalna administracija u prethodnom periodu mnogo radila na promociji Zrenjanina i privlačenju novih investitora.
            - Jedan od rezultata tih naših aktivnosti jeste i ovaj događaj, porinuće ovog broda, najvećeg ikada proizvedenog na teritoriji Zrenjanina - rekao je on, naglasivši da je to ne samo značajan događaj, već i veliki podstrek, posebno kada imamo u vidu da su zrenjaninska brodogradilišta dugo godina bila u stečaju i prolazila kroz razne teškoće.
            - Zahvaljujući znanju i viziji kompanije „Rubikon” i direktora Marka Pražića uspeli smo da vratimo zrenjaninska brodogradilišta visoko na pozicije svetske brodogradnje. Oni su imali znanje i viziju, a mi smo imali tri veoma važne pogodnosti: imali smo infrastrukturne pogodnosti koje se tiču lokaliteta brodogradilišta, u blizini obilaznice, magistralnih puteva, a u budućnosti i u blizini autoputa, takođe, imali smo i prirodne uslove, rečnu mrežu koja postoji u našem gradu, gde krajnji proizvod vrlo brzo može doći do Tise i Dunava, a naravno, treća grupa pogodnosti, ona najvažnija, jeste stručni kadar, s obzirom na tradiciju brodogradnje koju imamo u Zrenjaninu, kao i obrazovne profile koje možemo školovati u našem gradu. Naravno, neizostavna je i podrška Vlade Republike Srbije i predsednika koji daju podsticaje i svakako utiču da Srbija bude dobro mesto za investiranje, a samim tim i naš grad - rekao je gradonačelnik Salapura.
            Marko Pražić, direktor „Rubikon Šiping Kompani", zahvalio se lokalnoj samoupravi na podršci i ukazao da je ta kompanija vlasnik oba brodogradilišta u Zrenjaninu - „Begej” i „Bomeks”.
            - Oba smo kupili iz stečaja, a osnova da bismo mogli da izradimo ovakvo plovilo jeste radna snaga i osposobljeno ljudstvo koje je iz Zrenjanina i okoline. Uspeli smo u onome što je za nas bilo najbitnije i što nam je bio prioritet od samog početka rada, a to je da vratimo ljude koji su „odrasli” i koji su generacijama u ovim brodogradilištima, a koji su svojim znanjem i iskustvom pomogli da napravimo ovakvo plovilo - kazao je Pražić.
            Naveo je da je tanker koji je porinut veoma specifičan i prvi, kao takav, napravljen u svetu.
            - Nikada nije napravljen ovakav rečni tanker, on je dugačak 135 metara, a ono što je zanimljivo jeste da su u prošlosti ovakvi tankeri pravljeni u težini od preko hiljadu tona, a ovaj je “lagan”, ima samo 855 tona i kapacitet nosivosti preko 4.300 kubika. Pogon je samo na elektromotore, što je nova generacija u građenju tankera i što znači da nam je ekologija na prvom mestu - objasnio je Pražić
            Kako je rekao, na izradi ovog broda radilo se deset meseci sa 160 radnika, a brod će biti isporučen u Roterdam, namenjen je za transport specijalnih tereta i biće korišćen za potrebe čuvene naftne kompanije „Šel”. Do naručioca, tanker iz Zrenjanina isplovljava Begejom, Tisom, Dunavom, sve do kanala Dunav-Rajna-Majna i odredišta na atlantskoj obali.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com