Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Dragica Samardžić o pomoći države turističkoj privredi u vreme pandemije

Dragica Samardžić o pomoći države turističkoj privredi u vreme pandemije

  • PDF

            Dragica Samardžić, do odlaska u penziju u avgustu 2020. godine na poziciji viši savetnik za oblast turizma u Kabinetu predsednika Privredna komora Vojvodine (PKV), član sekcije za marketing Udruženja banja Srbije, član Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije (PKS), član Nacionalnog saveta za razvoj turizma Republike Srbije, ukratko čovek ogromnog iskustva u turističkoj privredi, dala je svoje viđenje o poslovanju privrednih subjekata u oblasti turizma i ugostiteljstva u novonastaloj situaciji izazvanoj korona virusom.

            Po njenim rečima, u toj i takvoj atmosferi najveće posledice, s obzirom da je direktno zavisna od turističkog prometa koji je u aktuelnim uslovima sveden na minimum poslovanja, većina subjekata iz sektora turizma i ugostiteljstva dovedena je na ivicu egzistencije.
            - Želim da napomenem da je svaka pomoć države u ovim uslovima dobrodošla ali, specifičnost najnovije mere države za podršku sektoru turizma, preciznije turističkim agencijama se odnosi isključivo na organizatore poslovanja za pokriće troškova u vezi obezbeđenja garancija putovanja. Naime, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije je raspisalo javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu turističkih agencija organizatora turističkih poslovanja za pokriće troškova u vezi obezbeđenja garancija. Javni poziv je otvoren do 04. decembra 2020. godine. Ono što može biti problem u sprovođenju ove mere su visoke cene polisa osiguranja i veoma zahtevni uslovi banaka za izdavanje garancija, tako da postoji mogućnost da mali broj organizatora putovanja konkuriše za ove subvencije i da namenjena sredstva ne budu iskorišćena. Takođe, jedan od problema je što ovim novim merama nisu obuhvaćeni subagenti kojih u Srbiji ima oko 700, sa oko 1.400 zaposlenih radnika a čije poslovanje direktno zavisi od poslovanja organizatora putovanja čije programe prodaju. Mnogi od njih su poslovali zahvaljujući prethodno donetim merama države u vidu subvencija za zarade ali, bez prometa i pomoći države njihov dalji opstanak teško da je moguć - istakla je gospođa Samardžić.
            Ona je naglasila da se svi hotelijeri suočavaju sa velikom krizom naročito hotelijeri u gradskim centrima. Srbija je, kao i mnoge zemlje u regionu, i pre ove pandemije imali problem sa obezbeđenjem kvalifikovanih kadrova za rad u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva, tako je veoma važno da sačuvamo kvalifikovane kadrove.            -Radnici su srce svakog objekta i veoma bitan faktor za kvalitet pruženih usluga  i za njih se mora pronaći najbolje moguće rešenje. Mislim da su toga svesni i poslodavci. Smanjenje PDV-a na hranu sa 20% na 10% je svakako jedna od dobrih mera države - istakla je gospođa Samardžić i dodala: - Mislim da smo u prethodnom periodu zanemarili domaće turističko tržište i domaćeg gosta. Vanredne okolnosti izazvane kovid virusom su pokazale da je ruralni turizam jedan od najvitalnijih sektora turizma i da u ovom sektoru imamo kvalitetnu turističku ponudu. To se videlo i po broju realizovanih izleta po Srbiji, koje su organizovale turističke agencije. U Vojvodini imamo sjajne salaše, vinarije i seoska turistička domaćinstva kojima treba da pomognemo da plasiraju svoje proizvode i da budu vidljiviji putem kvalitetne promocije.
            Turizam, godinama označavan kao najbrže rastuća privredna grana u svetu, označen je i kao velika razvojna šansa Srbije. U prethodnom periodu srpski turizam je ostvario zavidne domete, pre svega zahvaljujući kreativnosti i domišljatosti, istrajnosti, pre svega znanju turističkih radnika i onih koji su iskoristili mogućnost sticanja osnovne ili dodatne zarade u ovoj oblasti. Ali, u vanrednim okolnostima, bez adekvatnih mera pomoći države, turistička privreda nema garanciju za budućnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com