Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kovin i Skorenovac za odmor na vojvođanski način

Kovin i Skorenovac za odmor na vojvođanski način

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

            Varošica Kovin smeštena na jugu Banata. Da bi što bolje razumeli i otvorili se prema različitim kulturama i nacionalnostima, upoznali bogatu istoriju i običaje drugih, uz želju da probate spefične gastronomske ukuse, boravili na svežem vazduhu, onda ste na pravom mestu, dakle u Kovinu. Ako vam se u ovoj varoši ponudi biciklo kao prevozno sredstvo nemojte ga odbiti. Bicikl je simbol Kovina i lokalni meštani imaju razvijenu kulturu pedalanja na omiljenom dvotočkašu.

            Kovin i istoimena opština se prostiru uz reku Dunav. Udaljen od Beograda 50 km, Pančevo je na 30 km a Smederevo 11 km. Kovin se naslanja i na opštine Vršac, Bela Crkva i Alibunar. Teritorija kovinske opštine je dobro povezana mrežom regionalnih i lokalnih puteva.
            Pošto Dunav teče kroz opštinu Kovin, a vi ste ribolovac (pecaroš), ljubitelj ste kampovanja, logorovanja ili pak samo želite da se osvežite u Dunavu doživećete pravi mali raj na Žarkovačkoj, Stojkovoj ili Žilavoj adi. Na ovim lokacijama možete kroz vožnju čamcem uživati i u foto safariju, posmatranju ptica. Da bi opuštanje bilo potpuno, kako bi vam sva čula uživala na svežem vazduhu posetite Skorenovac. Lokalni, ljubazni meštani ovog sela će se potruditi da vas udobno ušuškaju u svoje domaćinstvo, upoznaju sa običajima mađara, naučićete i da pripremate tradicionalnu hranu. Manifestacija „Dani mađarske kuhinje” je postala tradicionalna i odlično posećena.
            Skorenovac je naselje u opštini Kovin, locirano na samo 6 kilometara zapadno od Kovina. U Skorenovcu je, kao i u većini sela u Srbiji zabeležen pad u broju stanovnika, ali je zato broj turista u stalnom porastu. Sa oko 1500 stanovnika, Skorenovac predstavlja jedan od centara razvoja seoskog turizma Srbije, u kojem godišnje prenoći i do 8000 ljudi, uglavnom iz inostranstva.
            Grupisana u Udruženju domaćina eko-ruralnog turizma, čiji je predsednik Dani Erne, turistička ponuda sela podrazumeva boravak u seoskim domaćinstvima, upoznavanje sa lokalnim običajima i tradicionalnim načinom obrade zemlje (ručno), pripremanje tradicionalnih nacionalnih jela  i zimnice, upoznavanje sa istorijom Sekelj Mađara i načinom života i rada.
            Turistima je izuzetno privlačna seoska idila čistog i uređenog sela, domaća hrana, domaća rakija i vino, buđenje uz kukurikanje petlova, a dobra usluga, ljubaznost i gostoprimstvo domaćina preporuka su za sebe.
            U dvorištu etno - kuće otvoren je informativni centar Turističke organizacije sa ručno rađenim suvenirima sa prepoznatljivim motivima iz Skorenovca i Kovina. Ovo je nezaobilazno mesto prilikom posete Skorenovcu, datira iz 18. veka, a u kući je autentičan nameštaj, ambijent, poljoprivredne mašine koje su se nekada koristile, a od skoro je otvorena i zavičajna kuća sa izložbom slika lokalnih umetnika.
            Udruženje u okviru kapaciteta svojih članova poseduje 138 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i 26 u hostelu. Domaćinstva su registrovana i kategorisana sa 3***.
„Udruženje domaćina u eko-ruralno turizmu“
Bratska jedinstva 30, 26228 Skorenovac
013/764-066, 064/142-1069
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , www.szekelytur.com

Izvor: https://www.turizamkovin.rs/

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com