Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Miloš Vuković: Prerada i stvaranje novog proizvoda krajnji cilj ZZ Zadrugar

Miloš Vuković: Prerada i stvaranje novog proizvoda krajnji cilj ZZ Zadrugar

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Aktivnosti Ministarstva za brigu o selu, u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“ i akcije dodele bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološkog razvoja zadruga, koji je u saradnji sa Akademskim odborom za selo Srpske akademije nauke i umetnosti, ustanovljen 2017. godine, se nastavljaju. Organizator jedne od aktivnosti pomenutog projekta, bila je i poseta Zemljoradničkoj zadruzi „Zadrugar“ u Baču, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), a povodom predstavljanja programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na teritoriji Republike Srbije.

             Neposredan razlog poseti ZZ „Zadrugar“, predstavnika ministarstva na čelu sa ministrom Milanom Krkobabićem, Radislava Jovanova, predsednika i Jelene Nestorov Bizonj, sekretara Zadružnog saveza Vojvodine, brojnih medija, bio je voćnjak podignut od sredstava iz projekta „500 zadruga u 500 sela“, uz stručnu pomoć dr Zorana Keserovića, jednog od najvećih srpskih stručnjaka u oblasti voćarstva, profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao uvod u promenu zadružne politike i prelaska sa ratarske proizvodnje na intenzivnu, voćarsku proizvodnju. Tako je ZZ „Zadrugar“ Bač fokus na ratarsku proizvodnju merkantilne i semenske soje, pšenice, kukuruza, pivskog ječma, stočnog graška, šećerne repe i uljane repice, preusmerila na daleko isplativiju voćarsku proizvodnju.
            - Da nije bilo projekta ne bi bilo ni ovog voćnjaka - bio je iskren Miloš Vuković, predsednik zadruge i nastavio: - Ovo je prvi korak u našem razvoju i preorijentisanju poslovanja da intenzivnom proizvodnjom obezbedimo sredstva za poslovanje zadruge. A tamo gde ide zadruga ide i selo. Očekujemo da će naši kooperanti da krenu za nama i da masovnije ulaze u voćarstvo i povrtarstvo. Plan je da jednu zadružnu parcelu od 80 ha uvedemo u sistem navodnjavanja. Namera nam je da na njoj ostvarujemo dve žetve godišnje, posle skidanja ozimih kultura da krenemo u proizvodnju karfiola, brokolija, da radimo semensku kulturu i produžimo voćnjak sadnjom industrijske višnje. Kompletna naša vizija za budućnost svodi se na intenzivnu proizvodnju sa preradom, kao krajnjim ciljem, odnosno sušenje proizvedenog, pakovanje i plasiranje prema daljem potrošaču. Mi jedemo u Srbiju kandiranu kajsiju uvezenu iz Turske, sušene višnje, a maline nema... S druge strane, u odnosu na uvezeni proizvod i ono što se sada nudi na tržištu, naš proizvod je mnogo zdraviji i ko prvi krene stvaranje novih, inovativnih proizvoda, ima najveće šanse da na tržištu uspe. Uz pohvalu svim zaposlenim u našoj firmi, u kojoj sve sami radimo: voćnjake smo sami zasadili, sami orezujemo, prskamo, beremo. Zadruga ima kvalitetetan stručan kadar obučen od strane dr Keserovića, koji na dvonedeljnom nivou obilazi, kontroliše ove zasade, a naše je da ga poslušamo. Ovo je samo prvi korak i nadamo se da ćemo za pet godina uspeti da zatvorimo proizvodni ciklus preradom.
            Površine ovog trešnjaka su tri hektara. Investicija u voćnjak čiji se pun rod od 12 tona očekuje naredne godine, sa pratećom mehanizacijom, bunarima, ogradom je oko 170 hiljada evra. Oko 70% sredstava dobijeno je preko konkursa Ministarstva, 10% od pokrajinske, odnosno lokalne samouprave, a uloženo je i 20% sopstvenih sredstava. Gospodin Vuković je istakao da je pomoć bila nesebična i došla sa svih strana, kao i da je zadruga konkurisala na svim projektima za dodelu sredstava zemljoradničkim zadrugama. Plan je ponovno apliciranje na projekat „500 zadruga u 500 sela“, jer narednu investiciju vrednu oko 300 hiljada evra nije moguće obezbediti iz obrtnih sredstava.
            - Sve ovo smo radili uz konsultaciju struke i prikupljali smo iskustvo. Danas smo spremi da širimo zasade i nadam se da će ova zadruga i dalje biti pokretač opštine Bač u kojoj je poljoprivreda primarna delatnost. Nadam se da ćemo i dalje okupljati zadrugare i kooperante, ali na jednom sasvim drugom poslu - istakao je predsednik.  

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com