Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Đorđe Raković: Podrška Garancijskog fonda razvoju poljoprivrede u 2021. godini

Đorđe Raković: Podrška Garancijskog fonda razvoju poljoprivrede u 2021. godini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Privredna komora Vojvodine (PKV) uz medijsku podšku lista „Dnevnik - Poljoprivrednik“ AD iz Novog Sada, u petak 19. februara bila je domaćin webinar-a pod nazivom „Finansiranje poljoprivrede u 2021. godini“. Aktuelna tema i eminentni učesnici na ovaj način okupila je poljoprivrednike i omogućila im neposredno informisanje o konkursima i kreditnim linijama u tekućoj godini, za šta su organizatori dobili pohvale, kako od učesnika tako i budućih korisnika.

            Garancijski fond Vojvodine, Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i Razvojni fond Vojvodine ovom prilikom predstavili su svoje uslove konkursa pomoći poljoprivrednicima. Istaknuto je da su ove tri institucije nezavisne i da svako ko ispunjava kriterijume može da aplicira na sva tri mesta i dobije kredite i tako dođe do potrebnih sredstava.
            Ispred Garancijskog fonda Vojvodine, o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima u tekućoj godini, govorio je direktor Đorđe Raković. Tom prilikom je istakao da je Pokrajinska vlada prošle, 2020. godine, donela Uredbu kojom se pokrajinskim fondovima preporučuje formiranje posebnih linija finansiranja u privredi i poljoprivredi Vojvodine, usled stanja izazvanog pandemijom.
            Garancijski fond je vođen preporukama odgovorio tako što je uobičajenim sveobuhvatnim linijama, koje se odnose na nabavku mehanizacije, poljoprivredne opreme, priključnih mašina i uređaja, kupovinu zemljišta, izgradnja podnih skladišta, hladnjača, silosa i dr. kada je poljoprivreda u pitanju, pridodao jednu novu liniju - Covid 19, kojom se obezbeđuju sredstva za tekuću likvidnost, što nije bila praksa do sada.
            - Garancijski fond Vojvodine je institucija koja je davala sredstva investicionog tipa za nova ulaganja. Međutim, situacija je diktirala uvođenje jedne linije za tekuću likvidnost, za koju moram da kažem da je trenutno najtraženija, što dovodi do zaključka da se nalazimo u realno teškoj situaciji. Garancijski fond, kao institucija Pokrajinske vlade i kolege iz drugih fondova na osnovu tih mera nastojimo da pomognemo da se prevaziđu novonastali problemi. Sigurno da je to jedan od načina komunikacije sa poljoprivrednicima, a PKV je i na ovaj način usled ovakvih okolnosti, kada nemamo priliku okupljanja na velikim skupovima putem webinar-a, omogućio video komunikaciju sa poljoprivrednicima – rekao je između ostalog, Đorđe Raković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com