Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Podrška studentskom preduzetništvu

Podrška studentskom preduzetništvu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Projekat pod nazivom ,,Ecosystem - student entrepreneurship beyond borders” (Izgradnja preduzetničkog ekosistema - studentsko preduzetništvo van granica), koji se sprovodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, realizuje se u saradnji sa Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu i Regionalne privredne komore Segedina. Tim povodom organizovana je otvarajuća konferencija u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta, u prisustvu učesnika iz Srbije, dok su se partneri iz Mađarske mogli uključiti putem video-platforme.

            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je u uvodnom obraćanju da su sprovedena opsežna istraživanja akademskog preduzetništva koje je evoluiralo, do šireg fokusa koji uključuje stvaranje startap preduzeća od strane samih studenata, te da se ovakav vid preduzetništa oslanja, pre svega, na percepciju mogućeg doprinosa univerziteta društvu, ne ograničavajući se na ekonomsku eksploataciju akademskog znanja. Uspešnost u poslovanju ovih preduzeća rezultat je adekvatno uspostavljene infrastrukture u kojoj ona posluju i povezuju se, putem konsultacija, konferencija, nastave, razmene studenata, kao i utvrđivanjem novih ciljeva i ostvarivanjem novih poduhvata.
Upravo integrisanje studentskih startapova u akademsko preduzetništvo dovodi do šire vizije preduzetništva i učešća relevantnih strana, te da njihove polazne tačke mogu biti i društvene nauke, koncipirane tako da promovišu vrednosti socijalne i solidarne ekonomije.
             - Uloga Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na ovom i sličnim projektima jeste pružanje podrške ideji koja proizilazi iz samog projekta, jer je po prvi put i u planu raspodele sopstvenih sredstava predviđeno deset miliona dinara za startap preduzeća. Razvijanje preduzetničkog duha kod mladih u ovom slučaju, odnosi se na studente. Imamo izuzetne primere iz celog sveta, gde su mladi ljudi pravo sa univerziteta osnivali veoma uspešne firme. Ima takvih primera i u Srbiji. Naša uloga je pružanje podrške i međuregionalnoj saradnji, a putem konkursa Sekretarijata, i mladim ljudima koji žele da osnuju svoja preduzeća, da ih pratimo i podržavamo u narednom periodu. Znamo da mladost nosi entuzijazam i energiju, a s druge strane, podrazumeva i određena znanja, posebno primenjiva u digitalnoj sferi - rekao je Ivanišević, dodajući da je to kontinuiran proces, jer svako može da se upusti u preduzetničke vode.
            Prema njegovim rečima, na ovaj način univerziteti su podstaknuti da otvaraju kancelarije za transfer tehnologija kako bi razvili dodatne kompetencije i resurse za podršku aktivnostima patentiranja i stvaranju novih ciljeva i poduhvata, jer se tako uspešno posreduje između akademskog i ekonomskog, odnosno privrednog sveta.
            Konferenciju je otvorila prof. dr Zita Šereš sa Tehnološkog fakulteta, generalni menadžer projekta, a učestvovali su i menadžer programa iz Budimpešte Virag Borus, pomoćnik pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Anastazija Stojšić Milosavljević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić, te drugi učesnici na projektu iz Privredne komore Županije Čongrad i Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.
Otvarajućoj konferenciji prisustvovala je i Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za finansije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com