Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Dragan Vukotić: Riblji specijaliteti od rečne ribe na Salašu 137

Dragan Vukotić: Riblji specijaliteti od rečne ribe na Salašu 137

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Posledice ograničenja 2020. najviše su se odrazile na turističku privredu. Bez rezultata ostali su brojni turistički činioci, ali oni koji su takođe pretrpeli ogromnu štetu bili su organizatori manifestacija. Sunovrat je nastupio posle godina ekspanzije manifestacionog turizma, posebno gastro-turističke orijentacije. U toku minule godine one su ili preskočene, ili svedene na minimum. Ali, ako su neke od konkretnih akcija izostale, ideje nisu. A kako bi spremno predupredili neprijatna iznenađenja u ovoj godini, organizatori su energiju usmerili na primerena druženja, sa ograničenim brojem gostiju, koja će svojim sadržajima privući posetu i ispuniti očekivanja.

             - Najvažnije je održati kontinuitet. Nije lako afirmisati jedan happening, nije ga lako ni održati stalnim nadograđivanjem novim kvalitetima. Mislim da je izgraditi nešto na ruševinama starog najteže - smatra Dragan Vukotić, predsednik Udruženja građana „Eko centar Vodomar 05“ iz Temerina, organizator prestižnih Pasuljijada (10 godina Temerinske pasuljijade i šest godina Pasuljijade na Salašu 137), zimske bajke „Manić - Tisa 63“ i dr., od prošle godine direktor manifestacije svih manifestacija u Vojvodini „Rogalj“.
            Sa svojim proverenim timom okupljenim u UG „Vodomar 05“ sa kojim počinje i završava sve svoje naume, u skladu sa preporučenim načinom ponašanja, u toku prethodnog vikenda, na Salašu 137, koje je zbog adekvatnog prostora, postalo idelano mesto susreta, priredio je gastro vikend jela od ribe pod nazivom „BACI SIDRO“. Na licu mesta, najveći majstori specijaliteta od rečne ribe, poput Janka Pinćera, Gorana Štulića i dr. pripremali su u mobilnoj pušnici dimljenog šaran na bukovini, riblji paprikaš u kotlićima, ribu u talandari...
            Na meniju su se nalazili i riblja pašteta, pohovana riblja mleč, dimljeni šaran u marinadi sa roštilja, rečna riba sa talandare, pastrmka na žaru. Domaćini su specijalno za ovu priliku pripremili i sardinu od bele rečne ribe, specijalitet koji je malo kome od posetilaca bio poznat, ali kada su ga probali iznenadili su se fantastičnim ukusom ovog jela.
            - Vremenom sam se fokusirao na organizaciju manifestacija na otvorenom. Poslednje godine sam shvatio da intimnija druženja sa stotinak učesnika i te kako nalaze svoje opravdanje, uz osnovni preduslov da su kvalitetno pripremljene. Prava bi šteta bila ne iskoristiti prirodne uslove i ljubav, par godina posebno intenzivnu, prema kuvanju u okvim uslovima. Tu nedvosmisleno prednjači jači pol. Na pitanje zašto je to tako, imam samo jedan odgovor: Da se pobegne iz kuće - našalio se gospodin Vukotić.
            Zastupa tezu da su muškarci sve bolji kuvari, možda i bolji od svojih supruga, jer su se specijalizovali za određene vrste jela, ona koja se njima sviđaju, dok su  njihove supruge ovladale raznovrsnijim menijem i rade to svakodnevno.
            Ovoga puta, muškarci su pripremali jela od ribe iz Dunava i Tise, do koje nije bilo lako doći, jer je vodostaj visok. Kao i uvek, u pomoć su im priskočili prijatelji i ribe, one autohtone, friške, bilo je dovoljno.
            Bez druženja nema ni kuvanja u prirodi. Zahvaljujući družini „Eko centara Vodomar 05” koja je sve akcije započinjala u svojem dvorištu, da bi ih preko širih poznanstava preporučivala, danas je u Vojvodini ustoličeno preko hiljadu fešti koje su na neki način uticale na oživljavanje sela. Naravno da se jedan ozbiljan događaj ne može zamisliti bez saradnje sa lokalnom zajednicom i turističkom organizacijom, jer je paralelno razvijanje turističkog segmenta cilj svake organizacije manifestacije, što govori o složenosti ovog procesa.
            - Postizanje željenog efekta nije moguće bez promocija i medijske podrške. Naše udruženje viđeno je na svim srodnim manifestacijama ne samo u regionu, već i u Evropi. Osim promocije onoga što radimo po većim mestima Srbije, bitno nam je da imamo posetioce iz regiona, a možemo da se pohvalimo da su u našim takmičenjima učestvovali i predstavnici sa drugih kontinenata. Na svakoj našoj manifestaciji posebnu pažnju imaju i novinari, koji formiraju svoje takmičarske ekipe i posebno se nagrađuju. Oni su naši rado viđeni gosti, ali i saradnici koji nam pomažu da o nama i našem radu čuje što više ljudi - kaže Dragan Vukotić.
            Ove godine UG „Eko centar Vodomar 05“ je u zimskim uslovima već organizovao nekoliko posećenih manifestacija. Ako se po jutru dan poznaje, ova 2021. biće godina nešto svedenijih, trenutku primerenih i raznovrsnih događaja, na zadovoljstvo organizatora i još više posetilaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com