Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Akcijom pošumljavanja NP Fruška gora obeležava 60. godina postojanja

Akcijom pošumljavanja NP Fruška gora obeležava 60. godina postojanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U cilju obeležavanja jubileja 60. godina od osnivanja Nacionalnog parka „Fruška gora“ (NPFG), prvoosnovanog Nacionalnog parka u Republici Srbiji i jedinog na području APV, Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“ organizuje simboličnu Akciju pošumljavanja teritorije Fruške gore sadnjom 60.000,00 sadnica.

            Predviđeno je da se Akcija pošumljavanja realizuje u periodu od završetka vegetacije 2020. godine do početka novog vegetacionog perioda 2021.godine u skladu sa epidemiološkom situacijom. Pošumljavanje teritorije sadnjom 50.500,00 sadnica hrasta i bukve i 9.500,00 sadnica topole na površini od 52 ha, predviđeno je da se realizuje radom svih zaposlenih iz JP NPFG i svih zainteresovanih građana, organizacija i volontera u periodu od 15. novembra 2020. do završteka Akcije (predviđeno 30. novembar 2020.zavisno od vremenskih prilika i angažovanosti volontera).
            Iz NPFG pozivaju sve zainteresovane pojedince i organizacije da se pridruže u obeležavanju 60. godina od proglašenja panonskog dragulja Fruške gore Nacionalnim parkom i daju doprinos sadnjom hrastovih i bukovih šuma u kojima će se današnje i buduće  generacija sa zadovoljstvom i ponosom provoditi. Prirodna oaza NPFG prestavlja pluća Vojvodine i svojevrstan prirodni muzej kulturno-istorijskih i geo-bioloških vrednosti. Zainteresovani za učešće u predstojećoj Akciji se mogu prijaviti i informisati o svim detaljima putem zvaničnog sajta JPNPFG, mejlom na: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili na tel.: 021 463-666.
            Područjem Fruške gore 1948. godine počelo se jedinstveno upravljati u obliku „Narodnog izletišta“, a 1960. ovaj prostor proglašen je prvim Nacionalnim parkom u Srbiji. Do tada je područje Fruške gore bilo podeljeno na više od 60 različitih vlasnika (vlastelinstva, manastiri i crkve, zemljišne zajednice, opštine, petrovaradinska imovna opština i dr.).
            Od početka jedinstvenog upravljanja područjem „Nacionalnog parka Fruška gora“ (osnivanjem javnog preduzeća), ukupna drvna zapremina je posle drugog svetskog rata sa oko 2,6 miliona m3 i godišnjim prirastom od 72000m3 po podacima iz 2016.godine povećana na 6 mil m3 i godišnjim prirastom od 136000m3.
            Od ukupne površine Nacionalnog parka koja iznosi 26.672 ha, šume obuhvataju oko 23.000 ha i predstavljaju jedan od najsloženijih ekosisteme, značajnih za očuvanje ukupnog biodiverziteta. Šumski ekosistem „Nacionalnog parka Fruška gora“ čini više od 1500 biljnih vrsta, 150 vrsta mahovina, 2000 vrsta gljiva, oko 200 vrsta ptica i više od 50 vrsta sisara. Na Fruškoj gori gnezdi se orao Krstaš i gospodari Gorski jelen po kojima je Fruška gora posebno prepoznatljiva i autentična.
            Šume su osnovna prirodna vrednost NP Fruška gora, prema poreklu su izdanačke šume (preko 80%), a prema očuvanosti spadaju u očuvane sastojine (preko 85%). Kako je evidentirano dominantno učešće starih sastojina i utvrđeno povećanje sa 7% na 70 % dozrevajućih i zrelih sastojina, neophodno je pristupiti tzv podmlađivanju šuma Fruške gore.
            Predstojeća Akcija pošumljavanja predstavlja značajan dodatni korak u obnovi šumskih ekosistema Fruške gore sa svrhom podmlađivanja najstarijeg Nacionalnog parka Srbije kao značajan doprinos u povećanju opšte pošumljenosti Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com