Mon02062023

Poslednja izmena:11:33:43 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Marija Miladinović: Destinytion - novo, drugačije, neobično

Marija Miladinović: Destinytion - novo, drugačije, neobično

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Je l' i vi ponekad imate utisak da ste više stvari naučili gledajući filmove i čitajući knjige nego na svim časovima i predavanjima? Postanu vam nekako bliska ta mesta i junaci? Poželite možda i da ih obiđete, upoznate? Ako klimate glavom i prisećate se, Destinytion se smeška i iščekuje..

            U doba kada se više nego ikada ranije traži „novo'', „drugačije'' i „neobično'', Destinytion nudi jedan takav pristup turizmu, oslanjajući se na univerzalnu karakteristiku ljudske prirode da dublje odreaguje na ličnu priču nego na opšte podatke i statistike.
            Za razliku od drugih destinacija koje kao svoje glavne adute ističu peščane plaže, tirkizna mora, renomirane muzeje, vidikovce ili spomenike, Destinytion kao glavni adut Srbije vidi njene ljude.  LJude čiji je karakter, sudbinu, pa i smisao za humor isklesalo podneblje na kom žive i veliki talasi istorije koji neprestano zapljuskuju. Ljude čije bi priče trebalo ispričati.
            Dakle, Destinytion je kovanica reči destiny i destination (sudbina i odredište), upravo je iskočio iz onog poslovičnog box-a i nestrpljiv je da naglas zabavlja i u tišini obrazuje povezujući ta dva pojma.
            Na platformi Destinytion gost će se najpre upoznati sa njenom osnovnom idejom - da umesto klasičnog obilaska znamenitosti turu doživi kao gledanje filma ili čitanje knjige. Glavnog junaka će sam odabrati i to po raznovrsnim kriterijumima, moći će da bira po epohi u kojoj je živeo, profesiji kojom se bavio, dogodovštinama koje su ga pratile.. a uz svaku ličnost će stajati kratak opis (poput trejlera) onoga što od priče može da očekuje. Moći će, recimo, da isprati priču kralja koji je u sopstvenoj prestonici plaćao kiriju, žene koja je sa 7 meseci iz logora prokrijumčarena u lekarskoj torbi, čoveka koji je Bogu pucao u čelo, a onda bio slavljen kao jedan ili možda jedne Marine koja je beogradski bunt prelila u svetski „performans''. Svaka od priča imaće svoje zaplete i rasplete, anegdote i pouke, i svaka će ukazivati na istorijske i društveno-političke faktore koji su je oblikovali. Svaka „stanica'' ture biće po jedno poglavlje, pratiće autentična mesta gde se priča odvijala, a biće i dodatno začinjena još ponekim materijalnim detaljima i sporednim likovima.
            Destinytion želi da u turističke obilaske unese novine i fleksibilnost.
            Priča će se birati prvenstveno na osnovu glavnog junaka, ali će takođe biti klasifikovane i po dužini trajanja i mestima gde se odvijaju  radi lakšeg odabira. Neke će se završiti za par sati i obići će nekoliko mesta u istom gradu, za one koji bi da im priča bude samo jedno od nekoliko tura/ doživljaja prilikom boravka, a neke će biti malo duže i za kulise imati više različitih mesta u Srbiji.
            Upravo zbog svoje fleksibilnosti i raznolikosti ne postoje striktne granice ciljne grupe. Namenjene su pre svega stranim  ali i domaćim turistima, kako pojedincima tako i grupama. Obzirom na edukativni i interaktivni karakter biće lako prilagodljive čak i  đačkim ekskurzijama i team building ili incentive putovanjima.
            Destinytion bi voleo da svoje partnere pronađe prvenstveno u lokalnim turističkim organizacijama, da oduva prašinu sa nekih malo zaboravljenih imena i kuća, donese dodatni prihod ponekoj domaćici, fijakeristi ili zanatliji koji bi mu pomogli da oživi priču. Saradnju bi ponudio i incoming agencijama koje bi možda pri kreiranju programa Destinytion priče uvrstile u jedno od specifičnih iskustava, kao i obrazovnim ustanovama kao praktični, „iskustveni''  dodatak nastavi.
            I uz sav polet da bude „nov'' i „različit'' po pitanju pristupa i proizvoda, u sferi marketinga Destinytion ipak ne bi da izmišlja toplu vodu. Držao bi se svih aktuelnih servisa i alatki, papirnih i digitalnih, privlačio zanimljivim i zabavnim porukama, zadržavao kvalitetnim sadržajem, nadao se preporukama i ponovnim dolascima.
            I za kraj, Destinytion se nada da ste ga razumeli i da vas nije zbunio, ali za svaki slučaj u pomoć priziva Andrića - „Na hiljadu raznih jezika, u najrazličitijim uslovima života, iz veka u vek, od drevnih patrijarhalnih pričanja u kolibama, pored vatre, pa sve do dela modernih pripovedača, ispreda se priča o sudbini čovekovoj, koju bez kraja i prekida pričaju ljudi ljudima.''

Autor teksta i fotografija: Marija Miladinović
*Projekat nagrađen na Konkursu za preduzetničke ideje u turizmu 2020., koji je organizovalo Udruženje Srbija za mlade


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com