Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO U poseti opštini Bač, ZZ Zadrugar i naselju Selenči

U poseti opštini Bač, ZZ Zadrugar i naselju Selenči

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Dana 23.2.2021. godine ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i sekretar mr Jelena Nestorov Bizonj posetili su opštinu Bač, zatim uspešnu zemljoradničku zadrugu „Zadrugar“, kao i selo Selenča.     Početak posete obeležen je prijemom kod predsednika opštine Bač, dr Steve Panića. Nakon toga je u velikoj sali zgrade Narodne biblioteke održana prezentacija nedavno usvojenog „Programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije“.

             Na samom početku skupa, prisutnima se obratio ministar Krkobabić koji je predstavio glavne ciljeve novog programa i saopštio planove i očekivane aktivnosti novoosnovanog Ministarstva za brigu o selu.
            Radislav Jovanov, ispred Zadružnog saveza Vojvodine pozdravio je prisutne i još jednom podsetio da zadruge treba da teže intezivnoj proizvodnji koja je mnogo isplativija od klasične ratarske, a da poljoprivrednici kroz udruživanje u zadruge mnogo lakše i bolje mogu da nastupaju na tržištu što donosi veću isplativost.
            Prisutnima su se na skupu obratili i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo - SANU, prof. dr Zoran Keserović, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao i predsednik opštine Bač dr Steva Panić, koji je istakao da je poljoprivreda najznačajnija delatnost za opstanak sela i da su ulaganja u zadruge dragocena.
            Zatim je upriličen obilazak voćnjaka trešanja Zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ iz Bača, gde su prisutni mogli da na praktičnom primeru vide uspešnu realizaciju projekta „500 zadruga u 500 sela“  ranijeg Ministarstva bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, jer su sredstva za investicije za podizanje i opremanje voćnjaka dobijene upravo iz pomenutog projekta.
            Poseta je privedena kraju u Selenči, gde su, u seoskom Domu kulture, predstavnici Mesne zajednice izložili problem koji selo ima sa obezbeđenjem pijaće vode, pri čemu su izložili i druge probleme i potrebe za stanovnike sela, čijim rešavanjem bi se doprinelo povećanju kvaliteta života u ovom multietničkom selu. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com