Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Nova COST akcija LEAD-ME nova šansa za istraživače

Nova COST akcija LEAD-ME nova šansa za istraživače

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            COST je program finansiranja od strane EU koji omogućava istraživačima da uspostave svoje interdisciplinarne istraživačke mreže u Evropi i šire. Program obezbeđuje sredstva za organizovanje konferencija, sastanaka, škola za obuku, kratkih naučnih razmena ili drugih aktivnosti umrežavanja pri širokom spektru naučnih tema. Nova akcija LEAD ME kroz saradnju stvoriće okruženje gde ljudi i ideje mogu da se razvijaju i to oko centralnog pitanja pristupačnosti u medijima.

            LEAD-ME akcija je startovala 1. oktobra i trajaće naredne 4 godine. Tokom početnog sastanka, predstavnici iz 24 zemlje EU izglasali su Pilar Orero iz Universitat Autònoma de Barcelona (Španija) za predsedavajućeg i Robin Ribback iz IPmedia (Nemačka) za potpredsednika. Miroslav Vujičić (MC) (Srbija) je izglasan za „science communication manager“. Tim sa Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Uglješa Stankov (MC substitute), prof. dr Tatjana Pivac, doc. dr Sanja Kovačić i prof. dr Vanja Pavluković baviće se temom pristupačnosti u sferi turizma, sa fokusom na digitalno okruženje.
            LEAD-ME ima za cilj da pomogne svim interesnim grupama u Evropi na polju medijske dostupnosti i multidisciplinarnih tema (npr. AI i interaktivne tehnologije) da ostvare pravne prekretnice tražene nedavno donesenim evropskim zakonodavstvom. LEAD-ME će naučnike, inženjere, profesore, kao i preduzeća i kreatore politike osnažiti zajedničkom i jedinstvenom platformom koja će tokom narednih 48 meseci prikupljati, stvarati, deliti i širiti inovativne tehnologije i rešenja, najbolje prakse i smernice i dalje ih promovisati. Štaviše, doprineće postojećim i novim standardima o dostupnosti medija između 28 evropskih ili pridruženih zemalja.
            Kako bi to postigli, mreža LEAD-ME koristiće se posebnim alatima COST akcije: sastanci i sastanci radnih grupa; obrazovni instituti, kratkoročne naučne misije; aktivnosti širenja. LEAD-ME će podstaći kulturne promene i stvaranje novog načina razmišljanja prilikom dizajniranja alata za profesionalne i privatne aktivnosti za sve evropske građane svih sposobnosti i invaliditeta.
            Ova COST akcija je preko potrebna kako bi se izbegla dalja fragmentacija na evropskoj sceni po pitanju pristupačnosti, koja dovodi u pitanje ideju jedinstvenog evropskog digitalnog tržišta. Neujednačena primena u Evropi direktni je rezultat složene prirode medija, tehnologije koja se konstantno menja i stoji iza njih, tehnologije i poslovnih modela i na kraju bogatstva jezika EU. Ovo se posmatra i sa aspekta tržišta i istraživanja.
            Više o akciji na youtube linku: https://youtu.be/vYwnYwJgLWw
            Ako ste zainteresovani da pristupite akciji molimo Vas kontaktirajte Pilar Orero Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Doc. dr Miroslav Vujičić,
Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com