Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Marijana Carić: Dve decenije Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

Prof. dr Marijana Carić: Dve decenije Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu 2020. godine slavi 20 godina postojanja i uspešnog rasta i razvoja u svakom pogledu,  pre svega u cilju podizanja kvaliteta svoje osnovne delatnosti, obrazovnog procesa. Tim povodom, za portal www.topsrbija.com, govorila je prod. dr Marijana Carić, predsednica saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

            O počecima Univerziteta
            - Postoji mnogo definicija o ulozi i važnosti kvalitetnog obrazovanja i nauke u razvoju savremenog društva, od kojih bih ja citirala sledeće: „Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet“ (Nelson Mandela) i „U budućnosti će društva sa najboljim obrazovnim sistemom zauzimati položaj kakav su nekad zauzimala društva sa najvećim prirodnim bogatstvom ili najvećim brojem mašina. Znanje dobija strateško mesto među činiocima povećanja produktivnosti rada“ (prof. Miroslav Pečujlić, nekadašnji rektor Beogradskog univerziteta, NIN, 1980). Nema napretka društva bez značajnog ulaganja u obrazovanje i nauku.
            To je bio osnovni razlog da prof. Slavko Carić te davne 2000. godine osnuje jedan od prvih privatnih univerziteta u našoj zemlji - Univerzitet Privredna akademija. Dodatni razlozi su sigurno bili i njegovo veliko iskustvo u radu na državnim univerzitetima, najviše na Univerzitetu u Novom Sadu, kao i početak pojave privatnog vlasništva u visokom obrazovanju. A možda i jedan sasvim privatni razlog: u porodici je vrlo česta tema bio univerzitet: ja sam takođe bila profesor univerziteta, sin je bio asistent na FTN u Novom Sadu, a ćerka se spremala za studije. Taj početak rada nije bio ni jednostavan ni lak, u društvu nije postojala svest o privatnoj svojini u visokom obrazovanju, ni u obrazovanju uopšte. Biti među prvima ni u drugim poslovima nikad nije bilo lako. Pravni fakultet koji je prvi počeo sa radom (2001.), imao je u početku  30-tak studenata. Kako je vreme prolazilo broj studenata se povećavao, aktivirana su još 2 fakulteta (Fakultet za rukovodeće kadrove i Fakultet za spoljnju trgovinu) u osnivanju, a prišao nam je Stomatološki fakultet iz Pančeva kao suosnivač Univerziteta, i TIMS i FAM (NS) kao članovi novoosnovanog Univerziteta.
            Potom su se ređali događaji koji su bili od presudnog značaja za život i rad naše porodice i Univerziteta: prof. Slavko Carić je preminuo (2006.); u međuvremenu se menjao sastav Univerziteta Privredna akademija ulaskom/izlaskom pojedinih članica. Konstituisan je Nacionalni Savet za visoko obrazovanje, izabrana  Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (2007-2008), i svi su Univerziteti i Fakulteti, državni i privatni, morali da zadovolje jednake, stroge standarde kvaliteta po istom Zakonu o visokom obrazovanju.
            Od jednog do osam Fakulteta u sastavu Univerziteta Privredna akademija
            I na desetogodišnjicu postojanja, 2010. godine, Univerzitet Privredna akademija je, ispunjavajući sve uslove za akreditaciju u 3 polja nauke i 3 nivoa studija, prolazeći između mnogih Scili i Haribdi, sa svoja 4 fakulteta (Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, Stomatoloski fakultet, Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije), koji su i danas u našem sastavu, dobio akreditaciju svih podnetih programa. U periodu koji je sledio, na Fakultetima Univerziteta Privredna akademija razvijeno je i akreditovano više novih nastavnih programa, a pridružila su se još 4 Fakulteta, tako da danas Univerzitet ima široku lepezu interdisciplinarnih programa, od savremenih umetnosti do novih tehnologija, uključujući digitalne tehnologije. 
            Univerzitetom su tokom 20 godina uspešnog rada rukovodili rektori, ugledni profesori na predlog Saveta osnivača, hronološki - prof. Slavko Carić rektor i osnivač, prof. Dušan Ristić, prof. Marijana Carić, prof. Đoka Malešević, prof. Desa Cenić Milošević, prof. Jovo Kolar, prof. Mirko Kulić, i aktuelni rektor prof. Marko Carić.
            I da se vratim na početak teksta, tokom 20 godina postojanja, broj studenata je sa manje od 30 stigao do ukupno 8.174  studenata na svim nivoima studija. Broj Fakulteta u sastavu Univerziteta pri osnivanju je bio 3, a sada je 8. Naročito je porastao broj naučnih radova na SCI listi, broj međunarodnih ugovora o saradnji sa visokoobrazovnim institucijama u Evropi i svetu (ukupno 62), čija realizacija se ogleda u razmeni studenata, zajedničkim projektima, uzajamnim posetama i drugim aktivnostima.
            Pored nastave  i stalnog praćenja savremenih dešavanja u svetu nauke da bi inovirali svoje programe, Fakulteti u sastavu Univerziteta redovno organizuju različita dešavanja u cilju opšte informisanosti studenata (posete ambasadora, poznatih javnih ličnosti, uspešnih profesionalaca, vrhunskih sportista, promocija knjiga), zatim takmičenje studenata i srednjoškolaca u besedništvu i drugim oblastima, praksu u privrednim i pravosudnim i medicinskim organizacijama, doškolovavanje studenata u srodnim ustanovama u inostranstvu, izložbe likovnih radova studenata, koncerte nastavnika i saradnika, izdavanje 2 naučna časopisa od nacionalnog znacaja (M51).
            O navedenim dešavanjima se detaljnije može pročitati u časopisu „Akademac“ koji izdaje Univerzitet Privredna akademija 2 puta godišnje - obavestila je prof. dr Marijana Carić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com