Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back REPORTAŽE Okom kamere Za Gljivarsko društvo Novi Sad sezona traje čitavu godinu

Za Gljivarsko društvo Novi Sad sezona traje čitavu godinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Gljivarsko društvo Novi Sad, osnovano 2004. godine, kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana, u cilju proučavanja gljiva sa aspekta njihove zaštite i unapređivanja njihovih staništa, edukacije stanovništva u smislu formiranja prosvećenog odnosa prema ovim organizmima i razumnog i održivog korišćenja prirodnog resursa, po običaju, radno je ušlo u svoju 17 godinu postojanja.

            Jedno od najbrojnjih društava, istovremeno i najaktivnijih članica Mikološko gljivarskog saveza Srbije, primer je mnogima po stručnosti i marljivosti, oorganizaciji ne samo brojnih organizovanih odlazaka u prirodu radi gljivarenja, već i tome što doprinosi da se ova široka, godinama nepoznata oblast, što detaljnije istraži i javnost sa njom upozna. Radi se na terenu, a svoja iskustva članovi prenose na sastancima društva koji se održavaju svakog prvog utorka u mesecu od 19h, u prostorijama Prirodno matematičkog fakulteta Novi Sad, Departman za biologiju, amfiteatar A1. Sastancima mogu da prisustvuju i oni koji nisu članovi, kao i oni koji  žele da to postanu.
            Stevan Baluban, član Izvršnog odbora kaže da je sezona gljivarenja 2021. za članove GDNS počela 01. januara. Od tada do sastanka održanog 02. februara, imali su više akcija i gljivarenja koje zainteresovani mogu da prate na sajtu https://gdnovisad.weebly.com i Facebook pprofilu društva.
            - Na prvom ovogodišnjem sastanku društva imali smo i 10-tak gljiva o kojima je predsednik Momčilo Daljev ispričao znatno širu priču nego obično kada na sastanak donesu članovi i po više od 50 vrsta. Pričalo se o aktivnostima u prethodnom periodu i planovima za ovu godinu. Aktivnosti je već bilo dosta, a planovi su brojni, ali sve u svoje vreme. Istovremeno sa prvim sastankom Moma je otvorio i sezonu zimskih predavanja GDNS sa tematikom gljiva. Ovog puta je tema bila prvi deo njegove priče o sunčanicama. U martu će tema biti smrčci, a u aprilu opet sunčanice drugi deo. Naravno, biće još predavanja tokom godine i o tome će članovi biti blagovremeno obavešteni.
            Ono što je posebno zanimljivo je da je GDNS ove godine odštampalo i svoj kalendar,  na 12 stranica + predlist. Dobili su ga članovi GDNS koji su bili na nedavnom sastanku i koji su ranije platili članarinu za 2020. ili na sastanku za 2021. godinu. Deo kalendara je ostao i za sastanak početom marta pa će tada biti nova prilika za njihovu kupovinu. A ako se pitate kako kalendar izgleda, Stevan Baluban je za ovu priliku za vas postavio fotografije korice i prva dva meseca 2021. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com