Tue01182022

Poslednja izmena:01:11:04 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Tehnoproing palenta - staro jelo na drugačiji način

Tehnoproing palenta - staro jelo na drugačiji način

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Mada je osnovna sirovina za kačamak kukuruzno brašno, a za palentu kukuruzni griz, smatraju ih za isto jelo. U regionu se osim ova dva termina koristi i mamaljuga, žganci, pura, mada među njima postoje razlike i u odabiru sastojaka, i u načinu pripreme. Iako je to tradicionalno jelo, posebno vezano za Istočnu Srbiju, gde se koristi kao posno jelo, najčešće uz mleko, sa sirom, kajmakom i slaninom,  njegova zemlja porekla je severna Italija. Ova zemlja je od palente napravila brend i do danas zadržala primat, kada je u pitanju njena proizvodnja i inovacije u njenoj pripremi, upotrebi dodavanjem široke palete ukusa.

            Razmišljajući čime da započne biznis, Ruslan Shafeev, koji je u Srbiju došao zahvaljujući GAZPROM Novi Sad, shvatio je da je na tržištu Srbije  “tanka" ponuda nečeg tradicionalnog i prilično zastupljenog proizvoda - palente. Trebalo mu je samo četiri - pet meseci da otvori firmu “Tehnoproing" d.o.o. Žabalj, od jednog uobičajenog proizvoda napravi brend i ubedi srpske potrošače da im je upravo to nedostajalo na rafovima hipermarketa i u kuhinji. Dosadašnji izbor -  instant palenta, koja se doduše priprema vrlo brzo, obogaćen je već napravljenom palentom, odmah spremnom za upotrebu.  Od uobičajene razlikuje se po tome što je rađena po italijanskoj tehnologiji, kuvana jedan sat, a gotov proizvod se seče na kriške, poput hleba, i jede kao osnovno slatko-slano jelo ili dodatak uz glavno jelo.
            Ruslan kaže da je podjednako ukusna i u sirovom obliku, kao i pržena ili grilovana, sa pavlakom, kajmakom, sirom, kao i marmaladom i pekmezom. Pokazao je to i na promociji na Salašu 137, u blizini Novog Sada, sredinom septembra ove godine, kada se ispred štanda napravio poduži red radoznalih gostiju u želji da probaju nešto staro, pripremljeno na drugačiji način.
            Odnedavno, "Tehnoproing" palenta je svoje mesto našla na policama trgovinskih lanaca Mercator, Gomeks, Aman, uskoro će je biti u Idei i Rodi, u vakumiranom pakovanju od jednog kilograma. Neotvoren proizvod čuva se sobnoj temperature i može da traje nekoliko meseci, otvoren u  frižideru tri-četiri dana i duže.
            Palenta je zdrav i hranljiv proizvod bez glutena. Palenta “Tehnoproing" proizvodi se bez konzervansa i aditiva, zato je idealna za zaposlene domaćice i mlade majke, decu i stare, za punije koji žele da smršaju, čak i za bebe. Trenutna proizvodnja "Tehnoproing" palente je 50  tona na mesečnom nivou.
            Svestan da započinjanje biznisa nije nikada lako, gospodin Ruslan Shafeev kaže da je epidemija dodatno usporila njegove planove, ali svestan je da 2020-te nigde nije lako, pa ni u Srbiji. Njegov sledeći korak je preseljenje pogona iz Sremske Mitrovice, gde se trenutno nalazi, u Žabalj, povećanje proizvodnje jer kapaciteta za to ima, pa samim tim proširenje tržišta , možda na tržište Ukrajine, Ruske federacije, zemlje EU. Planira da se na tržištu osim pakovanja od jednog, nađe pakovanje od pola kilograma, i po ugledu na italijanske majstore, klasičnoj palenti dodaju neki novi ukusi, bilo da se radi o gljivama, začinima, egzotičnim primesama. Jer, po njegovom mišljenju, od svakog, pa i onog najjednostavnijeg jela može da se napravi gozba. Tim pre što je palenta prisutna gotovo u celom svetu, a u seoskim domaćinstava širom Srbije od pamtiveka.
            Palenta "Tehnoproing", sa drugačijim načinom pripreme i sa dodatkom novih ukusa, doneće duh sela u grad i pomoći da se jedno tradicionalno jelo zadrži na našim trpezama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com