Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Aleksandar Bogdanović: Kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede

Aleksandar Bogdanović: Kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Specifična situacija izazvana pandemijom odredila je nove načine rada i komunikacije. Tako je u 19. februara, u prostorijama Privredne komore Vojvodine (PKV), ujedno i organizatora skupa, održana online konferencija o „Finansiranju poljoprivrede u 2021. godini“. Ozbiljnosti skupa, uz medijsku podršku lista „Dnevnik - Poljoprivrednik“ AD iz Novog Sada, doprineli su i učesnici: Boško Vučurević, direktor PKV, Biljana Petrović, direktorica Uprave za agrarna plaćanja, Mladen Petreš, v.d. pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Vojvodine i dr.

            Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, govoreći o kreditnim linijama Fonda za 2021. godinu, obavestio je o skorijem raspisivanju konkursa za kreditiranje kako malih tako i srednjih poljoprivrednih gazdinstava i preduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Kroz trinaest kreditnih linija Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede je obuhvatio skoro sve segmente poljoprivredne proizvodnje kako bi se omogućilo poljoprivrednicima da razviju i prošire svoju poljoprivrednu proizvodnju.
            - Ono što karakteriše kredite u ovoj godini je smanjena kamata na 1% za sve kreditne linije i produženje roka otplate za godinu dana u svim kreditnim linijama, izuzev kreditnim linijama namenjenim nabavci nove poljoprivredne mehanizacije, kako pogonske tako i priključne. Kreditne linije sa kojima će Fond ove godine izaći su linije za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za podizanje plastenika, staklenika, za podizanje višegodišnjih zasada voća, protivgradnih mreža, izgradnju zalivnih sistema. Za one koji se bave pčelarstvom Fond je predvideo kreditne linije za nabavku pčelinjih društava, rojeva, košnica, za one koji imaju potrebu za proširenjem ili izgradnju skladišnih prostora (silosa, podnih skladišta). Predviđene su i kredinte linije za one koji se bave stočarstvom, kupovinu priplodnh grla, nabavku grla za tov - obavestio je gospodin Bogdanović.
            Kreditne linije Pokrajinskog fonda sa grejs periodom od godinu dana predviđene su za podizanje plastenika, staklenika, hladnjača, silosa, podizanje protivgradnih mreža. Kreditne linije sa grejs periodom od čak dve godine predviđene su za podizanje višegodišnjih zasada voća, i to bez ikakvih kamata, uključujući i interkalarne kamate.
            - Kroz mere Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade i odluke Narodne banke Srbije za sprovođenje moratorijuma na otplatu kredita tokom 2020. godine, dodatno je omogućen zastoj u otplati kako bi poljoprivrednici na najbezbolniji način mogli da prežive, a njihova gazdinstva opstanu usled svih posledica specifične situacije - zakključio je gospodin Aleksandar Bogradnović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com