Sun05162021

Poslednja izmena:11:22:08 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Nenad Kukić, Banoštor: Mali vinograd duge tradicije

Nenad Kukić, Banoštor: Mali vinograd duge tradicije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Ideja koju želim da vam predstavim potiče iz malog sremskog mesta na obodu Fruške Gore po imenu Banoštor. Selo na samoj obali Dunava koje je uvek obilovalo pozitivnim ljudima, rodnom zemljom, suncem, vinogradima i vinarima. Ono što se može izdvojiti kao nedostatak Banoštora jeste smeštaj. U poslednjih par godina, došlo je do manjeg poboljšanja, ali je to i dalje nedovoljno za sve one koji su željni da nekoliko dana provedu uživajući u čarima ovog sela i okoline.

            Banoštor je idealno mesto
            Zbog povoljnog geografskog položaja kroz Banoštor prolazi veliki broj ljudi. Sa Beogradom na sat vremena, Novim Sadom i granicom Hrvatske na 30 minuta, Banoštor je idealno mesto za predah tokom putovanja. Dodatni veliki plus je  što se skelom, kao još jednim prevoznim sredstvom, povezuju Srem i Bačka. Poslednjih par godina, Banoštoru nikako ne manjka dobrog vina i vinarija koji su ga načinili prepoznatljivim na vinskoj mapi Srbije. Od nedavno postoji volja i želja da se deo obale Dunava preuredi u pristanište za rečne kruzere, što bi turistički potencijal ovog sela dodatno razvilo.
            S obzirom da moja porodica ima posed na samom glavnom putu sa jedne i pogledom na Dunav sa druge strane, on predstavlja savršenu lokaciju za prihvat gostiju. Ono po čemu je on prepoznatljiv je vinograd koji ga decenijama krasi.
            Moja ideja je da na tom mestu napravim nekoliko bungalova za noćenje i jedan veći prostor za organizovanje team building-a, poslovnih sastanaka, kao i mesto gde bi planinari, biciklisti i drugi ljubitelji prirode mogli da uživaju. Plan je da se taj prostor koristi i kao mesto gde bi se objedinila ponuda banoštorskih vinarija i drugih lokalnih zanatlija poput proizvođača sireva. Za početak bismo napravili tri bungalova sa smeštajnim kapacitetom od 10 ležajeva. Jedan bungalov bi imao 2 ležaja, dok bi druga dva bila namenjena manjim grupama, odnosno po 4 ležaja u svakom.
            Jedna od aktivnosti, a meni lično najdraža, koju bi naši gosti mogli da koriste jeste i organizovane turističke ture po Fruškoj Gori i Dunavu. Ovaj konkurs vidim kao šansu da svoju biznis ideju prezentujem stručnim ljudima čiji saveti bi mi bili od velike pomoći.
            Ciljne grupe
            Vinski turizam - U Banoštoru i okolnim mestima postoji preko 10 vinarija. Ovaj vid turizma je sve popularniji u našoj zemlji i jedna od usluga koje treba pružiti gostima jeste i usluga smeštaja. Prilikom posete vinariji i degustaciji vina javlja se ,,problem“ prevoza i povratka kući. Obogaćivanjem smeštajne ponude Banoštora kvalitet turističkog ugođaja ove ciljne grupe se podiže na viši nivo.
            Rekreacioni turizam - Planinari i biciklisti. S obzirom na blizinu Fruške Gore, kroz selo prolazi veliki broj planinara i biciklista koji beg od grada traže u prirodi. Smeštaj sa prostorom gde bi mogli da predahnu tokom svoje avanture je sve više potreban u ovom delu Fruške Gore. Takođe, na manje od 10 minuta se nalazi uzvišenje sa kojeg je moguće organizovati letenje paraglajdingom.
            Team building - Za kompanije koje imaju veći broj zaposlenih imali bi jednodnevnu ponudu koja bi uključivala obilaske vinarija, vožnju Dunavom i druženje. Kompanije koje imaju do 10 zaposlenih bi imale mogućnost višednevnog boravka sa obezbeđenim prenoćištem. Neke od aktivnosti kojima se može obogatiti ponuda su: pečenje rakije, slikanje i veženje, pecanje.
            Lovci i ribolovci - Banoštor ima lovačko udruženje koje organizuje komercijalne lovove. Takođe, u susednom selu Susek se nalazi ribnjak gde se može organizovati pecanje. U oba slučaja, postojanje smeštaja produžava turistički boravak ovih grupa.
            Potencijalni partneri su lokalne vinarije, zanatlije (proizvođači sireva, mesnih proizvoda), udruženja (vinara i vinogradara, žena, planinara i biciklista), lokalna mesna zajednica i opština, turističke organizacije (Novog Sada, Vojvodine, Beograda, Srbije), pokrajinski sekretarijat i ministarstva.
            U eri digitalnih medija, broj jedan za marketinške aktivnosti je svakako internet. Marketing bi se zasnivao na web sajtu gde bi bile sadržane najbitnije informacije o samom objektu i uslugama koje bi se pružale, kao i mogućnost rezervisanja smeštaja direktno preko sajta. Na svakoj od društvenih mreža bi se vodile precizno definisane kampanje (kako organske, tako i plaćene).
            Takođe, uspostavljanje saradnje sa vinarijama, udruženjima i turističkim organizacijma (offline - flajeri i brošure, online - međusobno linkovanje). Banoštor trenutno organizuje tri manifestacije tokom godine. To su Dan Dunava, Dani grožđa i lokalna lovačka manifestacija. Na svakoj od njih bismo promovisali usluge koje pružamo i time pokušali da podstaknemo što veći broj ljudi da razmotri Banoštor kao mogućnost za odmor. Bitni vidova promocije i dalje su razni sajmovi i konferencije na kojma bismo uzeli učešće.
            Jedna od ideja je da se ostvari saradnja sa predstavnicima grada Ulma u kome se, takođe, organizuje Dan Dunava.
            Prednosti i nedostaci
            Snage: povoljan geografski položaj, turistički obrazovan kadar, postojeća osnovna infrastruktura i ciljna grupa.
            Slabosti: nedostatak turističke signalizacije, nedovoljno biciklističkih staza, neiskustvo u vođenju privatnog biznisa.
            Šanse: široka mreža potencijalnih partnera, nedovoljno iskorišćeno tržište, porast potražnje za smeštajnim kapacitetima, start up fondovi.
            Pretnje: Covid 19, zakonodavstvo, nedovljna informisanost lokalne sredine o benefitima turizma.

Tekst i fotografije: Nenad Kukić, Banoštor
* Tekst izabran u top 5 na Akademiji preduzetništva u turizmu, koji je u organizaciji Udruženja Srbija za mlade održan na planini Goč

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com