Wed05192021

Poslednja izmena:11:22:08 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Multiplikativni događaj projekta Manjinska mladinoteka

Multiplikativni događaj projekta Manjinska mladinoteka

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta u petak, 6. studenog organizirali su multiplikativni događaj projekta „Manjinska mladinoteka“. Događaj je moderirao te predstavio rezultate projekta Ladislav Suknović, predsjednik udruženja i predstavnik projektong tima iz Tavankuta. Predstavljanju su nazočili članovi udruženja, predstavnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji kao i mladi koji su bili dio projekta.

            Nositelj projekta „Manjinska mladinoteka“ je slovenska organizacija Zavod Burja, a uz tavankutsku udrugu project-partneri su slovenski Centar za mlade Ruše (CEZAM Ruše), te hrvatski Studio B iz Nove Gradiške. Projekat je odobren od strane Europske Komisije u sklopu Ključne akcije 2 Strateška partnerstva, unutar Erasmus+ programa. Poseban fokus projekta su mladi koji započinju svoj razvojni puta i integriranje u društvene tokove kao budući nositelji razvojnih aktivnosti i donošenja političkih odluka. Upravo je ovim projektom učinjen korak više u osnaživanju mladih pripadnika nacionalnih manjina iz regiona koji potječu iz različitog socijalnog, ekonomskog i kulturnog okruženja, ali i imaju različit pravni i kulturni status u domicilnim državama.
            Aktivnosti projekta koji traje od svibnja 2019. do siječnja 2021. godine su tri intelektualna rezultata. Prvi je Manjinska videoteka koja obuhvata online tečaj u području kreativnog manjinskog turizma i kulturne baštine. U okviru nje snimljeno je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova koji se bave ulogom mladih u suvremenom pristupu kreativnom manjinskom turizmu i razvoju kulturne baštine. Vodič kroz manjinske točke u lokalnim zajednicama - Naša kultura u našem mjestu, predstavlja brošuru s turističkim mapama o raznim manjinskim atrakcijama u lokalnim zajednicama. Treći intelektualni rezultat jeste Manjinski kompas, publikacija koja uključuje smjernice za veću socijalnu uključenost mladih pripadnika nacionalnih manjina i prezentiranje primjera dobrih praksi u kreativnom manjinskom turizmu i kulturnoj baštini.
            O navedenim tiskanim brošurama i značaju sudjelovanja u ovom projektu govorio je Ladislav Suknović:
            - Za našu Udrugu ovo je prvi projekt koji smo radili u ovkiru programa
Erazmus + i sa zadovoljstvom mogu reći da imamo izuzetno pozitivno iskustvo kako u suradnji sa partnerima Zavod Burja iz Rimskih Toplica, koji je ujedno i nositelj projekta, Centar za mlade Ruše (CEZAM Ruše), te Udruge za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B" iz Nove Gradiške, a tako i sa odabirom teme projekta. Smatrali smo važnim educirati naše mlade članove o važnosti i potencijalim kulturne baštine i njenom promoviranju kroz turizam u kojem se naša Udruga već uspješno oprobala. Nastojimo našim aktivnostim i projektima povazeti sve segmenta lokalne zajednice i jednim multidisciplinarnim pristupom učiniti kvalitetniji i brži razvoj lokalne zajednice, ali i snažnije uključivanje mladih kao budućih nositelja aktivnosti i donositelja važnih odluka, ponajprije razvojnog karaktera. Važno je čuti i vidjeti iskustva drugih zajednica, implementirati dobre prakse i na taj način olakšati razvojni put. Benefiti koje lokalna zajednica ima od naših aktivnosti su brojne, od medijske vidljivosti, stvaranje mreže dobavljača, veća uključenost lokalnog življa do materijalnih benefita. U posljednjih deset godina su na ovim poljima učinjeni brojni pozitivni pomaci i to mogu posvjedočiti kako lokalni akteri, ali i brojni turisti i gosti čiji broj se popeo na oko 4500 tisuća na godišnjoj razini. Našim aktivnostima, a pogotovu kroz ovakve projekte nastojimo pokazati mladima potencijale koji se nalaze u njihovom okruženju samo ih valja iskoristiti i naći svoju šansu i razvojnu priču u svom zavičaju.

I.D.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com