Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Privredna komora Vojvodine i Aleksandrije unapređuju saradnju

Privredna komora Vojvodine i Aleksandrije unapređuju saradnju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 16
  • Sledeća

            Obraćajući se u sredu, 20. januara, u Privrednoj komori Vojvodine, na onlajn konferenciji komora Vojvodine i Aleksandrije, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je ovaj egipatski grad jedan od najvećih trgovačkih centara u ovoj afričkoj zemlji i izuzetno značajan za našu privredu.

            - Cilj ovakvih  konferencija u Privrednoj komori Vojvodine je da pravimo dobar ambijent za našu privredu  i za povezivanje i umrežavanje naših privrednika sa svetom. Trudimo se da budemo dobra logistika za ostvarivanje kontakata za privredu. Naša privreda, ona izvozno orjentisana, pokazala je fleksibilnost i očuvala stablnost tokom pandemije, na šta ukazuju i parametri. Novembar prošle godine  u odnosu na 2019. pokazuje da je izvoz veći za oko 2, 2 % . Konferencije poput ove treba da pomognu izvoznicima da se plasiraju na nova tržišta i posebnu zahvalnost upućujem Abasadoru Arapske Republike Egipat NJ.E. Amr Alguvejliju što je sa nama - istakao je Vučurević.
            Predsednik je podsetio da PK Vojvodine zajedno sa PK Srbije, u okviru jedinstvenog komorskog sistema, od početka učestvuje i pomaže u formiranju potencijala koji bi pružio takav aranžman sa najvećim tržištem po broju stanovnika u svetu. Pogotovo u sektoru  poljoprivrede i prehrambene industrije ovo će biti veliki potencijal za kompanije iz cele Srbije.
            Ambasador Arapske Republike Egipat NJ. E. Amr Alguvejli istakao je da mu je čast da učestvuje na ovoj konferenciji i zahvalio domaćinu predsedniku Vučureviću na pozivu, kao i pokrajinskom sekretaru za privredu i turizam dr Nenadu Ivaniševiću na šansi dase  razmene ideje i unapredi već postojeća saradnja.
            - Egipat i Srbija proslavljaju 130 godina  od uspostavljanja  diplomatskih odnosa, a ono na čemu sada radimo sa Privrednom komorom Vojvodine i Pokrajinskom vladom  je unapređenje ekonomskih odnosa. Pogotovo želim istaći značaj formiranja slobodne trgovinske zone afričkog kontinenta  u kojoj Egipat  ima predsedavajuću ulogu ove godine - između ostalog je rekao ambsador, i dodao da je za ovu godinu u planu formiranje međuvladine komisije koja bi terebalo da doprinese  poboljšanju i donošenju sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.
            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je da se zahvaljujući susretima poput ovih koje organizuje Privredna komora Vojvodine, mogu osvojiti i nova tržišta poput Egipatskog.
            - Na to tržiše treba plasirati i druge proizvode, ne samo poljoprivredne, jer je ovo tržiše veliko, kao i da je potrebno da zajedno uradimo mnogo više. Mi ćemo naše privrednike kroz konkursne linije koje sprovodi Sekretarijat za privredu upoznati sa mogućnostima egipatskog tržišta. Vojvođansko tržište turizma takođe treba otvoriti za egipatske turiste  i promovisati turističku ponudu  pokrajine - smatra pokrajinski sekretar.
            Na onlajn konferenciji učestvovao je i predsednik Privredne komore Aleksandrije Ahmed El Vakil koji je pozdravio inicijativu za održavanjem susreta u onlajn formatu i takođe ukazao na potrebu susreta sa privrednim delegacijama čim to epidemiološki uslovi budu dozvolili.  Učestvovali su i predstavnici poslovne zajednice koji su predstavili privredne potencijale Aleksandrije i Egipta.
            Potencijale Vojvodine kroz sektorska Udruženja predstavili su sekretari Privredne komore Vojvodine - Mladen Petković, skeretar Udruženja poljoprivrede, Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrije i Branislav Mamić, sekrertar Udruženja usluga. Jelena  Bjelanović, sekretar kabineta predsednika PKV predstavila je ekonomske trendove u Vojvodini  kao i ekonomsku saradnju Vojvodine i Egipta.
            Na konferenciji su učestvovali i predsednik Upravnog Odbora „ Žita Srbije“ Slavko Jovanović, Marko Kotarlić iz „Instituta za  ratarstvo i povrtarstvo“ i Oskar Marko Sa „Biosens Instituta“. 
            Konferencijom je moderirao Milan Stojanov, šef kabineta predsednika PKV.
            Za naredni korak dogovoreni su onlajn susreti kompanija  iz Vojvodine i Egipta - Onlajn poslovni forum na kome bi kompanije trebalo da se umreže i prepoznaju zajedničke interese.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com