Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Spa model Merkura interesantan iranskim banjama

Spa model Merkura interesantan iranskim banjama

  • PDF

            Ambasador Irana u Srbiji, Njegova Ekselencija Rašid Hasan Pur Baei, posetio je  u utorak, 9. marta 2021. godine Specijalnu bolnicu Merkur u Vrnjačkoj Banji, radi upoznavanja sa programom rehabilitacije u srpskim banjama, kako bi se takav model primenio i u Iranu. Srpsku stranu predstavili su predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, direktor Merkura dr sci. med. Dejan Stanojević, sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković i Miodrag Miljković, predsednik Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije

            Njegovoj ekselenciji predstavljen je i najnoviji zdravstveni program u Merkuru - Post covid rehabilitacija, koji je bio jedna od interesantnijih tema s obzirom na trenutnu epidemilošku situaciju. Ovaj program, namenjen onima koji su preležali covid predstavlja najveću potrebu današnjeg društva i neophodnost za adekvatan oporavak i život ljudi.
            Post-COVID rehabilitacija u Merkuru ima za cilj da u banjskom ambijentu, uz multidsciplinaran medicinski nadzor i personalizovani plan lečenja, otkloni sve fizičke simptome nakon preležane bolesti. Program je kreiran pažljivom analizom stručnjaka i kombinacijom usluga koje omogućavaju kompletan i dugoročan oporavak u najkraćem vremenskom roku.
            Njegova Ekselencija je imao priliku da se upozna sa Vrnjačkom Banjom, kao modernom destinacijom koja se brzo razvija, ali istovremeno neguje tradiciju… sa zdravstvenim, medicinskim, turističkim i ugostiteljskim kapacitetima Merkura i Vrnjačke Banje. Obišao je hotel Fontana i rizort Solaris, wellness i spa centre u Merkuru, hiperbaričnu bolnicu...
            Tokom sastanka, nakon predstavljanja srpskog modela banjske rehabilitacije, investicione situacije u Vrnjačkoj Banji i Merkurovog modela poslovanja, razmatrani su različiti modeli saradnje i doneti zaključci o budućim zajedničim aktivnostima. Razgovaralo se i o mogućnostima razmene turističkih tura nakon uspostavljanja bezviznog režima, kao i dolasku iranskih investitora u srpske banje.
            Zaključeno je da se saradnja nastavi posetom delegacije Irana, kao i uzvratne posete radi uvida u stanje iranskih banja. Iran, iako bogat mineralnim vodama i banjama, nema organizovan sistem banjskog lečenja i rehabilitacije, jer su banje tzv. „dnevnog tipa”.
            Posetu je inicirao ambasador Srbije u Teheranu, Njj.E. gosp. Dragan Todorović, a organizator je bio Klaster zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije. Srpski banjski model predstaviljen je u Teheranu u maju 2018. godine, na Međunarodnom zdravstvenom kongresu islamskih zemalja, kada je prepoznat potencijal srpskih banja i potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji između Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije i Centra za razvoj zdravstvenog turizma u islamskim zemljama.
            Na istoj konferenciji, godinu dana kasnije, Direktor Merkura dr Dejan Stanojević i predsednik klastera, Miodrag Miljković, bili su učesnici u okviru organizovanih panela, kada je, iranska strana pokazala interesovanje za transfer tehnologije banjskog turizma  po modelu Merkura. Saradnja između dve zemlje u oblasti zdravstvenog turizma, istaknuta je kao prioritetna oblast i na 15. zasedanju Mešovitog komiteta za privrednu saradnju Srbija-Iran, održanom u Beorgadu juna 2018. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com