Wed05192021

Poslednja izmena:11:22:08 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Aleksandra Stanić: Snaga ekosela Tometino Polje

Aleksandra Stanić: Snaga ekosela Tometino Polje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Ekoturizam karakteriše odlazak u netaknuta prirodna područja koja su u potpunosti neizmenjena ili delimično izmenjena čovekovim radom. Turisti koji posećuju ovakva mesta očekuju odmor na jedan specifičan i drugačiji način. Prvenstveno sve mora biti u skladu sa prirodom, što podrazumeva smanjenu potrošnju neobnovljivih izvora energije, zatim manje grupe turista kako se ne bi narušio noseći kapacitet određenog prirodnog prostora, ishrana samo autohtonim proizvodima, boravak u smeštaju od prirodnih materijala uz minimalno korišćenje svih savremenih uređaja.

Aktivnosti ekoturista bazirane su na kontaktu sa prirodom - šetnje, planinarenja, splavarenja, kupanje, lov, ribolov... Ekoturisti očekuju pored svega navedenog i aktivnosti vezane za edukaciju o prostoru, istraživanja, što spada u jedan od najvažnijih tačaka ove grane turizma. Brojni motivi ekoturizma nadovezuju se i preklapaju sa etno motivima sa kojima čine neraskidivu vezu. Tako se i eko preklapa sa etno (ruralnim) turizmom.
            Predlog za unapređenje ponude ekosela Temetino Polje
            Naša ideja je izgradnja autentičnih smeštajnih jedinica kao i par propratnih sadržaja u okolini - sauna, mali muzej, bazen, sala za predavanja. Tačna lokacija ovih objekata bi bila  50- 100m od reke Bele Kamenice, gde postoje kupališta (koja nisu uređena). Na brdu iznad reke, sa koga se pruža nezaboravan pogled, bio bi smešteni bazen od kace (slika1), sauna od bureta, i par bungalova. Kako tuda protiče i jedan planinski potok koji se nalazi u dolini, pogodno je za izgradnju ribnjaka, gde bi gosti mogli sami uloviti ribu (ako žele) ili jednostavno domaćin to može uraditi za njih.
            Postoji i ideja za otvaranje restorana nadomak rečice gde bi se služila samo hrana sa imanja - sir, mleko, mesni proizvodi, riba. Restoran bi imaointeresantan pod - staklena na nekim mestima od drveta. Postojao bi i veliki drveni vodenički točkak, jer je sam ovaj kraj bio poznat po vodenicama (i dan danas ih ima par u selu). Enterijer samih smeštajnih jedinica bi imao čitav nameštaj i pokućstvo od isključivo prirodnih materijala.
            Jedna mala kuća od kamena i drveta bi predstavljala prototip kuće iz zapadne Srbije, koja bi bila unutra opremljena starim predmetima koji su se nekada koristili u svakodnevnom životu. Ona bi predstavljala muzej. Pored muzeja tu bi se još nalazili bioskop pod vedrim nebom u letnjim mesecima, kao i sala za konferencije. Na svega 100- 200m od ove lokacije nalazi se, po predanju, jedna veća kula i dve manje iz turskog perioda, čiji su ostatci i danas prepoznatljivi, što bi moglo imati veliki značaj za turizam ovog kraja, jer od takvih spomenika sačuvan je  jedino Stari grad u Užicu.
            Infrastruktura je idealna, putevi su uređeni, asfaltirani, sam projekat podrazumeva i izgradnju parkinga, odakle bi gosti išli peške 50m do smeštaja (kako je sama zamisao da bude ekoturizam nije ni potrebno doći tik do bungalova autom). U selu već imaju obeležene pešačke staze kao i biciklističke, a u ponudi bi bilo i rent a bike.
            Hrana bi bila domaća, kao i piće(rakije, mleko, sokovi, čajevi). Prvenstveno bi se čitava porodicabavila proizvodnjom, ali ukoliko bi imalo potrebe uključilobi se i lokalno stanovništvo što je itekako važan aspekt ekoturizma.Smatramo da bi meštani imali želju za uključivanje u projekat. Na taj način bi shvatili vrednost prostora na kom žive, zarađivali a i učili se veštinama prihvata turista i predstavljanja svog kraja. To bi izgradilo jedan pozitivnu atmosferu u samom selu, meštani bi sarađivali, turisti bivali zadovoljni uslugom.

