Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Gold gondola razvija Novi Zlatibor

Gold gondola razvija Novi Zlatibor

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Zlatiborska Gold gondola, koja će uskoro biti puštena u rad, sa svojih impresivnih 9 kilometara trase, preuzeće titulu najduže panoramske gondole na svetu. Zlatiborska „zlatna“ gondola povezivaće centar Zlatibora sa skijalištem Tornik, što je ujedno i najviši vrh Zlatibora. Srce gondole nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor (turizam visoke kategorije, na preko 200 ha zemljišta).

            Sa prvobitno planiranim kapacitetom od 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta, pružiće mnogobrojnim turistima nezaboravan doživljaj i 25 minuta uživanja u živopisnim pejzažima Zlatibora. Maksimalni kapacitet gondole će biti 90 kabina i 1.000 putnika po satu. Preko 36 konzolnih nosača, brzinom od 6 metara u sekundi, savladaće visinsku razliku od 531 metra, sve do 1496 metara visokog vrha Tornik.
            Visina pojedinačnih stubova se kreće od 6,45m do 30m, a u svemu je projektovana u skladu sa statičkim proračunom i poštujući sve uslovljenosti vezane za prelazak žičare preko jezera, objekata, svih trasa infrastrukture, skijaških staza i građevinskog zemljišta. Raspon između stubova i njihova visina variraju u zavisnosti od geometrijske trase. Većina rastojanja između stubova nalazi se u intervalu od 160 do 450 metara.
            Gold gondola će povezivati sam centar Zlatibora sa skijalištem Tornik, sa međustanicom na Ribničkom jezeru, koje je predviđeno da bude centar velikog projekta „Zlatni grad“ i predstavljaće budućnost turističke ponude Zlatibora, u skladu sa savremenim svetskim trendovima.
            Danas je gotovo nezamisliv pravi ugođaj planinskog boravka svakog turiste bez panoramske gondole, kojom se plovi pod oblacima i krstari iznad najlepših i najuređenijih mesta sa ski stazama i zimskim rekreativnim i sportskim sadržajima. Gold gondola Zlatibor ponudiće skijašima, izletnicima, avanturistima, ekskurzijama i svim zainteresovanima nezaboravan pogled na Zlatibor.

Izvor: www.zlatibor.org.rs

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com