Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održana onlajn konferencija Privredna komora Vojvodine - Privredna komora Kazablanke

Održana onlajn konferencija Privredna komora Vojvodine - Privredna komora Kazablanke

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija“ Privredna komora Vojvodine - Privredna komora Kazablanke“. Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević  istakao je tom prilikom da je onlajn konferencija potvrda  više nego dobre saradnje sa Ambasadom Kraljevine Maroko u Srbiji.

            - Podsetiću da je Privredna komora Vojvodine 2019. godine realizovala posetu privredne delegacije  Kraljevini Maroko, što je bila prva privredna poseta Privrednoj Komori Kazablanke iz Republike Srbije još od 1993 godine. Rezultati te posete su itekako vidljivi, obe poslovne zajednice su bile vrlo zainteresovane, a započeti su i novi poslovni planovi - istakao je Vučurević.
            Predsednik dodaje da zbog pandemije Kovida - 19, poslovna poseta delegacije PK Kazablanke Vojvodini krajem marta prošle godine nije realizovana, a na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu bio i je planiran poslovni forum Srbija - Maroko.
            - To je ono što nas čeka. Do tada ćemo naše planove definisati putem ovakvih susreta - onlajn konferencija. U privrednoj saradnji sa Marokom postoji veliki neiskorišćeni potencijal. Prioritet sa naše strane su primarna poljoprivredna proizvodnja, prehrambena industrija, ali i sektor usluga, kao što je IT industrija. Spoljnotrgovinska robna razmena AP Vojvodine sa Kraljevinom Maroko čini 22, 4 % ukupne spoljnotrgovinske robne razmene Republike Srbije i Kraljevine Maroko. Privredna komora Vojvodine nastaviće saradnju sa Ambasadom Maroka u Beogradu, Privrednom komorom Kazablanke kao i Agencijom ministarstva poljoprivrede Maroka - trenutno u onlajn formatu rekao je Vučurević.
            Ambasador Kraljevine Maroko u Republici Srbiji Mohamed Amin Belhaž istakao je   posebnu  zahvalnost  na inicijativi i podršci Privrednoj komori Vojvodine jer radi na povezivanju  i jačanju ekonomskih veza pogotovo između regiona Kazablanke i Vojvodine.  Ova konferencija dešava se posle dve vrlo važne stvari - nastavak zasedanja mešovite državne komisije između Republike Srbije i Kraljevine Maroko tokom koje su nastavljeni pregovori o režimu slobodne trgovine  i usvojen je memorandum o razumevanju pogotovo u sektoru turizma. Druga važna stvar je, naglasio je ambasador Belhaž, poseta privredne delegacije iz Vojvodine 2019. godine kada je potpisan sporazum o saradnji između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Kazablanke. 
            Ov konferencija je nastavak aktivnosti započetih tada - sa obe strane su detektovana tri osnovna sektora: industrija, turizam i građevinarstvo. Ovo je odlična prilika za sve kompanije iz Srbije da preko Maroka uđu na trenutno najveće tržište na svetu - Afričko tržište.  Želim i da izrazim saučešće građanima Novog Sada zbog smrti Đorđa Balaševića. Njegovim odlaskom na gubitku je  muzička scena celog regiona - istako je ambasador Belhaž
            Tokom onljan konferencije predsednik Privredne komore Kazablanke Jasir Adil podsetio je da brojke pokazuju da možemo da sarđujemo više i iskoristio priliku da pozove dve biznis zajednice da iskoriste šansu za saradnju.
            Prezentaciju Privredne komore Vojvodine i vojvođanskog regiona održala je Jelena Bjelanović, sekretar Kabineta predsednika PKV, a  sekretari Udruženja industrije Zoran Trpovski, Udruženja usluga Branilav Mamić i Udruženja poljoprivrede Mladen Petković  govorili su o uticaju pandemije na pojedine oblasti privrede kao i o planovima i mogućnostima saradnje sa komorom Kazablanke, posebno u oblasti poljoprivrede.
Moderator onlajn konferencije bio je Milan Stojanov, šef kabineta predsednika Privredne komore Vojvodine.

Kristina Đogo PR,
Privredna komora Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com