Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Prva kolonija pustovanja u Loznici

Prva kolonija pustovanja u Loznici

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            U cilju očuvanja kulturnog nasleđa Srbije i razvoja znanja u tradicionalnim tehnikama izrade rukotvorina održaće se prva po redu kolonija pustovanja od 8. do 11. februara 2021. godine u Loznici, u  Naučno-obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću. Kolonija se organizuje u saradnji Etno mreže iz Beograda i Grada Loznice, a uz podršku NALED-a i ambasada SAD, Kanade i Belgije.

            Grad Loznica je izabran za mesto održavanja ove kolonije sa ciljem da ona preraste u tradicionalnu, na osnovu dugogodišnje partnerske saradnje sa Etno mrežom i vrednim članicama udruženja žena iz Loznice (Udruženje poslovnih žena „Kreativna vizija“, Udruženje „Mina Karadžić“ i Udruženje „Riznica“).
            Kolonija je odgovor na veliku zainteresovanost da se organizuje program usavršavanja žena iz zanatskih udruženja koja se bave pustovanjem, a upravo Loznica nudi jedinstvene mogućnosti za razvoj veština, razmenu znanja i afirmaciju za sve proizvođače i udruženja koja se posvećeno bave pustovanjem.
            Kolonija nastoji da animira lokalnu zajednicu, republičke institucije, medije i međunarodne partnere da se aktivno uključe u promociju i očuvanje tradicionalnog nasleđa i rukotvorina. Kolonija u Loznici će pre svega okupiti odabrane članove reprezentativnih udruženja i zadruga iz cele Srbije koji će prisustvovati stručnim predavanjima od strane etnologa i arheologa Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica o zadatom jadarskom motivu koji će biti primenjen u radovima ove kolonije, a u praktičnom delu programa učesnice će tehnikom pustovanja stvarati podmetače od kojih će najbolji biti nagrađeni priznanjima. Praktičan rad se obavlja uz nadzor članica Udruženja poslovnih žena „Kreativna vizija“.    Program će obuhvatiti i radionicu psihološkog osnaživanja žena „Preduzimljiva i svoja“ sa ciljem ličnog razvoja koji treba da podstakne njihovo ekonomsko napredovanje i društvenu afirmaciju.
            Učesnice će imati priliku da upoznaju običaje i znamenitosti ove sredine kroz kulturni program i boravak u Loznici, a takođe će imati priliku i da se upoznaju sa turističkim potencijalima i proizvodima Loznice kroz obilazak grada u organizaciji Turističke organizacije grada Loznice.
            Planirana je diplomatska poseta od strane ambasada međunarodnih partnera na ovom projektu ili njihovo onlajn uključivanje.
            Kolonija će biti organizovana u skladu sa važećim epidemiološkim merama.

Snežana Perić,
direktor TOG Loznica

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com