Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Konkretni koraci u podsticanju razvoja vojvođanskih poljoprivrednika

Konkretni koraci u podsticanju razvoja vojvođanskih poljoprivrednika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            O rezultatima poljoprivrede APV tokom prošle 2020. godine, te osnovanosti ulaganja u ovaj sektor, bilo je reči na četvrtoj po redu konferenciji, održanoj u petak, 19. februara, u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine (PKV), uz medijsku podršku lista „Dnevnik-Poljoprivrednik AD“ na temu: „Finansiranje poljoprivrede u 2021. godini“. O ekonomskoj opravdanosti i dinamici finansiranja razvoja agrara u Vojvodini govorio je Boško Vučurević, predsednik PKV istakavši da je ovo značajan dan kojim je označen početak poljoprivredne sezone 2021.

             Koliko je poljoprivreda značajna za privredu AP Vojvodine i Republike Srbije, gospodin Vučurević je potkrepio pozitivnim rezultatima tokom prošle godine, a u odnosu na 2019-tu, uprkos globalnoj krizi izazvanoj corona virusom. Prema statističkim podacima poljoprivreda je u prošloj godini zabeležila rast od 4.4 posto. O učešću poljoprivrede u ukupnom BDP-u, dostupni podaci za prva tri kvartala beleže rast od oko 7.7 posto (+6%), u odnosu na 2019.
            - Cilj ovakve konferencije je kako finansirati, kako podići produktivnost, profitabilnost naše poljoprivrede, kako uvesti savremene agrotehničke mere da bismo postali konkurentniji na evropskom i svetskom tržištu. Na osnovu rezultata, spoljnotrgovinsko poslovanje poljoprivrede 2020. je bilo na visokom nivou u odnosu na ranije periode i iznosilo je oko 2,3 milijarde evra (+16%) u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz agrara je porastao za 15% u odnosu na prethodnu godinu i iznosi milijardu i trista miliona, što je 30% od 6.1 milijarade ukupnog izvoza AP Vojvodine - istakao je predsednik.
            Glavni izvozni artikal, kukuruz, zabeležio je rast u odnosu na prethodnu godinu za 20% ostvarivši vrednost od 413 - 415 miliona evra. Slede soja sa oko 80 (+50%), pšenica, hrana za pse i mačke... Ne treba prenebregnuti činjenicu da je AP Vojvodina od uvoznika soje postala njen izvoznik, a da je hrana za pse i mačke ostvarila izvoz od 80 miliona evra. Kada se to uporedi sa ukupnim prometom republičkog agrara, izvoz APV čini oko 45%.
            - Značaj finansiranja agrara je ogroman jer naši proizvođači nemaju dovoljno obrtnih sredstava kako bi postigli rezultate što konkurentnije na evrospkom i svetskom tržištu. Za nas je jako bitno jer manje - više izvoz završava u EU, sa kojom ostvarujemo pozitivan bilans,  preko milijardu izvoza i oko 600 miliona uvoza - rekao je predsednik, zaključivši da će PKV nastaviti sa ovakvim skupovima i u toku narednih godina.
            Učesnici koji su se, između ostalog osvrnuli na konkurse za poljoprivrednike, kreditne linije i dr., bili su Biljana Petrović, direktorica Uprave za agrarna plaćanja, Мladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu i šumarstvo, Мladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV. Na skupu su konkursne i kreditne lijije predstavili i Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda AP Vojvodine, Jelena Trenkić iz Razvojnog fonda AP Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com