Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA U SRBIJI - DA NAUKA PROSTRUJI

EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA U SRBIJI - DA NAUKA PROSTRUJI

  • PDF

            Ne odustajući od najveće naučne proslave u Evropi ni ove godine, Evropska noć istraživača biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju, donoseći putem interneta brojne naučne izazove i druženja sa naučnicima. U godini koja protiče u znaku i dalje aktuelne pandemije, organizatori Evropske noći istraživača odlučili su da udruže snage i radoznalcima svih uzrasta širom Srbije ponude naučni program koji će biti dostupan kroz svega nekoliko klikova.

            Tema ovogodišnje Noći istraživača je digitalna nauka. Biće predstavljeni svi načini korišćenja digitalnih medija u istraživanju i učenju. Većina programa ove godine biće u online formatu. Brojni snimci demonstracija biće postavljeni na web stranici i YouTube kanalu Noći istraživača.
            Jedanaesta „Noć istraživača" u Novom Sadu, održaće se u petak 27. novembra ali će njena proslava početi već od 15. Novembra, kada je u paviljonu pored zgrade Rektorata novosadskog univerziteta postavljena interaktivna izložba „Naučno igralište" koja se može poseti svakog dana od 12-18h. U isto vreme je lansirana aplikacija „Noć istraživača” za android telefone sa kojom svaki „posetilac” uz pomoć igre „Lov na nauku” otkriva i sakuplja trofeje po gradu. Ova aplikacija omogućava i traganje za naučnicima sa kojima je planirano druženje uz kafu ili sok,  27. novembra.
            U samoj Noći istraživača 27. novembra na YouTube kanalu biće emitovan program uživo. Biće nekoliko predavanja na temu COVID-19 epidemije, ali i o naučnim dostignućima do kojih se došlo tokom pandemije. Posetioci će u komentarima moći da postavljaju pitanja predavačima.
            Povežite se digitalno sa naukom 27. novembra, a već sada zapratite našu FB stranicu i YouTube kanal!
            Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta. Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Univerzitet u Novom Sadu i Prirodno matematički fakultet Novi Sad sa partnerima: Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora - Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.
            Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com