Sun04142024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma na Fruškoj gori - PRONACUL

Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma na Fruškoj gori - PRONACUL

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Međunarodni Interreg V-B, ADRION 2014-2020 projekat pod nazivom: Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima (akronim: PRONACUL) realizuje se kroz konzorcijum dvanaest partnera i dva pridružena, iz šest država (četiri EU države: Slovenije, Italije, Hrvatske, Grčke i dve IPA programske države: Bosne i Hercegovine i Srbije). Vodeća institucija na projektu je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije a rukovodilac projekta je Andraž Malovrh.

            Članovi projektnog tima ispred Prirodno-matematičkog fakulteta su: rukovodilac prof. dr Jasmina Đorđević ( Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ), prof. dr Vanja Pavluković, prof. dr Igor Stamenković, doc. dr Nemanja Tomić i MSc Tijana Đorđević. Projekat će se realizovati u periodu 1. aprila 2020. do 30. septembra 2022. godine a ukupan budžet projekta iznosi 1.770.348.98 EUR.
            PRONACUL naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa i podržava razvoj transnacionalne strategije za zajedničko promovisanje područja ADRION kao turističke destinacije. Države partneri imaju mnoge znamenitosti, a neke od njih su zaštićene od strane UNESCO-a ili programom Natura 2000 dok će neke u budućnosti postati zaštićene u okviru pilot područja PRONACUL-a.
            Glavni, to jest, opšti cilj PRONACUL-a je postizanje nivoa kapaciteta za stejkholdere u oblastima poboljšanog upravljanja prirodnim i kulturnim nasleđem u funkciji održivog razvoja turizma na ADRION području. PRONACUL-će kroz ove aktivnosti cuneti promene u trenutnu situaciju kreiranjem novih turističkih proizvoda, a gde se prirodno i kulturno nasleđe doživljava kao novi sadržaj. Promene će se uvideti kroz unapređenje upravljanjem očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa, a koje su prikladne za ovaj vremenski period. Ovo će biti postignuto razvojem, primenom i promocijom zajedničke metodologije za upravljanje prirodnim i kulturnim nasleđem na području ADRION-a, zasnovano na participativnom pristupu stejkholdera.
            Uspostavljanje zajedničke metodologije omogućiće partnerima da koriste ovu metodologiju u svojim pilot područjima, a kod nas je to planina Fruška gora. Metodologija će sadržati smernice za treninge za izgradnju kapaciteta za partnere, gde će partneri biti obučeni za upotrebu smernica u planinskim pilot područjima i organizovanje obuka za lokalne i regionalne aktere, posebno javna tela kao i radionice iz oblasti turizma. PRONACUL partneri će u okviru projektnih sastanaka izvoditi obuke za partnere, gde će studijske posete imati dodatnu vrednost kako bi se upoznali sa primerima dobre prakse. Tako upoznati sa novim pristupima, primerima dobre prakse i znanjem, partneri će izvršiti dalju obuku i održati radionice u svojim pilot područjima sa svojim stejkholderima. 
            Zajednička metodologija biće testirana i kasnije primenjena u 14 pilot područja, čija će iskustva rezultirati zajedničkim predlogom za identifikaciju regionalne rute. Aktivnosti će biti podržane uz pomoć virtuelne komore osnovane sa ciljem promocije zajedničke metodologije i njenog prenosa na druge ADRION oblasti. Komora će biti savetodavno telo za sve stejkholdere u oblasti razvoja turizma, gde će regioni razmenjivati iskustva i najbolje prakse upravljanja prirodnim i kulturnim nasleđem.
            U cilju poboljšanja politika za upravljanje prirodnim i kulturnim nasleđem, zajednička metodologija biće distribuirana kreatorima politika u obliku preporuka za konkretne lokalne, regionalne i nacionalne politike. 
            Prioritetna osa 2 u okviru drugogo poziva ADRION programa podrazumevala je temu o održivim regijama, a jedan od specifičnih programskih ciljeva je bio 2.1. Promovisati održivu valorizaciju i očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa kao sredstva rasta na jadransko-jonskom području. S obzirom da je programski prioritet bio odgovoriti na zadatu temu regionalne održivosti i da smo odabrali prioritetni zadatak koji se tiče promocije održive valorizacije i očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa kao učesnici projekta PRONACUL možemo pre svega istaći da je ADRION program omogućio učesnicima veliku vidljivost i da su proistekle višestruke korisnosti.
            Pre svega kao visoko obrazovna institucija koja se bavi edukacijom, obrazovanjem, naučno-istaživačkim radom povezali smo se sa regionalnim razvojnim agencijama, turističkim organizacijama, privrednim komorama, asocijacijama preduzetnika, javnim institucijama koje se bave podsticajima u preduzetništvu za mala i srednja preduzeća, opštinama i centrima za promociju iz šest država. Jake tačke ovog programa su što se omogućava kreiranje partnerstva u procesu stvaranja zajedniče metodologije za upravljanje prirodnim i kulturnim nasleđem. 
            Zatim, što se taj proces odvija kroz interdisciplinarni pristup čime se povezuje i poboljšava kvalitet same metodologije i pouzdanost postignutih rezultata. Posebno je dobro to što se omogućuje lokalnim i regionalnim stejkholderima da budu vidljiviji i da se pilot područje koje se istražuje bolje promoviše na turističkom i nekom drugom tržištu.
            Program ADRION na ovaj način podstiče parcipativni pristup stejkholdera i partnera na projektu iz šest država čime se kreira i identifikuje regionalna ruta turističkih proizvoda. Aktivnosti će se sprovoditi uz podršku virtualne komore osnovane za promociju zajedničke metodologije i njen prenos na druge ADRION oblasti.
Internet stranice projekta: https://www.adrioninterreg.eu/index.php/2019/08/02/funded-projects-under-s-o-2-1/#toggle-id-7; http://www.dgt.uns.ac.rs/pronacul-lat/

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com