Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Marija Vujaković: BSC centar uključen u nacionalnu infrastrukturu kvaliteta

Marija Vujaković: BSC centar uključen u nacionalnu infrastrukturu kvaliteta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC centar) svojim programima svake godine difiniše promociju nacionalne standardizacije ali, trebalo je da prođe 10 godina da bismo došli do potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Institom za standardizaciju Srbije (ISS). Za mene kao direktora BSC centra ovo je jako značajan događaj gde smo konačno došli do ovakvog sporazuma i da na neki način budemo uključeni u nacionalnu infrastrukturu kvaliteta - izjavila je Marija Vujaković, direktorica BSC centra u Novom Sadu povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji između ISS i BSC upriličenog 19. novembra 2020, u prostorijama BSC-a. Sporazum su potpisale Tatjana Bojanić, direktorica ISS i Marija Vujaković, direktorica BSC centra.

            BSC centar iz Novog Sada orijentisan je na pružanje savetodavnih usluga i obuka u oblasti relevantnih standarda, kao i na izgradnju kapaciteta za ocenjivanje usaglašenosti i sertifikaciju osoba. Osnovan je 2009. godine osnivačkim aktom Vlade AP Vojvodine, a zvanično otpočeo sa radom početkom 2011. Nastao je kao rezultat realizacije jednog od prioritetnih programa Plana privrednog razvoja AP Vojvodine sa ciljem da zadovoljni potrebe korisnika u oblasti standardizacije i sertifikacije, kao osnovnog preduslova konkurentnosti privrede. BSC centar je redovan član Instituta za standardizaciju Srbije. Godine 2017. ostvarena je i dodatna saradnja organizovanjem zajedničkih obuka (aktuelnim izmenama u standardu za menadžment bezbednošću i zdravljem na radu i sistem menadžmenta energijom).
            Gospođa Vujaković je istakla da je delatnost BSC centra usmerena na približavanje standardizacije, pre svega malim i srednjim preduzećima i da nema oblasti života, rada, gde ne postoji nekakav standard. Svaki proizvod, svaka usluga ili ljudsko delovanje pokriveno je nekakvim standardom.
            Naglasila je i da malo ko obraća pažnju na standarde kada sve funkcioniše kako treba. Ali, kada nešto ne ispadne kako treba, kada nastane nekakva šteta, ljudi nastradaju, onda se poteže pitanje poštovanja normi, standarda i ko ih kontoliše.
            Još uvek nismo dostigli neophodan nivo osvešćenosti o potrebi standardizacije. Naši privrednici to još uvek ne shvataju kao investiciju u budućnost, nego kao trošak. Ali, tu smo svi mi zajedno sa koleginicama i kolegama iz ISS-a da im pomognemo, približimo tu temu, protumačimo šta piše u tim standardima, kako bi svoje poslovanje učinili konkurentnijim i došli do najefikasnijih rešenja. Standardi se menjaju svakih pet godina, zato što to okolnosti nameću. Sve standarde morate da usaglašavate sa promenama, inovacijama, novim tehnologijama. Standardi prate naučni tehničko-tehnološki razvoj, te primenom najnovijeg standarda primenjuju se najnovija tehničko-tehnološka dostignuća - rekla je direktorica, dodavši da su standardi jezik razumevanja i sporazumevanja između privrednika. Međunarodni ISO standard je isti u Srbiji, SAD i Evropi.
            BSC centar pravo je mesto gde privrednici, svi zainteresovani mogu da dobiju tačnu informaciju, ali i edukaciju u oblasti standardizacije. U proteklih 10 godina BSC je formirao i akreditovao sertifikaciono telo za sertifikaciju osoba.
            Današnji događaj, je po oceni direktorice Vujaković, kruna desetogodišnjeg rada Centra i označava kraj jednog, odnosno, početak drugog ciklusa u radu i razvoju BSC centra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com