Wed05192021

Poslednja izmena:11:22:08 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Aleksandra Stanić: Tometino Polje za aktivan odmor u prirodi

Aleksandra Stanić: Tometino Polje za aktivan odmor u prirodi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Tometino Polje je selo koje pripada opštini Požega i nalazi se na 32km od severno od gradskog naselja Požega, a na svega 10 km južno od turističkog mesta Divčibare. Ovo selo smešteno na 750 metara nadmorske visine podno Maljena, po površini spada u jedno od najvećih sela u Zlatiborskom okrugu, ali i u Srbiji.

            O Tometinom Polju
            Tometino Polje itekako poseduje kvalitete potrebne za razvoj ekoturizma. Prvenstveno se nalazi na veoma povoljnom polozaju, ušuškano između 4 stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražiji vir - što predstavlja veliku pogodnost za razvoj ekoturizma.
            Pored toga, samo selo je prava oaza mira jer se nalazi nadomak rečice, vazduh je čist, na sve strane je zelenilo i postoji mogućnost organizovanja raznih aktivnosti, poput pešačenja i planinarenja do obližnjeg turističkog mesta Divčibare, lov, ribolov kao i kupanje u obližnjem viru reke Kamenice.
            Ovo selo takođe može biti interesantno jer poseduje veoma raznovrsnu floru i faunu i zahvaljujući tome, postalo je poznata destinacija za ljubitelje ptica, jer je na ovom području zabeleženo i preko 130 vrsta ptica.
            Hidrgrafska mreža je veoma bogata jer kroz sam centar sela prolaze dve reke (Crna i Bela Kamenica) koje se tu sastaju i čine Kamenicu, koja se nedaleko od Čačka uliva u Zapadnu Moravu. Pored te dve reke postoji i znatan broj planinskih potoka.
            Okusi života na selu
           
Jednostavno turisti mogu okusiti taj način života na selu, upoznati se sa tradicijom i običajima naroda iz Zapadne Srbije, jer se na selu i dan danas obeležavaju neki običaji koji su zaboravljeni u gradovima. 
            Organizovani izleti mogući su u mesta koja se nalaze u okolini kao što su: Ovčarsko- kablarska klisura sa svim svojim manastirima - 34km, Taorska vrela - 34km , Kosjerić - 17km, Divčibare - 10km, gde postoje već obeležene pešačke i biciklističke staze koje vode kroz šumu i proplanke Maljena, a za one manje avanturistički nastrojene moguće je i doći kolima za svega 10 - 15 minuta magistralnim putem Požega - Valjevo. Gornja Dobrinja (spomen kompleks Milošu Obrenoviću) na 17km, Maljen (mali i veliki Maljen)- 14km, planinarenje i pešačke ture kao i biciklističke, Struganik - 40km, Arilje - 48km, Ivanjica - 77km, Užice - 45km.
            Interesantna mogu biti i okolna požeška sela koja imaju veliki broj autentičnih crkvi. Odavde bi mogla biti polazna tačka za turu pod nazivom „Moravom od kotline (Požeške) do klisure (Ovčarsko-kablarske)“, što bi bilo jedna sasvim nova ponuda, koju bi mogla da promoviše i Turistička organizacija opštine Požega.
            Svako od ovih mesta u bližoj i daljoj okolini turistima ima itekako šta da ponudi,  pa se slobodno može zaključiti da Tometino Polje ima odličan turistički položaj.
Nastaviće se...

Izvod iz nagrađenog teksta teksta Aleksandre Stanić (I deo) sa Konkursa za preduzetničke ideje u turizmu 2020., koji je organizovala Srbija za mlade
Fotografije:Aleksandra Stanić
          

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com