Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Vladimir Medović: Evropske vrednosti i pristupanje trećih država Evropskoj uniji

Prof. dr Vladimir Medović: Evropske vrednosti i pristupanje trećih država Evropskoj uniji

  • PDF

            Prof. dr Vladimir Medović na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe Privredne akademije u Novom Sadu, održaće tokom februara intenzivni trening kurs pod nazivom: “Evropske vrednosti i pristupanje trećih država Evropskoj Uniji”, planiran u okviru Žan Mone modula - “Primena vrednosti EU u politikama država kandidata”.

            Predviđene nastavne aktivnosti imaju za cilj da upoznaju polaznike sa pravnim sistemom Evropske unije i osnovnim vrednostima na kojima se zasniva. EU se poslednjih godina suočava sa problemom nepoštovanja osnovnih vrednosti od strane pojedinih država članica. O kakvim se problemima radi, koje sankcije su predviđene za povredu vrednosti EU i da li Srbija može izvući određene pouke iz postupaka koji su pokrenuti protiv Poljske i Mađarske, neke su od tema ovog seminara.
            Poštovanje osnovnih vrednosti EU predstavlja jedini politički uslov za pristupanje trećih država Evropskoj uniji propisan ugovorom o EU.
            U toku kursa biće izloženi osnovni problemi u vezi sa pregovorima u okviru Poglavlja 23 - Pravosuđe i osnovna prava, i Poglavlja 24 - Pravda, sloboda i bezbednost. Ova dva pregovaračka poglavlja imaju značaj prioritetnih poglavlja i određuju tempo celokupnih pregovora u članstvu Srbije u Evropskoj uniji.
            Kurs je namenjen novinarima i zaposlenim u medijima. Programom kurs je predviđeno po jednočasovno predavanje na sledeće teme:  Otvaranje Evropske unije i njeni ciljevi, Opšta načela i  osnovne vrednosti Evropske unije, Osnovne vrednosti i politika proširenja i Pristupanje Srbije Evropskoj uniji: osnovni problemi i izazovi.

            Kurs je besplatan, a prijave se podnose prof. dr Vladimiru Medoviću na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com