Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Podrum „Janko“: Vina dostojna najvećih srpskih junaka

Podrum „Janko“: Vina dostojna najvećih srpskih junaka

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Najveće priznanje za jedno vino u Srbiji, zlatna medalja na Decanter World Wine Awards 2014 i Regionalni trofej za Centralnu i Jugoistočnu Evropu za crveno vino u kategoriji iznad 15 funti, za vino Stari zavet 2011, uvrstili su smederevsku Vinariju „Janko“ Dragana Vasića među najbolje u zemlji, regionu i mnogo šire.

             - Kada neko dođe do takvih rezultata motiv za dalje je njihovo potvrđivanje, pa smo na AWC Vienna 2019. poslali devet vina. Sva su nagrađena, a Podrum „Janko“, na osnovu šest najbolje ocenjenih vina proglašen Best National Producer of the Year. Dobili smo i dve zvezdice za vinariju, jer su naših šest vina sakupila više od 537 poena - ukupno 542. To znači da je svako pojedinačno osvojilo 90 poena i malo više - objašnjava gospodin Vasić.
            Podrum „Janko“ je na vinsku scenu Srbije ušao simbolično 2006. godine, bez crvenih vina. Godinu dana kasnije tržište je imalo priliku da se upozna sa šest etiketa ove vinarije, a već u jesen 2008. i sa Zavetoom, kojem je bilo potrebno samo dva meseca da postane njihovo najprodavanije vino i do danas se ništa nije promenilo.
            - Iako je kapacitet vinarije 100.000, flaširamo „svega“ 50.000 boca i nemamo nameru da radimo više. Veću potržnju na tržištu regulisaćemo cenom, jer želimo da zadržimo konstantno visok kvalitet - ističe gospodin Vasić, dodavši da sa 16 hektara vinograda, nema više od 93 tone grožđa, što je taman za 50.000 boca.
            Dragan Vasić poznat je kao veliki hedonista, vrhunski vinski znalac i odličan kuvar. Kaže da mu je sklonost ka uživanju urođena, a da je u selu Udovice, na dva kilometra od današnje vinarije, gde su se nalazila dva vinograda njegove majke, odrastao, i da se vinom dugo bavio, praveći ga za sebe. Kulinarstvom je sve to samo upotpunio. U knjizi „Top 50 vinarija ex-Yu“ (2010), u kojoj magazin Wine Style predstavlja najbolje vinarije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, naveden je citat ovog vinara: „Priznajem pojedincima da možda bolje rade vino od mene, ali ne priznajem nikom da voli više vino od mene“.
            Na tržištu se trenutno nalazi 15 vinskih etiketa, a u pripremi je i šesnaesta: Janko Sauvignon blanc (100% Sauvignon blanc), Janko Adut (100% Traminac), Jelena Rose (Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sangiovese), Smederevka (100% Smederevka), Zapis (100% Rajnski Rizling), Misija (100% Chardonnay), Baš Prokupac (100% Prokupac), Vrtlog (100% Sauvignon blanc), Zavet (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc), Zavet stari (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc), Zapis testament (100% Merlot), Bifora (100% Shiraz) i penušavo vino Mesečina.
            - U suštini svi se zaklinju na ljubav, a ja sam se i dokazao. Pitaju me: Zašto 15 etiketa? Kažu da je to mnogo, komplikovano! To je tačno i plus komercijalno zahtevno, ali ja sam vinar, nisam klasičan biznismen. Svaki put kada mi se ukaže prilika da nešto novo napravim, ja to iskoristim jer osećam da ne treba ništa propuštati, posebno ako se pruža mogućnost za nekim novim vinom, kao što je npr. Cabernet Sauvignon 2017. koje do sada nismo imali. Za njega smo se odlučili posle dve godine izneverenih velikih očekivanja, grada 2015, nevremena neposredno pre berbe 2016. i dočekali berbu 2017. Posle godinu dana u baricima i 15 meseci u bačvi napravili smo izuzetno vino. A ko ga proba, hoće i da ga kupi, pa ga prodajemo i bez etikete po ceni od 3.000 dinara. Kako se 2017. sve poklopilo, tako je bilo i 2019. pa ćemo opet imati fenomenalno vino - kaže vinar, predstavljajući 16 etiketu iz svoje vinarije.
            Izražava zadovoljstvo pravcem i brzinom razvoja vinarstva i vinske kulture u Srbiji. Kaže da je vinarstvo napredovalo koracima od sedam milja, da se domaća vina sve više piju, da ima sve više vinarija sa dosta dobrih vina i da svaka vinarija ima bar nešto za šta može da se kaže da je vrhunsko. Prateći kvalitet vina Podrum „Janko“ neće dalje širiti zasade i kapacitet vinarije već će se razvijati u pravcu vinskog turizma. Plan je da se na susednoj parceli podigne objekat sa smeštajnim kapacitetima, restoranom, wine shop-om, i time biti prošireni kapaciteti sadašnje degustacione sale do 70 osoba.
            Mlade generacije se takođe polako uključuju u rad u vinogradu i vinariji.
            - Ćerka (26) radi u vinskom baru Podrum Wine Art, u Beogradu, kao somelije, stariji sin (21) malo u vinogradu, malo u podrumu, ne forsiram ga dok se sam ne „zalepi“ i ne „ovini“, i traži da radi nešto samostalno, najmlađi (13) je još mali za neke radove i planove vezane za vino. Kada je struka u pitanju uglavnom sam sarađivao sa mladim ljudima - konsultantima. Trenutno konsultant vinarije je Jelena Koković iz Novog Sada, bordoški đak, i iza sebe ima jednu berbu u Kaliforniji, dve berbe u trebinjskoj vinariji „Vera“. Njeno iskustvo smo ove godine imali priliku da iskoristimo, i sve je dobro ispalo - konstatuje gospodin Dragan Vasić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com