Mon02262024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Minja Đorđević: Električni trotineti - preduzetnička ideja u turizmu Sokobanje

Minja Đorđević: Električni trotineti - preduzetnička ideja u turizmu Sokobanje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Sokobanja je sinonim za vekovima dugu banjsku tradiciju, veličanstvenu prirodu, čist planinski vazduh i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Sokobanja je danas jedna od vodećih destinacija u Srbiji, po ostvarenom turističkom prometu i stepenu razvoja turizma, sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u Srbiji. Svi koji vole boravak u prirodi, izletišta na obroncima, proplancima, vidikovce sa predivnim pogledima, mesta gde mogu uživati, ovo je pravo mesto.

            Naša ideja je da napravimo preduzeće koje će iznajmljivati električne trotinete turistima - grupama, porodicama... koji žele da obilaze izletišta u okolini Sokobanje. Ova turistička destinacija je bogata velikim brojem izletišta, kao i prirodnim i kulturno istorijskim dobrima, koja se nalaze van grada i vrlo su posećeni. Pomenuta mesta turisti uglavnom posećuju automobilima, manji broj biciklima ili pešice. Svesni smo činjenice da automobili zagađuju životnu sredinu i prave buku u prirodi. Onima koji idu pešice put do nekih daljih izletišta može biti naporan.
            Poslednjih godina električni trotineti su popularni. Postali su hit i u svetu i kod nas zbog brzine, pristupačnosti, smanjuju gužvu u saobraćaju, čuvaju životnu sredinu, lako se nose i prenose, mogu se „parkirati“ bilo gde. Niko nije do sada uradio tako nešto u Sokobanji, pa smatramo da je naša ideja dobra i opravdana.
            Električni trotinet (prosečne snage i kvaliteta) sa punom baterijom može da se vozi do 30 km. Punjenje baterije je vrlo jednostavno. Bilo koja standardna utičnica odgovara punjaču električnog trotineta. Za udobnost električnog trotineta točkovi su ključni. Postoje dve vrste guma. Pune i one na naduvavanje. Pune gume ne mogu da se probuše, ali su manje udobne. Gume na naduvavanje biće udobnije, ali moraju da se održavaju. Što su gume šire i imaju više šara to će se prepreke lakše savladati, dok se glatke gume preporučuju za asfalt. S obzirom da bi mi iznajmljivali trotinete i za asfalt i za utabane staze u prirodi, koristili bi obe vrste.
            Rentiranje bi radili 7 meseci godišnje, tačnije od početka aprila do kraja oktobra, a to se i poklapa sa periodom kada u Sokobanji dolazi najviše turista. Rentiranjem električnih trotineta turisti bi mogli da obiđu veći broj izletišta naše turističke destinacije.
            „Lepterija“  je najpoznatije i najposećenije izletište u Sokobanji. Udaljena je 2km od Sokobanje. Postoje uređeni stolovi i klupe koje omogućavaju turistima da se odmore i provedu vreme u zelenilu uz žubor reke Moravice. U blizini je crkva Rođenja Presvete Bogorodice i prirodni fenomen „Bogorodica u steni“, takođe šumskom stazom  na 500m stiže se do srednjovekovnog  grada „Sokograd“.
            Izletište „Ozren“ je udaljno oko 5km od centra Sokobanje. Do Ozrena se stiže asfaltnim putem. U blizini je i najviši vodopad u Srbiji, Ripaljka (40m) koja je proglašena prvim spomenikom prirode u tadašnjoj FNRJ 1948. Do Ripaljke, takođe, može da se dođe i utabanim stazama, koje je moguće proći električnim trotinetima.
            Izletišta „Očno“ i „Kalinovica“ udaljena su oko 3 km od izletišta Ozren i 6km od centra Sokobanje. „Očno“ je poznato po „Kamenu ljubavi“ koji predstavlja simbol večne ljubavi. „Kalinovica“ je proplanak, oivičen bukovom i borovom šumom i pozanto je po izvorima hladne vode, sa postavljenim stolovima i klupama gde može da se provode dan.
            Izvor „Šopur“  se nalazi na planini Ozren, na putu za selo Jezero, udaljen je 8 km od centra Sokobanje. Izvor je okružen bukovom šumom, a oko njega je urađen piknik prostor. 4 km od ovog izvora stiže se do najvišeg vrha Ozrena Oštre čuke.
Asfaltnim putem oko 12 km od Sokobanje na putu prema Knjaževcu, nalazi se izvor reke Moravice sa urađenim piknik prostorom u „debeloj“ hladovini.
            Sesalačka pećina nalazi se 17 km od Sokobanje i takođe predstavlja jedno od popularnih i vrlo posećenih sokobanjskih izletišta.
            Nabrojana su nekoliko najposećenijih izletišta, ali ima ih mnogo više...
            Za početak, plan je da nabavimo 30 trotineta. S obzirom da je cena po komadu između 25.000,00 i 50.000,00. može se videti da su nam početna  ulaganja velika. Ali mislimo da je to isplativo, jer rentiranje već postoji, npr. na Adi Ciganliji u Beogradu.  Ciljna grupa su tinejdžeri, mladi ljudi, ljudi  srednjih godina... Trotinete ne bi trebalo da voze mlađi od 12 godina, a ako su u prisustvu roditelja, uslov je da roditelj i dete ne prelaze 110 kg težine.
            Naši partneri bi bili: Planinarska društva - saradnja u vezi sa markiranim stazama, po potrebi angažovanje planinarskih vodiča, Opština Sokobanja - podrška u nabavci trotineta, Turistička organizacija Sokobanje - podrška u promotivnim aktivnostima, Svi veći smeštajni kapaciteti u Sokobanji - promocija naših usluga, Preduzeće koje se bavi servisiranjem elektirčnih trotineta i prodajom rezervnih delova - saradnja zbog održavanja opreme.
            Marketing plan bi nam bio instagram i facebook stranica, koje su izuzetno popularni kod mladih ljudi, kao naše najobimnije ciljne grupe. Takođe, odštampali bi flajere kojim bi se reklamirali u Sokobanji.
PREDNOSTI: Mali potrošači, Lako prenosiva oprema, Prijatelj životne sredine
NEDOSTACI: Visoki troškovi nabavke trotineta, Zakup prostora za čuvanje trotineta
ŠANSE: Veliki broj turista u Sokobanji, Saradnja i podrška od strane TO Sokobanja,
Nova usluga na tržištu
PRETNJE: Moguća pojava konkurencije, Zakonski propisi.

Ideju sastavili i napisali učenici IIt odeljenja SŠ „Branislav Nušić“ Sokobanja:
Minja Đorđević, Anđela Mitić, Lazar Milenković i Nikola Tomić.
*Projekat nagrađen na Konkursu za preduzetničke ideje u turizmu 2020., koji je organizovalo Udruženje Srbija za mlade

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com