Sun09242023

Poslednja izmena:12:33:25 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA SKUDS i FA VILA obeležili SVETSKI DAN SRPSKOG KOLA 2020

SKUDS i FA VILA obeležili SVETSKI DAN SRPSKOG KOLA 2020

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

         U organizaciji Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije (SKUDS) i Folklornog ansambla „Vila“ SKUD-a „Železničar“ iz Novog Sada, u hotelu Norcev na Fruškoj gori, održan je XII Festival zlatnih ansambala Srbije - Svetski dan srpskog kola i takmičenje koreografskih minijatura tradicionalnog plesa. U okviru ove manifestacije održava se saborno izvođenje Žikinog kolai nadmetanje u plesanju. Antologijska numera na koju je igrano Žikino kolosnimio je Tamburaški orkestar Radio televizije Srbije pod upravom Makse Popova, sa solistima Vlastimirom Pavlovićem Carevcem na violini, Radojkom i Tinetom Živković na harmonici i Savom Jeremićem na fruli.

         Četrdesetak mladih učesnika iz Novog Sada, Beograda, Niša, Raške, Zrenjanina, Bogatića, Pirota, Grkinje, Ledinaca i Vladičinog Hana, oprobali su se u igranju Žikinog kola. Pre samog nadmetanja održan je okrugli sto, na kojem su organizatori iskazivali ciljeve i svrhu ove manifestacije. Uprkos tome što su u kolu svi bili ravnopravni, tročlani žiri u sastavu Igor Popov, Drago Kecman i Đorđe Lakušić, dodelio je nagrade zlatno, srebrno i bronzano kolce najboljim izvođačima. S obzirom na broj učesnika, takmičenje je bilo organizovano u dva kruga, od kojih je prvi bio eliminacioni. Zbog preventivnih mera publika je bila malogobrojna, a takmičari su mogli da prate dešavanja putem TV ekrana koji su bili postavljeni u holu hotela Norcev. Dok su strpljivo čekali svoj red, učesnici su bodrili jedni druge, jer kako kažu, nisu došli samo da se takmiče, već da se upoznaju, razmene iskustva i dobro provedu.
         Prilikom dodele diploma i medalja, članovi žirija su istakli da su zaista nijanse odlučivale, ali da se kod pojedinih plesača prepoznaje određeni duh tradicije i da imaju, najpre harizmu, a potom i pokretiljivost celog tela, što ih izdvaja od ostalih. Ocenjivali su izvođenje pokreta, tehničku spremnost, raznovrsnost kombinovanih varijanti koraka, ali, takođe stav plesača i njihovu međusobnu komunikaciju. S obzirom na to da je bilo dosta dobrih učesnika, žiri je odlučio da daruje po dve prve, dve druge i dve treće nagrade, a sve u cilju ohrabrenja mladih da nastave da neguju naše nematerijalno kulturno nasleđe.
         Takmičari su bili podeljeni u dve kategorije prema rodnoj pripadnosti, na mušku i žensku. Dobitnice Zlatnog kolca u kategoriji žena su: Milica Durkalić iz Folklornog ansambla „Vila“iz Novog Sada i Anja Potić iz Kulturno-umetničkog društva „Abrašević” iz Niša. Dobitnici Zlatnog kolca u kategoriji muškaraca su: Aleksndar Jelić iz Folklornog društva „Teodora” iz Niša i Uroš Markov iz Folklornog ansambla „Vila” iz Novog Sada. Dobitnice Srebrnog kolcau kategoriji žena su: Ana Dimitrov, Akademski folklorni ansambl „Oro” iz Niša i Katarina Veljković, Ansambl narodnih igara i pesama „Frula” iz Raške. Dobitnici Srebrnog kolca u kategoriji muškaraca su: Zoran Ansin, Gradski industirjski kombinat „Banat Pionir” iz Zrenjanina i Stefan Mišković, Folklorni ansambl „Đido” iz Bogatića. Dobitnice Bronzanog kolca u kategoriji žena su: Tijana Ilić, iz Folklornog ansambla „Vila” iz Novog Sada i Anastasija Živković sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnici Bronzanog kolca u kategoriji muškaraca su: Nemanja Dilić, Akademski folklorni ansambl „Oro” iz Niša i Miloš Nešić Kulturno-umetničko društvo „Abrašević” iz Niša. Pored medalja i diploma, finalisti su dobili i knjigu Cigančica, koju je priredio maestro Milorada Lonića. Mesta za ljutnju nije bilo, jer su nagrade dodeljene pravedno, a svi učesnici dobili zahvalnice kao podsticaj da se takmiče i sledeće godine.
            Srpsko koloje upisano 2017. godine na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine, a manifestacija kao što je ova doprinosi daljem razvoju i afirmisanju naše tradicije. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Novi Sad.

Tekst i foto: Marta Janković
Studentkinja etnomuzikologije
Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com