Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Privredna komora Vojvodine domaćin Okruglog stola Grupe frankofonih ambasadora u Srbiji

Privredna komora Vojvodine domaćin Okruglog stola Grupe frankofonih ambasadora u Srbiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Grupa frankofonih ambasadora u Republici Srbiji posetila je Privrednu komoru Vojvodine, gde je održan okrugli sto o privrednoj saradnji.
            Predsednik privredne komore Vojvodine Boško Vučurević izrazio je zadovoljstvo  što je skup organizovan u komori, a na inicijativu predsedavajućeg Grupe frankofonih ambasadora u Republici Srbiji, ambasadora Egipta  NJ.E. Amra Alguvejlija.

            - Privredna komora Vojvodine u proteklih nekoliko godina posebnu pažnju posvetila je upostavljanju i proširenju privrednih veza sa novim tržištima za naše kompanije. Naše aktivnosti prilagodili smo pandemijskim uslovima te smo u ovoj godini održali onlajn konferenciju sa  kolegama iz Privredne komore Aleksandrije iz Egipta kao i sa kolegama iz Privredne komore Kazablanke iz Maroka. Tačno za dve nedelje zakazan je poslovni forum dve regije, Aleksandrije i Vojvodine za koji vlada veliko interesovanje i već sada imamo preko 140 zainteresovanih kompanija - istakao je Vučurević.
            Predsednik je izrazio veliko zadovoljstvo što su na okruglom stolu bili prisutni predstavnci 10 zemalja, što je još jedan od zamajaca unapređenju svih oblika privredne saradnje. Jer, pored podrške u oblasti kulture, obrazovanja i promocije francuskog jezika, smatra da postoji mnogo kapaciteta u ekonomskoj saradnji između Republike Srbije i grupe frankofonih zemalja.
            Predsedavajući Grupe frankofonih zemalja u Republici Srbiji i ambasador Egipta NJ.E. Amr Alguvejli, rekao je da je došao na ovaj skup u svojstvu  predsedavajućeg Grupe frankofonih ambasadora koja je najveća grupa i obuhvata predstavnike Afrike, Azije i Evrope, što znači prvenstveno saradnju Srbije, naravno AP Vojvodine i frankofonih zemalja.
            - U Aleksandriji se nalazi  jedan od najvećih Univerziteta koji je sedište frankofonije u svetu. Ono što je jako važno istaći je da frankofone države broje ukupno 300 miliona ljudi. Na ovaj način želim svim učesnicima dobru saradnju kao i da nastavimo sa organizovanjem virtuelnih konferencija  između Privrednih komora Frankofonije i Privredne komore Vojvodine. Verujem da ćemo tako uspeti da ostvarimo bilateralne odnose ali i da pospešimo privrednu saradnju.
            Okruglom stolu prisustvovali su predsedavajući Grupe frankofonih amabsadora u Republici Srbiji NJ.E.  Amr Alguvejli, ambasador Kraljevine Maroko NJ.E. Mohamed Amin Belhaž, Ambasador Republike Tunis NJ.E. Seif Alah Režeb, ambasador Poljske NJ.E. Rafal Perl, ambasador  Kambodže NJ.E. Tan Vut, ambasador Švajcarske Urs Šmid, ambasador Kipra Dimitrios Teofilaktu, Charge d Affaires ambasade Republike Gvineje Amami Kobel Keita, Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Beogradu, Antonia Jutronić, referent za Frankofoniju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Nina Veličković, ministar savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.
            Sekretar kabineta predsednika Privredne komore Vojvodine  Jelena Bjelanović prezentovala je učesnicima skupa privredne potencijale AP Vojvodine .
            Skupom je moderirao šef kabineta predsednika Privredne komore Vojvodine Milan Stojanov, koji je istakao  da je ovaj skup nastavak dosadašnje kvalitetne saradnje kao i da će Privredna komora Vojvodine nastaviti da organizuje onlajn konferencije kao i onlajn forume sa privrednicima frankofonih zemalja. 

Kristina Đogo PR
Privredna komora Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com