Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Institut za standardizaciju Srbije - centar nacionalne standardizacije

Institut za standardizaciju Srbije - centar nacionalne standardizacije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Institut za standardizaciju Srbije (ISS) je jedino nacionalno telo za standardizaciju u Republici Srbiji. Delatnost ISS-a obuhvata sve aktivnosti u vezi sa donošenjem srpskih standarda i srodnih dokumenata, kao i ostale poslove koji su povezani sa standardima i standardizacijom, informisanjem o standardima, sertifikacijom sistema menadžmenta, edukacijom u oblasti standardizacije, tumačenjem standarda i pružanjem stručne pomoći za primenu srpskih standarda.

            ISS je pravni sledbenik svih prethodnih ustanova koje su se bavile standardizacijom na teritoriji bivše Jugoslavije. Prva takva ustanova - Jugoslovenski nacionalni komitet za normalizaciju (JNKN) formirana je 1934. godine, pri Ministarstvu trgovine i industrije u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. JNKN je četiri godine kasnije Uredbom o normalizaciji i zvanično postao prvo nacionalno telo za standardizaciju na ovim prostorima. Posle II svetskog rata, u novoj državi 1946. godine donosi se Uredba o standardizaciji i osniva Savezna komisija za standardizaciju. Ovu komisiju zamenio je Jugoslovenski zavod za standardizaciju, koji je kasnije prerastao u Savezni zavod za standardizaciju i kao takav opstao sve do 2003. godine. Budući da je formiranjem novih država usledilo stvaranje posebnih institucija, to je dovelo i do osnivanja Zavoda za standardizaciju Srbije i Crne Gore. Naposletku, kroz više decenija razvoja i tranformacija, iz svih ovih korena iznikao je Institut za standardizaciju Srbije. ISS danas ima status javne ustanove, čiji je osnivač Vlada Republike Srbije.
            Kao nacionalna organizacija za aktivnosti standardizacije, ISS predstavlja Republiku Srbiju i štiti njene interese u međunarodnim i evropskim organizacijama za standardizaciju: Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju (ISO), Međunarodnoj elektrotehničkoj komisiji (IEC), Evropskom komitetu za standardizaciju (CEN), Evropskom komitetu za standardizaciju u oblasti elektrotehnike (CENELEC) i Međunarodnom sistemu za ispitivanje usaglašenosti i sertifikaciju (IECEE).  Pored članstva u ovim organizacijama, ISS je sa Evropskim institutom za standarde iz oblasti telekomunikacija (ETSI) potpisao memorandum o razumevanju, kojim je dobio status „nacionalne organizacije za standarde“.
            ISS ima svoje članove, koji predstavljaju osnivača, privredu, naučno-istraživačke organizacije, tela za ocenjivanje usaglašenosti, univerzitetsku zajednicu. Svi oni doprinose njegovom uspešnijem poslovanju, a samim tim i razvoju nacionalne standardizacije.
            Osnovna tehnička radna tela u ISS-u su komisije za standarde, koje donose srpske standarde i srodna dokumenta. Trenutno ima 163 aktivne komisije za standarde iz različitih oblasti, koje okupljaju više od 1.500 domaćih stručnjaka iz različitih oblasti.
            U ISS-u se, pored srpskih standarda i srodnih dokumenata, mogu nabaviti i međunarodni standardi, kao i nacionalni standardi zemalja sa kojima ISS ima zaključen ugovor o saradnji: nemački (DIN), britanski (BS), ruski (GOST), američki (ASTM) i bosanski (BAS). Takođe, ISS nudi zbirke standarda i druge publikacije koje mogu biti od koristi u primeni standarda.
            Misija Instituta za standardizaciju Srbije je da svim zainteresovanim stranama i celokupnoj javnosti obezbedi srpske standarde usaglašene sa međunarodnim i evropskim standardima i pruži mogućnost da ravnopravno učestvuju u međunarodnoj i evropskoj standardizaciji. Na sve dosadašnje izazove ISS je uspeo da odgovori na pravi način i pretvori ih u nove šanse razvijajući efektivan i efikasan sistem nacionalne standardizacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com