Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Marina Balaban: Uz poljoprivredu i turizam je izazov i šansa za razvoj opštine Bač

Marina Balaban: Uz poljoprivredu i turizam je izazov i šansa za razvoj opštine Bač

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Brojni su turistički resursi Opštine Bač. Kroz bačku opštinu Dunav protiče u dužini od 43 km. Na njegovim obalama podignute su reprezentativne čarde. Na jezero Provala, podignuti su brojni sportski sadržaji i najlepše kupalište u opštini. U Opštini Bač su Bačka tvrđava iz XIV veka, Manastir Bođani i Franjevački samostan. Tursko kupatilo, gradska kapija „Šiljak“, pravoslavne crkve u Baču, Plavnoj, Vajskoj i Malom Baču, evangelistička crkva u Selenči, katoličke u Baču, Vajskoj, Selenči i Plavnoj, Bačkom Novom Selu, te Kapela Sv. Antuna na desnoj obali nekadašnje reke Mostonge, prava su riznica sakralnih i kulturnih spomenika na ovom području. U Selenči se nalazi Centar za organsku proizvodnju koji je uticao na razvoj sektora organske poljoprivrede.

 Obezbeđivanje kvalitetnog proizvoda, usaglašenog sa savremenim svetskim standardima zdrave hrane, ekologije i zaštite životne sredine, misija su ovog centra. Metle proizvođača iz Selenče su u Srbiji među najznačajnijim domaćim izvoznicima sirkovih metli na evropsko tržište. Opština Bač je domaćin jedinstvenih sportskih manifestacija „Triatlon“ i biciklističke trke „Ciklo Bač“ dužine 15 i 25 kilometara, čime je iskorišćen potencijal Bača koji se nalazi na ruti „EuroVelo 6“ za promociju kulturnog nasleđa i Dunava kao prirodnog kapaciteta za razvoj rekretivnog turizma.
            Predstavljanju programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na teritoriji Republike Srbije organizovan u utorak, 23. februara, od strane Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), a kojem su, između ostalih, prisustvovali predstavnici Republičke vlade sa ministrom za brigu o selu, Milanom Krkobabićem, osim ideja o daljem podsticaju zadrugarstva (u bačkoj opštini projektom „500 zadruga u 500 sela“ pomognut je razvoj tri zadruge), bilo je dosta onih koje su se odnosile na razvoj seoskog i agro turizma.
            Ovu inicijativu podržala je Marina Balaban, zamenica predsednika Opštine Bač, diplomirani menadžer u turizmu i dugogodišnjim stažom u lokalnoj turističkoj organizaciji.
            - Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku da ugostimo predstavnike Ministarstva i ministra Milana Krkobabića i u neposrednom razgovoru sa poljoprivrednicima kroz direktnu prezentaciju podrške zadrugarima, imali priliku da čujemo niz ideja, programa koji će u narednom periodu resorno ministarstvo realizovati. Pokrenuto je dosta značajnih pitanja za ravnomeran razvoj sela, pre svega o usporavanju odlaska mladih i povratka onih koji su otišli. Drago mi je da mogu da pozdravim ideju osnivanja turističkih zadruga, meni posebno dragu, jer sam iz turističke struke, i niz godina se bavimo razvojem turizma u našoj opštini. Iz prezentacije i razgovora mogli smo da zaključimo da smo jedna od  prioritetnih opština, s obzirom da smo pogranična, na nepunih 15 km od Dunava, prirodne granice sa Republikom Hrvatskom, i da smo ozbiljni kandidati za upis na UNESCO-ovu listu za svetsku kuturnu baštinu i da je predaja nominacionog dosijea u završnoj fazi. Iskreno se nadamo da je to šansa, a izazov je sigurno za ovu lokalnu zajednicu, koja je odavno prepoznala da je pored poljoprivrede kao osnovne delatnosti stanovnika opštine Bač, turizam ozbiljan faktor razvoja. Izuzetno mi je drago što imamo jednu novu ideju koju ćemo razraditi zajedno sa Nacionlnim timom za preporod sela, koju podržava Vlada Srbije, a podrška lokalne zajednice i svih građana ove opštine neće izostati - istakla je tom prilikom Marina Balaban.
            Poslednjih godina težište turističkih aktivnosti Bačana su usmerene na promociju kulturnog turizma. Malo je poznata činjenica da je obala Dunava, koja pripada Opštini Bač jedna od najdužih u Vojvodini. Mogućnosti njenog korišćanja su velike, a do sada su samo neke od njih realizovane. Za izradu pristana i malih marina potrebna su velika ulaganja. Prvi korak koji je opština preduzeti je rad na infrastrukturnim projektima radi oživljavanja Dunava i poteza kroz koji prolazi atraktivna staza „EvroVelo 6“ za čiju je rekonstrukciju Pokrajinska vlada izradila projektno-tehničku dokumentaciju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com