            Pored rekreacije i odmora posetioci se mogu oprobati i u aktivnom turizmu - pomoći lokalnom stanovništvu u svojim poslovima, kao i samouslužno branje proizvoda (jagode divlje i domaće, borovnice, jabuke, šljive, pečurke...), mogu se baviti hranjenjem domaćih životinja (krave, ovce...) i sličnim drugim poslovima
            Ciljna grupa
            Smatramo da su za ovu vrstu odmora u Tometinom Polju zainteresovani avanturisti, planinari, porodice koje su za odmor u prirodi, grupe mladih, studenti, svi koji vole aktivan odmor uz koji mogu naučiti nešto novo i istražiti netaknutu prirodu.
            Za realizaciju ovih ideja neophodna je si jako bitna aradnja sa lokalnim stanovništvom, ali isto tako i sa lokalnom samoupravom, pre svega sa Turističkom organizacijom Požega (jer je mesto nalazi na teritoriji opštine Požega), zatim sardanja sa Turističkom organizacijom Valjevo (jer se nalazi nadomak Divčibara, i to bi uticalo na dodatni razvoj turizma Divčibara), sa ugostiteljskim objektima na Divčibarama, u Požezi, kao i sa stanovništvom iz okoline koje se bavi seoskim turizmom, planinarskim društvom „Maljen“ iz Požege, kao i ostalim sličnim organizacijama i preduzećima.
            Važna stavka u ostvarenju ovih ideja je dobar marketing koji podrazumeva web sajt, instagram profil i fejsbuk stranicu, pozivanje influensera i travel blogera radi promocije. Takođe i saradnja sa lokalnom turistickom organizacijom i sama promocija od strane nje, kao i saradnja sa ugostiteljskim objektima za smeštaj, koji se nalaze na Divčibarama.
            Rezime
            S - Sama snaga i potencijal sela Tometinog Polja su veoma veliki - odličan geografsko-turistički položaj, oaza mira, čist vazduh, blizina mnogih turističkih lokaliteta, blizina više opština, mogućnost povezivanja sa turističkim ponudama opština i planinama u okolini. Jedna od najvećih snaga bi bila što u okolini ne postoji ništa slično, ekoselo u Tometinom Polju bi bilo nešto sasvim novo i samim tim privlačno za posetioce.
            W - Uočene slabosti za realizaciju ovog projekta su degradacija pejzaža, manjak svesti lokalnog stanovništva za očuvanje i poštovanje predela u kome žive, nezainteresovanost lokalne samouprave.
            O - Okolina Divčibara je veoma povoljna, ima bogatu turističku ponudu, floru i faunu. Projekat bi upotpunio samu ponudu Divčibara, što predstavlja još jače turističko aktiviranje ovog planinskog centra. Mogu se organizovati razni izleti sa polaskom iz centra Divčibara i slično. Bazen na otvorenom, saune u drvenim kućicama kao i sam koncept imanja koji se bazira na principima ekoturizma bilo bi nešto potpuno novo i atraktivno. Izgradnja auto-puta do Požege, odakle je ekoselo udaljeno 32km. Blizina Beograda, Novog Sada. Sve ovo predstavlja odlične prilike za naš projekat.
            T - Do pretnji za ovo mesto prvenstveno dolazi zato što danas druge planine koje su ujedno i klimatska lečilišta kao i Divčibare  imaju dosta bogatiju i raznovrsniju ponudu, pa se turisti iz tih razloga odlučuju za odlazak na druge destinacije, poput Zlatibora, Kopaonika i Tare. Manjak svesti o samom ekoturizmu, neobaveštenost turista šta zaoravo predstavlja ekoturizam, kao i mešanje pojmova EKO i ETNO.

Izvod iz nagrađenog teksta Aleksandre Stanić (II deo) sa Konkursa za preduzetničke ideje u turizmu 2020., koji je organizovala Srbija za mlade

Fotografije:Aleksandra Stanić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com