Sun05162021

Poslednja izmena:11:22:08 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Nevena, Anđela i Andrijana: Legenda o Lepteriji i Županu - priča koja će vas dirnuti

Nevena, Anđela i Andrijana: Legenda o Lepteriji i Županu - priča koja će vas dirnuti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Gotovo da nema onih koji nisu čuli za Šekspirovu dramu o Romeu i Juliji, priču o zabranjenoj ljubavi sa nesrećnim krajem, priču koja je interesantna svim generacijama. Verona, grad u Italiji, kao mesto dešavanja radnje ove drame, je turistički popularno i jako posećeno, a postalo je takvo zahvaljujući tragediji jednog mladog para. U Sokobanji postoji legenda o jednoj nesrećnoj ljubavi o kojoj su uglavnom slušali meštani. To je priča koja podseća na pomenutu italijansku dramu i koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pa da je čujemo...

            Srpski Romeo i Julija
            Legenda o Lepteriji i Županu govori o ljubavi između dvoje mladih koji su se voleli, ali nažalost, nisu imali blagoslov svojih porodica. Stradali su mladi na mestima koji danas nose njihova imena, izletište Lepterija i plaža Župan na reci Moravici. Naša ideja je da „oživimo“ ovu priču. Kako?
            Prvo što bi uradili, pokrenuli bi inicijativu da se postavi bista ili kip koji bi predstavljao devojku Lepteriju i mladića Župana. Kip bi bio postavljen ili na izletištu Lepterija ili na plaži Župan, odnosno na mestima gde su oni izgubili svoje živote. Koristili bi se isključivo prirodni materijali npr. drvo ili kamen. Turisti koji bi obilazili ova mesta, ovo bi bilo nezaobilazno mesto za fotografisanje i bili bi zainteresovani da saznaju ko su bili Lepterija i Župan.
            Pored kipa ili na nekoliko metara od kipa mi bi postavili softver – automat, koji bi se aktivirao kada turista ubaci novčanicu od 100 dinara. Za taj novac bi odgledao virtuelni kratak film - animaciju u trajanju od 3 - 4 minuta, o tome kako su izgledali junaci ove priče, šta su oblačili, gde su živeli, kako je izgledao Sokograd čiji je gospodar bio Lepterijin otac, kako je izgledao Vrmdžanski grad čiji je gospodar bio Županov otac.
            Kao dodatnu aktivnost pokrenuli bi proizvodnju suvenira koji bi predstavljali Lepteriju i Župana, kao i suvenire koji simbolizuju srce, ljubav, a u Sokobanji suveniri uglavnom simbolizuju građevine po kojima je Sokobanja poznata (Sokograd, Milošev konak, Amam - tursko kupatilo, Rtanj...).
            Tragična ljubav Lepterije i Župana
            Izletište Lepterija je  proplanak sa izvorom pored reke Moravice (nalazi se uzvodno 2 kilometra od Sokobanje) nazvan je po tragično nastradaloj kćeri gospodara Sokograda. To je kameni bastion koji se nalazi na desnoj strani kanjona Moravice prema planini Ozren. Dosta je oronuo, ali zidine i prostorije su i danas očuvane. Sokograd je nastao u periodu cara Justinijana od IV do VI veka. Pominje se u vreme Stefana Nemanje oko proterivanja Bogumila kada je i prvi put razoren.
            Gospodar Sokograda je imao prelepu kćer u koju se zaljubio Župan, sin gospodara i  zapovednika Vrmdžanskog  grada. Vrmdžanski grad se nalazi na obroncima Rtnja blizu sela Vrmdža, 10 kilometara od Sokobanje. Takođe, nastao je u doba cara Justinijana od IV do VI veka, a sagrađen je kao logor koji je branio popločani tzv. Carski put. Manje je očuvan od Sokograda.
            Bila je to velika ljubav, ali pošto su im očevi stalno ratovali ta ljubav nije mogla biti krunisana brakom. Jedne večeri ovaj zaljubljeni par odluči da proživi svoju ljubav tako što će zajedno da pobegnu. Župan sa družinom dođe do zidina Sokograda, Lepterija se iskrade od oca i kroz tajni prolaz pođe za Županom. Kada otac primeti da mu nema kćeri pošalje poteru i izda naređenje da se Lepterija pogubi. Kad potera sustigne begunce, Lepteriju pogube, a Župan od žalosti za svojom voljenom skoči u najdublji vir Moravice i udavi se. I tako se do današnjeg dana proplanak naziva Lepterija, a vir ili plaža Župan.
            Legenda zanimljiva svakom turisti
            Svim turistima ovo može biti zanimljiva priča. Interesantna je i školskoj deci, mladima, ljudima srednjih godina, penzionerima...Takođe, softver bi bio lak za upotrebu i ne bi zahtevao neko posebno rukovanje za gledanje animacije - filma. Suveniri, po pristupačnoj ceni od 100 dinara bili bi dostupni širokim masama, a najviše bi ih kupovale mlađe generacije (za uspomenu i za poklone bliskim ljudima).
            Potencijalni partneri na realizaciji ovoj prokjekta bi mogli da budu: Zavod za zaštitu prirode Srbije (zbog izdavanja odobrenja za postavljanje biste i softvera); TO Sokobanje (podrška u promociji); Turističke agencije (promotivne aktivnosti); Opština Sokobanja (zbog odobrenja za postavljanje biste i softvera); Video produkcija - video modeling (izrada animacije - filma); Proizvođači suvenira (saradnja kako bi naučili o izradi suvenira).
            Nevena, Andrijana i Anđela planiraju da napravimo vebsajt o Lepteriji i Županu koji će moći da pogledaju svi turisti koji posećuju vebsajt Turističke organizacije Sokobanje. Takođe, planiraju da otvore Facebook i Instagram stranicu, koje su vrlo popularne kod mladih ljudi, ali poslednjih godina gotovo kod svih generacija.
            Kao i svaki projekat i ovaj ima svojih prednosti i nedostataka. Devojke smatraju da je priča jedinstvena, da ju je relativno lako pripremiti pomoću softvera - automata, za šta nije potrebno angažovanje radnika. Suveniri sa novim simbolima, uverene su, brzo bi bili prohvaćeni od strane turista.    
            Ono što bi mogao biti problem je da se ošteti softver zbog niskog stepena kontrole, kao i troškovi video producentu za pravljenje animacije - filma. Pretnje ovom projektu su konkurencija kod prodaje suvenira, kao i moguća pojava različitih sličnih sadržaja.
            Sve u svemu, šanse za uspeh ove ideje su velike jer veliki broj turista posećuje Sokobanju, a svoj doprinos u ralizaciji dala bi i saradnja i podrška TO Sokobanja.

Ideju sastavile i napisale učenice IIt odeljenja
SŠ „Branislav Nušić“ Sokobanja
Nevena Mihajlović, Anđela Mitić i Andrijana Živković
*Tekst nagrađen na Konkursu za preduzetničke ideje u turizmu 2020., koji je organizovalo Udruženje Srbija za mlade

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com