Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Penušavci Vinarije Kovačević za sve posebne prilike

Penušavci Vinarije Kovačević za sve posebne prilike

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Pre 11 godina kada je Vinarija „Kovačević“ iz Iriga krenula sa proizvodnjom penušavca „Kovačević“, na tržištu Srbije smo imali još 2  domaća penušavca (penušca) - „Emporio“ „Aleksandrović“. Tradicija, navika, pa i kultura pijenja penušavca nije bila na zavidnom nivou. Većem delu potrošača nije bilo bitno da li je Champenoise ili Charmat metoda. Bitno je da dobro pukne i penuša. Danas je situacija malo bolja, imamo sve više proizvođača penušavaca, tako da je i veći izbor i mogućnost edukacije i popularizacije pijenja penušavih vina.

            Na ovu temu za novogodišnji broj revije TopSrbija-Najbolje iz Srbije razgovarali smo sa Miroslavom Miretom Kovačevićem, vlasnikom jedne od vodećih vinarija na našim prostorima.
            - To što nam tržište nije bilo edukovano u određenom momentu i što nismo prodali naše penušce kako smo planirali, pokazalo se na drugu stranu kao dobro. Ljubitelji penušavih vina koji ozbiljno prate vinsku scenu sada imaju mogućnost da kupe odležale penušce iz berbe 2010. koji su odležavali 7 - 8 godina na kvascima i imaju prefinjeni perlaž, mekoću, sklad i eleganciju francuskih šampanjaca od 100 i više eura. Pri tome su još uvek sačuvali svežinu i što je bitno, koštaju nešto više od 10 eura - tvrdi gospodin Kovačević, i nastavlja:
            - Penušava vina sam prvo zavoleo da pijem, a 2009. godine počeo da proizvodim. Proizvodnja penušavih vina je nadgradnja u proizvodnji vina, vrhunac i cilj svakog vinara da kreira vino za posebne prilike: Vino dobrodošlice! Vino sa kojim počinjemo obrok! Vino za najlepše trenutke! Vino za Pobednike!
            Penušava vina Vinarija Kovačević proizvodi skoro po svim svetskim metodama i izvedbama: Champenoise „Brut Kovačević“ tradicionalna klasik metoda u dve linije; „Kovačević brut“ Blanc de blanc (Chardonnaya i Rizling) i „Kovačević brut roze“ (Pinot noira), kao i Charmat metodom po kojoj se radi čuveni proseko proizvode se u dve linije - „Fresco bjanco“ (Neoplanta, Župljanka i Rizling) i „Fresco roze“ (Probus i Muskat Hamburg). Penušavo vino rađeno je po tradicionalnoj klasik metodi od dugomaceriranih (orange) vina iz berbe 2014. i 2016. godine. Stil vina koji je redak, u svetu se eksperimentalno proizvodi za ljubitelje dugomaceriranih vina kako bi uživali u stilu vina koji vole.
            O današnjoj produkciji i daljim planovima, gospodin Miroslav Kovačević kaže:
            - Vinarija Kovačević trenutno poseduje 70ha vinograda. U poslednje dve godine započeli smo konverziju i ušli u proceduru za dobijanje oznake organske proizvodnje, tako da 2021. godine dobijamo znak organic, i podižemo  još 40ha vinograda. U roku od 5 godina cilj nam je da imamo 200ha sopstvenih vinograda što bi bilo dovoljno za današnju proizvodnju od milion litara vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com