Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE U oktobru se u srpskim banjama tražilo mesto više

U oktobru se u srpskim banjama tražilo mesto više

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Domaći turisti su u oktobru najviše putovali u srpske banje 45.634  (6% više nego u istom mesecu prošle godine). Kada su u pitanju strani turisti, do pogoršanja epidemiološke situacije, broj noćenja koja su ostvarili u Srbiji je bio u blagom porastu, pa je tako smanjen negativan procenat ukupno ostvarenih noćenja stranih turista sa -76% u septembru na -66% u oktobru, u odnosu na iste mesece prošle godine.

            Domaći turisti su, na osnovu ostvarenih noćenja, u oktobru najviše bili zainteresovani za banjska, pa potom za planinska mesta i gradove  - Sokobanju, Vrnjačku Banju, Zlatibor, Beograd i Novi Sad. Destinacije koje beleže veći ukupan broj turista u prvih 10 meseci 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine su - Stara planina. Banja Vrdnik i Divčibare.
            Strani turisti su, zbog još limitiranih uslova za putovanje, ostvarili 125.620 noćenja u oktobru. Najviše noćenja u oktobru mesecu ostvarili su turisti iz Izraela - 119% više nego u oktobru prošle godine (tada nisu imali ograničenje svoje zemlje za putovanje), Turske, Bosne i Hercegovine, Nemačke i Crne Gore.
            Statistički podaci od januara do oktobra pokazuju da je u prvih deset meseci ove godine u Republici Srbiji boravilo ukupno 1,633.161 turista, što je za 48 % manje u odnosu na period januar-oktobar 2019. godine), od čega je domaćih bilo 1,235.533 (22% manje u odnosu na period januar-oktobar 2019, a inostranih 397.628 (- 75 %).
            *Podsećamo da treba biti odgovoran i pridržavati se svih epidemioloških mera u cilju zaštite i sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Lijana Stanković PR
Turistička organizacija Srbije

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com