Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nove jadarske nošnje poklon Grada Loznica za jubilej KUD Karadžić

Nove jadarske nošnje poklon Grada Loznica za jubilej KUD Karadžić

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Ma prigodnoj svečanosti u utorak, 02. februara, obavljena je primopredaja novih jadarskih nošnji između Turističke organizacije grada Loznice i KUD-a "Karadžić" u foajeu Vukovog doma kulture uz prisustvo svih učesnika u projektu.

            Projekat je ralizovan u organizaciji Turističke organizacije grada Loznice, saradnji sa ženama iz Udruženja „Mina Karadžić“ i Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica. U okviru koga je urađena nova jadarska nošnja za mlađi i izvođački folklorni ansambl KUD „Karadžić“, po 12 kompleta (muške i ženske, ukupno 48 nošnji). Inicijativa je potekla od TOG Loznice, pre par godina, sa željom da se pomogne rad udruženja koji su živi čuvari naše tradicije (Udruženje „Mina Karadžić i KUD „Karadžić“) a u svrhu podizanja kvaliteta promotivnih nastupa, da se grad Loznica predstavi na reprezentativan način na raznim manifestacijama, u medijima i pred turistima. Uz snažnu podršku rukovodstva Grada na čelu sa Gradonačelnikom Vidojem Petrovićem ova ideja je krenula u realizaciju.
            Tokom 2019. i 2020. godine žene iz Udruženja „Mina Karadžić“ (Milojka Lalović, Angelina Antonić, Jovanka Ignjatović i Ljiljana Maksimović) su angažovane za javne radove i tom prilikom izradile ove nošnje primenjujući tradicionalne tehnike za izradu rukotovorina: puni vez, vez pokrstice, tkanje i pletenje. Materijali koji su korišćeni za izradu su prirodni i laki za održavanje. Njih je obezbedila Turistička organizacija grada Loznice. Krojenje i šivenje je radio Vuk Karaklić, dugogodišnji član folklorne sekcije KUD-a „Karadžić“.
            Sve je rađeno u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“, odnosno Marijom Šćekić Marković, etnologom antropologom zaposlenom u toj ustanovi, koja je sa svojim stručnim savetima oko tehnike izrade i izbora jadarskog motiva upotpunila našu ideju i kvalitet izrade.
            Jadarska nošnja je sačinjena od beline (košulja, pantalone, suknja, suknjica i marama), pojasa, pregače, čarapa i zubuna. Belina je sašivena od šifona, pregače od pliša i tkanice, čarape su pletene od dvopređene vune, zubun od bele čoje sa ukrasima od crnog i crvenog gajtana, pojasevi su istkani od pamuka i vune.
            Ove nošnje, ukupne vrednosti preko milion dinara, su ujedno i poklon KUD-u „Karadžić“ povodom obeležavanja 170 godina postojanja.

Tekst i foto: Snežana Perić,
direktor TOG Loznice

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com