Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zoran Ljubotina: Zrenjanin širi svoju turističku ponudu

Zoran Ljubotina: Zrenjanin širi svoju turističku ponudu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U Zrenjaninskoj opštini, koja broji 22 naseljena mesta poslednje tri godine proširio se projekat "Banatski karavan", čija je svrha promocija i predstavljanje ruralnog  područja preko lokalnih događaja i manifestacija.

            Ovom ogromnom turističkom potencijalu koji u centar stavlja promociju ruralnog turizma, prethodili su programi u Gradskoj baštiiližupanijskomparku- Banatska bajka, koji su tokom tri letnja meseca u sat i po - dva sata imali za cilj da zainteresuju Zrenjanince za turističku ponudu i sadržaje sela, dovoljno zanimljive da ih posete i budu njihov deo. Banatska bajka  osmišljena od strane Turističke organizacije Grada Zrenjanina, Kulturnog centra Zrenjanin i Asocijacije IPA medija, naredne godine,  umesto predstavljanja u Gradskoj bašti, usvaja koncept Banatski karavan, dovodeći posetioce na mesto događanja - u svako selo zrenjaninske opšte, i to s povodom. A to su dešavanja poput lokalne slave, manifestacija: "Beloblatske kobsicijade" danas internacionalne, "Zdravlja iz košnice" u Lazarevu, "Pitijade" u Banatskom Despotovcu, festivala "Franc List" i Umetničke kolonija u Ečki, „Sremčevih dana - Bala u Elemiru“,„Dana taraških roda“ i Berbe grožđa u Tarašu, Žetelačkih svečanosti, „Fijakerijade“, obležavanje seoske  slave - tradicionalniog Bučau Mužlji, „Dana paradajza“ u Lukinom Selu..., kao pozivnica građanima Zrenjanina i ostalim turistima da provedu jedan prijatan dan na selu, da nešto vide, saznaju i da se zabave.
            - Godina 2020. je bila krajnje neobična, posebno za Zrenjanin koji je svojim manifestacijma navikao da okuplja na stotine hiljada posetilaca i na taj način promoviše svoju multinacionalnu sredinu u kojoj živi više od deset naroda, gde se govori četiri jezika, sa kontinuitetom trajanja od 1326. Zahvaljujući očuvanom starom gradskom jezgru sa baroknim građevinama, monumentalnim zdanjima, najstarijoj pozorišnoj sali u zemlji, najstarojoj pivari u regionu (1745), zahvaljujući kojoj danas imamo postavku Industrijsko nasleđe, koja bi trebala da, čim se za to steknu uslovi preraste u Muzej piva,  Zrenjanin je interesantan i ljubiteljima kulturnih, umetničkih sadržaja, sportskih dešavanja, posebno poštovaocima autentične gastronomske ponude. U jednom trenutku smo shvatili da, ono što je decenijama bilo zanemarivano, vredi da uložimo napor i pokrenemo priču o zrenjaninskim selima - objašnjava Zoran Ljubotina, direktor TOG Zrenjanin.
            Od pre dve godine TO je okrenula situaciju, pa umesto promocije sela u gradu gosti iz grada posećuju sela. Na svaku od tih manifestacija TOG Zrenjanin organizuje kompletan nastup i dovedi dva autobusa (do 150) turista. Rezultat promocije sela putem manifestacija je za kratko vreme doveo do razvoja i obogaćivanja ruralnog turizma, i a selo je dobilo na značaju.      
            - U našim programima bili su zastupljene TO drugih gradova, naših prijatelja iz Sokobanje, Šapca, Valjeva, koji su nas posetili i reprezentovali svoju turističku ponudu. Nažalost, ove godine, zbog aktuelnih mera,  odložili smo uzvrtne posete i prezentacije turističkih potencijala našeg grada i okoline, za narednu godinu - objašnjava direktor.           
            Briga o mladima je još jedna od karakteristika ove turističke organizacije. U svakom dešavanju uvek je deo rezervisan za decu i mlade. Sve to može da se vidi i u Banatskoj bajci, koja tokom juna, jula i avgusta svakog četvtka ima program namenjen deci,  bilo da se radi o radionicama, školi stranih jezika i sl. Deca i mladi su možda i primarni u celoj priči kada se govori o razvoju sela. Ona su i nosioci gotovo kompletnog programa i daljeg opstanka sela.
            - Uspeli smo da osim gradskog, ruralnog turizma i manifestacija, izletišta, kupališta, dvoraca, zaštićenih područja, u turističku ponudu uključimo muzičku školu, sportske klubove, udruženja, KUD-ove, sve činioce koji čine ovaj grad privlačnim. U narednom periodu nastavićemo sa ovim procesom, s tim što smo pokrenuli i nešto novo, što nije viđeno na ovom terenu. To su nautički, biciklistički i lovni turizam, za koje imamo izvanredne predispozicije. Zrenjanin izlazi  na šest vodotokova, i jedan od ciljeva za narednu godinu, kada bude dovršeno izmuljavanje reke Begej, da pokažemo našim turistima kako je zanosna vožnja brodom oko Zrenjanina. U saradnji sa EuroVelo-m biće dovršena biciklistička trasa koja vodi kroz Banat do rumunske granice. Tu je lovni turizam koji na ovom prostoru ima tradiciju. Lovište Carsku baru pre dva - dva i po veka pohodile su krunisane glave. Na putu prema Beogradu obnovljeno je strelište, gde danas dolaze i strani gosti, ekipe radi vežbe i takmičenja.  U Zrenjaninu postoje i dva lovačka udruženja, što uz terene sa puno kvalitetne divljači daju ovoj destinaciji sva prava na razvoj ovog vida turizma -zaključuje gospodin Ljubotina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com